Hacı adaylarına öneriler

Her yıl dünyanın farklı coğrafyalarından binlerce Müslüman kutsal topraklarda hac görevini yerine getirmek için toplanıyor.

Haberin Devamı

Bu kalabalığa tahammülü zor bir iklim de eklenince sağlık sorunlarının yaşanılması neredeyse kaçınılmaz oluyor. İşte hastalanmamak için alınabilecek önlemler...

Hac mevsimi sırasında dünyanın dört bir tarafından gelen ve dar alanlarda buluşan hacı adaylarını bekleyen en büyük risklerden biri menenjit olarak da bilinen meningokok bulaşması. Aslına bakarsanız yolcular için meningokok riski düşük. Ancak kalabalık ortam bu hastalığa sahip biriyle yakın temas, dolasıyla bulaşma riskini artırıyor. Hastalık insandan insana damlacık yoluyla bulaşıyor.
Ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, şuur bozukluğu ve komayla kendini belli ediyor. Maalesef hastalıkta ölüm riski yüksek. Meningokok hastalıgı ender görülse de çok ciddi bir hastalıktır. Genellikle menenjit ya da septisemi (kan zehirlenmesi) olarak ortaya çıkıyor. ‘Menenjit’ beyin ve omuriliğin koruyucu zarlarının iltihabı. ‘Septisemi’yse, vücuda daha çok yayılan bir enfeksiyon olan kan zehirlenmesi.

AŞI ZORUNLU

Haberin Devamı

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nun verdiği bilgiye göre, Suudi Arabistan’ın zorunlu kılması nedeniyle hac ve umre ziyaretine gidenlerin menenjit aşısı yaptırmaları zorunlu. Menenjit aşısını bulunduğunuz ilin müftülükleri ve il sağlık müdürlüklerinin ortak çalışmaları sonucu belirlenen sağlık kurum ve kuruluşlarında, ülkeden ayrılmadan en az 10 gün öncesinden yaptırmanız gerekiyor. Aşı yaptırdığınızı gösteren belgeyi yine aşılandığınız kurumdan almayı ihmal etmeyin. Oldu da unuttunuz ya da yaptıramadınız, havalimanındaki Sağlık Denetleme Merkezlerinde de yaptırıp, aşı belgenizi alabilirsiniz. Bir hatırlatma daha, havalimanlarında hac dönemi boyunca yani hacı gidiş-dönüş tarihleri arasında olası sorunlara karşı sağlık ekipleri hazır tutuluyor. Ayrıca hastaneye nakli zorunlu hacı adayları için de ambulans hazır bekletiliyor.

Sık sık el yıkayın, duş alın çorapsız dolaşmayın!

Diyanet İşleri Başkanlığı, hacı adayları için aşağıdaki sağlık önerilerinde bulunuyor:
Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burnunuzu mümkünse tek kullanımlık kağıt mendille, yoksa öncelikle kol ya da elinizle kapatın. Ardından hemen ellerinizi yıkayın.
Öpüşmekten ve tokalaşmaktan kaçının. Kaçamazsanız ilk fırsatta el ve yüzünüzü yıkayın.
El yıkama imkânı bulunamadığı durumlarda alkolsüz el temizleme jellerini kullanın.
Yanınızda küçük sıvı sabun veya taşıması kolay kâğıt şeklinde sabunlar bulundurun.
Çorap giyin ve her gün değiştirin. Çıplak ayakla dolaşmaktan kaçının.
Ortopedik terlik ve ayakkabı kullanın. Bunları da çorapsız giymeyin.
Dış ortamlarda şemsiye veya şapka/takke ve güneş gözlüğü kullanın.
Diş proteziniz varsa gece çıkardığınızda açıkta bırakmayın ve kapalı
kaplarda saklayın.
Mescitte mutlaka seccade kullanın. Seccadeyi katlarken rulo yapmayın. Namaz kıldığınız üst yüzü içte kalacak şekilde katlayın.
Terliklerinizi çantanıza koyacaksanız mutlaka poşet içinde koyun.
Mümkün olduğunca güneş altında durmayın.
Mecbur kalmadıkça mescitte yatıp uyumayın.
Her gün duş alın. Apdesinizi mümkün olduğunca umumi tuvaletlerde almayın.
Apdesten sonra ayaklarınızı kâğıt havluyla kurulayın, ıslak bırakmayın.
Ayağınızı kurutmadan çoraplarınızı giymeyin.
Dışarıdan her geldiğinizde elinizi sabunla yıkayıp durulayın.
Tavaftan geldiğinizde ayaklarınızı sabunlu suyla yıkayıp durulayın.
Genel tuvaletlerde klozet kullanırken oturmak için tek kullanımlık hazır klozet kâğıtları kullanın.
Yemek öncesi ve sonrası mutlaka ellerinizi sabunlu suyla iyice yıkayıp bol suyla durulayın. Bol bol su tüketin.

Yazarın Tüm Yazıları