Grip kapıda bekliyor

Sezonun ilk grip haberi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün basın merkezinden geldi. Gül grip olduğu için programını iptal etmiş, dinleniyordu.

Haberin Devamı

Bunu vesile bilip, hatırlatayım. Grip aşıları eczanelere, hastanelere geldi, yaptırabilirsiniz. SGK 65 yaşın üzerinde olan, diyabet, böbrek, kalp ve damar, akciğer hastalıkları gibi kronik sorunları bulunan hastaların aşısını karşılıyor.

Grip virüsü vücuda almak çok kolay. Grip hastası öksürdüğünde milyonlarca virüs havaya yayılıyor. Virüsü karşı bağışıklığı bulunmayanlar 1-4 gün içinde hastalanıyor. Virüs dış ortamda 2-8 saat varlığını sürdürebiliyor. Bu özellikle hasta bir kişinin dokunduğu yerlere (kapı kolu, telefon masa, merdiven korkulukları) sağlıklı insanlar temas ettiklerinde virüsü alıyor. Ellerini ağızlarına, gözlerine götürdükleri zaman kendilerine virüsü bulaştırmış oluyor.

HASTALANMADAN AŞI

Grip mevsimi başlamadan, özellikle risk altındaki gruplar başta olmak üzere 6 ay ve üzerindeki herkes aşılanabilir. İç hastalıkları uzmanı Dr. Gürkan Yurteri, “Ekim ayı aşılanmak için en uygun ay. Fakat grip mevsiminin mayısa kadar uzadığı düşünüldüğünde kış sezonu içinde de aşılama yapılabilir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar, 65 yaş üzerindeki kişiler, bağışıklık sistemini bozan, şeker, akciğer, kalp, böbrek gibi ikincil bir hastalığı olan bireyler risk altında. Grip olduktan sonra yapılan aşıların hastalığın tedavisine bir katkısı yok” diyor.

Haberin Devamı

GERÇEK GRİP Mİ

Hapşıran, aksıran, kendini kötü hisseden hemen herkes “Grip oldum” diyor. Grip, soğuk algınlığıyla karıştırılıyor. Yavaş yavaş gelişen halsizlik, hapşırık, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, balgamlı ya da kesik kesik öksürme, soğuk algınlığının belirtileri. Soğuk algınlığı ayakta ve hafif olarak atlatılıyor. Grip belirtileri ise, aniden ortaya çıkıyor. Hasta sabah işe giderken iyidir, 3-6 saat içinde birden üşüme, aşırı halsizlik, yorgunluk, ateş yükselmesi ortaya çıkabilir. Yaygın vücut ve baş ağrısı, özellikle göğüste rahatsızlık (baskı, ağrı) hisseder. Yorgunluk tahammül edilmez boyutlara ulaşır, tabloya kuru karakterde bir öksürük eşlik edebilir.

ANTİBİYOTİK GRİBİ TEDAVİ ETMEZ

* Antiviral ilaçlar, gribin hem daha hafif hem de kısa sürede geçmesine yardımcı olur. Hastanın ilk şikâyetlerin ardından 48 saat içinde doktor önerisiyle ilaca başlaması gerekir. Ayrıca virüsün başkalarına bulaşmasına da engel olur. Hem tablet hem de solunarak kullanılacak türlerini bulabilirsiniz.
* Yorgunluk, ağrı, burun akıntısı, öksürük gibi şikayetler için antigribal ilaçlar, ağrı kesiciler alınabilir.
* Hastalık hava ve temas yoluyla bulaştığından bunlara yönelik de tedbirler alınması gerekir. Hastalar hapşırırken, öksürürken, sekresyonlarını temizlerken tek kullanımlık mendil kullanmalı, işlemde sonra hemen çöpe atmalı, ortalıkta bırakmamalı. Eğer hasta mendili yoksa kolun iç tarafını ağzını kapatmak için kullanabilir.
* Elleri sık ve kuralına uygun yıkamak virüs bulaşımını önemli ölçüde azaltır. Ellerinizi yıkarken sıvı sabun, kurularken de kağıt havlu kullanmaya özen gösterin.
* Grip tedavisinde antibiyotiğin yeri yok. Ancak gribe bağlı komplikasyonlar varsa kullanılır.
* Özellikle doktora danışılmadan her gün alınan C vitamini gribi önlemenin yolu değildir. Zamanla vücutta tehlikeli bir birikime de yol açılabilir. Sadece kış döneminde alınması daha faydalı olur. Doğanın bize sunduğu zengin C vitamini kaynağını da unutmamak gerekir: Günde iki adet portakalın suyunu içmek C vitamini dopingi yapmanın en iyi yolu.

Yazarın Tüm Yazıları