Grip aşısının tam zamanı

Ünlü manken Jennifer Scherman, gribin tetiklediği kalp rahatsızlığı nedeniyle geçen hafta 20 yaşında yaşamını kaybetti.Gribi hafife alanlara duyurulur!

Haberin Devamı

Gribi ciddiye almakta yarar var. İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Badur’un verdiği rakamlarla konuşacak olursak, gribe yakalananların yüzde 75’i rapor alıyor. Her yıl milyonlarca insan grip nedeniyle hastanelere koşuyor. Grip özellikle risk grubundakilerde daha yıkıcı seyrediyor.

AŞININ TAM ZAMANI

Kapalı, kalabalık ve havasız ortamlar (uçak, otobüs) gribin bulaşmasını kolaylaştırıyor. Sadece yolcular değil, virüs de ulaşım araçlarında seyahat ediyor. Saatlerce hayatta kalabiliyor. Havasız ve kabalık ortamlarda daha kolay bulaşıyor. Uzmanların önerisi sadece risk grubundakiler değil, sık sehayat edenlerin de grip aşısı yaptırmaları. Grip mevsimi başlamadan, özellikle risk altındaki gruplar başta olmak üzere 6 ay ve üzerindeki herkes aşılanabilir. Ekim aşılanmak için en uygun ay. Fakat grip mevsiminin mayısa kadar uzadığı düşünüldüğünde kış sezonunda da aşılama yapılabilir. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar, 65 yaş üzerindeki kişiler, bağışıklık sistemini bozan, şeker, akciğer, kalp, böbrek gibi ikincil bir hastalığı olanlara aşı öneriliyor.

Haberin Devamı

ANTİBİYOTİK GRİPTE İŞE YARAMAZ

Antibiyotikler sadece bakteri kökenli enfeksiyonlar üzerinde etkili. Dolasıyla bir virüs olan influenzanın yol açtığı gripte antibiyotik kullanmanın hiçbir anlamı yok. Genel olarak üst solunum yolları hastalıklarının yani burun akması, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, kırıklık, ateş gibi şikayetlerle seyreden rahatsızlıkların yüzde 60-70’inin viral kökenli olduğunu ve yine antibiyotiklere yanıt vermeyeceklerini hatırlatalım. Uygun antiviraller işe yarayabilir.

Grip kalp krizini tetikliyor

Kalp krizi, koroner damarlarda gelişen tabakaların kopup damarı tıkanmasıyla oluşuyor. Grip virüsünün bu tabakaları direkt etkilediği, yırtılmasını sağladığı tespit edildi. Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İsmet Dindar, gribin kalp hastalarındaki etkisini şöyle anlatıyor: “Direnç düşüklüğü, ateş yüksekliği, kalbin iş yükünü ve dolayısıyla oksijene gereksinimini artırır. Gribin yol açtığı zatürree ve diğer solunum sistemi hastalıkları da kontrol altındaki bir kalp hastalığında şikayetleri ağırlaştırıyor. Grip aşısı gribe bağlı ortaya çıkabilecek kalp krizlerini önlüyor. Grip aşısının kalp krizini azalttığı çeşitli araştırmalarla gösterildi.”

Haberin Devamı

El timizliğini önemseyin

Grip hava ve temas yoluyla bulaşıyor. Hastalar hapşırma, öksürme, burun temizlemede tek kullanımlık mendil tercih etmeli. Hemen çöpe atmalı, ortalıkta bırakmamalı. Eller sık ve kuralına uygun yıkamak virüs bulaşımını önemli ölçüde azaltır. Ellerimizi yıkarken sıvı sabun, kurularken de kağıt havlu kullanmaya özen göstermeliyiz. Her gün alınan hap olarak C vitamini almak gribi önlemenin yolu değil. Zamanla vücutta tehlikeli bir birikime yol açılabilir. Günde iki adet portakalın suyunu içmek C vitamini dopingi yapmanın en iyi yolu.

Yazarın Tüm Yazıları