Paylaş
Tahıllı ekmek tok tutar mı?
Prof. Dr. Ayşe Baysal
Ekmek temel besinimiz ve beslenme alışkanlığımızın vazgeçilmez bir parçası. Dolayısıyla ekmekten yoksun bir zayıflama diyeti olmaz. Diyetin amacı, kısa sürede zayıflamak değil. Amaç sağlıklı zayıflamak ve ulaşılan kilonun yaşam boyu korunmasıysa, diyetin sürdürülebilirliği için ekmeğin hayatımızda yer alması gerekiyor. Ama yenen ekmek de tam tahıllı olmalı. Tam tahıllı ekmek hem yüksek lif içeriği hem de tokluk demek. Şişmanlık büyük ölçüde şekerli yiyecek ve içecekler, yağlı yiyecekler, beyaz undan yapılan ürünlerin aşırı tüketiminden kaynaklanıyor.
Obezitenin tek nedeni
Elvan Odabaşı Kanar
Biz diyetisyenlerin savunduğu ekmek, ‘sağlıklı ekmek’ aslında. Yani çok tahıllı, tam buğday, çavdar, buğday ruşeymli, karabuğdaylı, yulaflı ekmekler. Diyet listelerinden ekmeğin çıkarılması, başka hastalıklara yol açıyor. Asıl yapılması gereken hangi ekmeğin tercih edileceğini öğrenmek. Diyetin karbonhidrat içeriğinin yüzde 40’ın altına düşürülmesinin hayati risk taşıdığı araştırmalarla ortaya kondu. Özellikle büyüme-çağında kilo problemi yaşayan çocuklara ebeveynleri ekmek tüketimini yasaklıyor, bu durum çocukların büyüme gelişmesinde gerilemeye neden olabiliyor.
Ekmek yemeyen, kasını yer
Dilara Koçak
Vücuda yemekle dışarıdan yeterli karbonhidrat verilmezse kandaki şeker kullanılıyor. Bu kan şekerini düşürüyor. Yeterli glikoz bulunamadığı durumdaysa kas proteinleri glikoza çevriliyor ve beyinle kan için gerekli glikoz sağlanıyor. Ancak kasların bu şekilde kullanımı son derece tehlikeli. Özellikle protein ağırlıklı diyetlerde, ekmeği tamamen kesmek durumunda bu sistem devreye girer ve kas kaybı başlar. Bu tür diyetlerde hızlı kilo kaybı cazip geliyor. Çünkü bir gram kas kaybı sonucu vücut 2.7 gram su atar. Böyle verilen kilolar geri alınıyor. Kaldı ki ekmeğin şişmanlatıcı olduğuna dair kanıtlanmış bir bilgi bulunmuyor.
Yemeyen erken yaşlanıyor
Selahattin Dönmez
Dünyada hiçbir sağlıklı beslenme ve diyet önerisinde ‘ekmek yemeyin’ denmez. Moda diyetlerinde başta ekmek olmak üzere yüksek nişasta içeren patates, havuç, mısır, tahılların, makarna, kurubaklagiller hatta meyvelerin kısıtlanması ya da yasaklanması buna karşılık da hayvansal besinlerin önerilmesi tesadüf değil. Her yerde et ürünlerini bulmak kolay. E gerçekten bir süre kilo kaybediliyor. Dolasıyla diyet listesi başarılıymış gibi algılanıyor. Halbuki bu arada sağlık elden gidiyor. Besinlerin çeşitli, dengeli ve öğün düzeni içerisinde yenmesi kanserden kalp hastalıklarına kadar farklı hastalıklara karşı koruyor.
Paylaş