Sinüzit derdi olanlar bilir, başınız yerine kazan taşıyor gibi hissedersiniz. Hele müzminleşmişse en son ne zaman dolu dolu nefes aldığınızı unutursunuz. Geceleri ayrı bir dert. Yastığa başınızı koyarsınız, geniz akıntıları uykunuzu zehir eder. Nedenlerinden biri de diş implantları
Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Erhun Şerbetçi, sinüslerimizi (iltihaplanarak sinüzite yol açan doku) korumamız gerektiğini söylüyor. Çünkü içindeki sinüs boşluklarını kaplayan ince mukoza örtüsüyle burun en az örneğin akciğer kadar önemli bir organ. Çalışması klimaya benziyor. Burundan nefesle alınan hava, akciğerlere ulaşmadan önce burada ısıtılıyor, nemlendiriliyor ve temizleniyor. Özetle akciğeri koruyor.
ESKİSİNDEN SIK RASTLANIYOR
Herkes sinüzit olabilir. Ama sık sık sinüzitten şikayet ediyorsanız, ortada düzeltilmesi gereken daha ciddi bir durum var demektir. Anatomik sorunlar, alerji, çevresel veya genetik etkenlerin varlığı nedeniyle sinüs kanallarının tıkandığı ya da iyi çalışmadığı durumlarda tıbbi tedavi görseniz bile yakanızdan düşmez. Müzminleşebilir. Doç. Dr. Şerbetçi, “Sinüzitin çok sık tekrarladığı durumlarda veya tıbbi tedaviyle geçmeyen kronikleşmiş sinüzitlerde, sinüslerin boşalmasını engelleyen, havalanmasını bozan başka hastalıkların araştırılması gerekir” diyor. Buna neden olan hastalıkların başında burun içi anatomik bozukluklar geliyor. Ayrıca alerjik nezle, sigara kullanımı veya diğer kimyasal maddelerle temas ve bazen fizyolojik olarak da burun dokularının yani mukozanın şişmesi, işlevsel özelliklerinin bozulması sinüzite zemin hazırlıyor. Diş implantlarının yaygınlaşması diş kökenli sinüzitlerin eskisinden daha sık rastlanmasına yol açtı. Doç. Dr. Şerbetçi, “Üst çeneye diş implantı takılması sırasında, sinüsle aradaki ince kemik tabakaya geçilmesi halinde normalde steril olan sinüs boşluğuna ağız içinden mikrop geçebiliyor. Bu da sinüzit gelişimine yol açıyor. Eğer bu durumun farkına varılmazsa sık tekrarlayan sinüzit atakları, neden ortadan kaldırılıncaya dek sürüyor” diyor.
BIÇAKSIZ AMELİYAT MÜMKÜN MÜ
Senede 4-5 kez sinüzit atağı geçiren, sık sık ya da sürekli burun tıkanıklığı yaşayan yine sık sık ya da sürekli yoğun burun ve geniz akıntısı bulunan hastalar uygun ilaç ve tedavi almalarına rağmen iyileşmiyorlarsa ameliyata aday. Tekrarlayan ilaçla tedavilere yanıt alınamayan durumlarda en etkili ameliyat tedavisi, iyi yapılmış endoskopik sinüs cerrahisi. Doç. Dr. Şerbetçi, “Hayatında birkaç kez sinüzit geçirmiş bir hastada genellikle ameliyata gerek yok. Özellikle çocuklarda hemen sinüzit ameliyatına gidilmemeli. Son yıllarda sinüzit ameliyatlarında etkili olduğu öne sürülen çok sayıda teknoloji geldi. Kansız, bıçaksız sinüzit ameliyatı gibi iddialara inanmayın. Bunlar ameliyatların pahalanmasına yol açtığı gibi gereksiz operasyonlara da zemin hazırlıyor” diyor.
Önce sigaraya veda sonra ameliyat
Anestezi uzmanlarını en tedirgin eden sorunlardan biriyse ameliyata girecek hastanın sigara içmesi. Çünkü sigara içenler anestezi açısından riskli grupta. Sigara içenleri hem anestezi, hem de sonrasında daha zor bir süreç bekliyor. Kuşkusuz ideali mümkün olan en kısa sürede sigarayı bırakmak. Ama hiç olmazsa ameliyattan 12-24 saat önce sigarayla vedalaşın!
İDEALİ İKİ AY ÖNCE
Son yapılan Türkiye Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kongresi’nin konuları arasında sigara içen hastalar da vardı. Kongrede sunum yapan 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayla Tür’e sordum: “Ameliyata hazırlanan hastalar en geç ne zaman sigarayı bırakmalı?” Prof. Dr. Tür, “Eğer hastayı ameliyattan önce görme olanağım olursa, önce sigarayı bırak, ameliyat için iki ay sonrasına randevu al diyorum. Sigarayı ameliyattan 12 saat önce bırakmak bile oksijenlenmeyi olumlu etkiliyor” dedi. Sigara içmeyenler daha kolay uyanıp, ameliyat sonrasını daha rahat geçiriyor; tansiyon, nabızda yükselme veya düşme, ritim bozukları daha az görülüyor. İçenlerde ameliyat sonrası öksürük, balgam, nefes darlığı, ses kısıklığı gibi sorunlara daha sık rastlanıyor.
15 milyon Euro’luk yatırım yapıldı kanserliler için protez meme bile var
Türkiye Kanserle Savaş Vakfı’nın Etiler’deki onkoloji tedavi merkezinin işletmesini Bozlu Grubu üstlendi. 15 milyon Euro’luk yatırım yapıldı; adı Neolife olarak değiştirildi. 35 kemoterapi kabini bulunan merkez SGK’lı hastalara hizmet vermeye devam edecek. Radyoterapi ve radyolojide en yeni teknolojilerin bulunduğu merkezin beni en fazla etkileyen tarafı, hastaya bütüncül yaklaşılması. Özellikle, hastaların normal yaşamlarını sürdürebilmeleri için çeşitli protez (meme, tırnak, peruk, korse vb.) ürünleri temin edebilecekleri bir bölümün dahi merkezde yer bulması çok insani.
UZUN LAFIN KISASI
YANLIŞ: Yaz bitti, geriye lekeler kaldı. Sirke, yoğurt ve birtakım asitlerle ciltteki lekeler kolayca ve doğal yolla temizlenebilir. Doktora gitmeye hiç gerek gerek yok.
DOĞRU: Tüm bu leke açıcı maddeler, tam tersi etki ederek lekelenmelerin artmasına neden olabilir. Lekelerle başa çıkmak için çok sayıda etkili yöntem mevcut, ilgili uzmana danışın.
TAMAMLAYICI TIP
Sinüzite karşı turşu tuzu ve bikarbonat
Sinüzitin doğal tedavisinde en etkili yol deniz suyu ya da tuzlu sularla burun içerisinin yıkanması. Reçete Doç. Dr. Erhun Şerbetçi’den... Bir bardak içme suyuna bir çay kaşığı doğal tuz (rafine edilmemiş, kaya veya turşu tuzu) ve yarım çay kaşığı bikarbonat koyun ve karıştırın. 10 cc.’lik bir şırıngayla (iğnesini atın) burun boşluğunu bir hafta boyunca, günde 1-2 kez yıkayın. Özellikle müzminleşmiş akıntılı sinüzitlerde çok işe yarıyor. Aman bitkisel tedavi diye burna acı kavun damlatmayın. Hiçbir yararı yok, üstelik alerjik hastalarda ani nefes borusu ödemine yol açarak, öldürüyor.
SAĞLIĞIM İÇİN
Fadik Sevin Atasoy (Oyuncu)
MUTLAKA YAPARIM: Ruhu bedenden ayıramıyorum. Öfke, kızgınlık, kırıcılık vb. yıkıcı ve olumsuz duyguları içimde barındırmamaya, dışardan gelirse de kendi içimde etkisizleştirmeye çalışıyorum. Bulunduğum ortamda taze çiçek, mum, tütsü ve mutlaka müzik olmasına önem veriyorum. Taze yemekler yiyorum. Mutlaka paten kayıyor ve dans ediyorum. ASLA YAPMAM: Uzun yıllardır kırmızı et yemiyorum. MUTLAKA YAPACAĞIM: Film setinden yeni çıkmış biri olarak en kısa zamanda masaj yaptıracağım.
ŞİFA KÜTÜPHANESİ
Panik Atak’ı nasıl bilirsiniz Ruh ve sinir hastalıkları uzmanı Dr. Nihat Kaya, panik atak ve depresyon hastalarıyla çalışmasının 15 yıllık birikimini Sorularla Panik Atak adlı kitabında topladı. Son 30 yıldır adını sıkça duyduğumuz panik atakla ilgili akla sık gelen soruların yanıtlarını, vaka örnekleriyle zenginleştirerek veren Dr. Kaya’nın kitabını Nesil Yayınları bastı. 8.25 lira.