Paylaş
Son yıllarda her türlü deri kanserinde ciddi artış görülüyor. Bronzlaşmak için korunmasız ve bilinçsizce güneşlenmek, solaryum kullanımının artması, ev dışı aktivitelerin yaygınlaşması, ortalama yaşın yükselmesi gibi nedenler deri kanserinin artışından sorumlu. Ama bunlardan en fazla hangisi zararlı derseniz, uzmanlar hiç düşünmeden ilk sıraya güneşi koyar. Güneşin yanısıra kişiye özel bazı riskler de bu olasılığı artırıyor. Açık renk tene, sarı/kızıl saça ve mavi/yeşil göz rengine sahip olanlar, çocuklukta ağır güneş yanığı hikayesi olanlar (melanom için önemli), UV maruziyeti öncesinde sıra dışı benleri bulunanların korunmada daha özenli olması gerekiyor.
Uzmanların verdiği bilgiye göre, deri (saçlı ve kıllı bölgeler dahil) üzerinde, iyileşmeyen veya tekrar tekrar açılan her yara ya da büyüme gösteren her kabarıklık veya genişleme gösteren lekeler aksi ispat edilinceye kadar deri kanseri olarak kabul ediliyor. Genel olarak deri kanseri ileri yaşlarda ve erkeklerde daha sık görülür. Kanser vücudu örten derinin her tarafında görülebilir.
UYANIK OLUN, DEĞİŞİKLİKLERİ FARK EDİN
Derideki her tür değişim gözümüzün önünde oluyor. Derideki ben, leke, kabarıklık ve iyileşmeyen yaraları önemseyin ve zamanında doktora gidin. Benlerinizi dermatoskop ile muayene eder, bilgisayar ortamına taşıyarak izleyebilirler.
RİSK GRUBUNDAYSANIZ AĞUSTOSTA TATİLE ÇIKMAYIN
Deri kanserlerinde en önemli sebep olan güneş ışınlarından korunmak aslında hiç de zor değil. İlk kuralı bilmeyen kalmamıştır ama hatırlatayım, güneşin yeryüzüne dik indiği 11.00-16.00 saatlerinde dışarıya çıkmayın. Ayrıca:
- Teknede veya şemsiye altında bile güvende değilsiniz. Riskli saatlerde güneşten uzak durun.
- Sair zamanlarda da çıksanız, UVA ve UVB’ye karşı koruyan krem, solüsyon sürün.
- Risk grubundaysanız güneşin en etkili olduğu temmuz, ağustos aylarında tatile çıkmayın.
- Güneş-kum-güneş klasiği yerine güneşin daha az kendini hissettirdiği kuzey bölgelere tatile gidin.
- Ev dışı aktivitelerinizi güneş ışınının yoğunluğuna göre ayarlayın. Dışarıdaki işlerinizi sabah ve akşam saatlerine kaydırın.
- Bilinçli güneşlenme: Ultraviyole indeksinin yüksek olduğu (güneş ışınlarının dünyaya dik geldiği saat 10.00-16.00 arası) zamanda güneşlenmemek, mümkünse kapalı yerde durmak. Bu saatlerde kumsalda şemsiye altında veya teknede gölgede oturmak sakıncalı.
- Uzakdoğulu turistlerimizi örnek alın. Şapka ve gözlük kullanın, uzun kollu giyinin, şort yerine pantolonu tercih edin.
Paylaş