Deniz ve havuzun kulaklarınızda iltihap yapmasına izin vermeyin
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Denizde ve havuzda kulağa kaçan su, kulak tıkanması ve orta kulak iltihabına yol açabiliyor. Özellikle de kirli havuzlar...
Aslında basit birkaç önlem almak sorunun önüne geçmek için yetiyor. En kolayı vazelinli pamuk ya da silikonla kulağı tıkamak.
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Tayfun Apuhan’ın verdiği bilgiye göre, özellikle kulak zarı delik olanlarda orta kulakta iltihaplanması gelişme riski daha yüksek. Dış kulak yolunda normal olarak bulunan kulak salgısı havuz veya denize girildiğinde ıslanıp şişer. Dış kulak yolunu kapatır. Mikropların üremesine elverişli ortam oluşturur. Böylece bakteriler veya mantarlara bağlı dış kulak yolu enfeksiyonlarına yol açar. Bu durumda genellikle tıkanıklıkla birlikte kulak önünde, basmayla oluşan ağrı, akıntı ve şişlik gelişebilir. Bu durumda mutlaka su ile temastan kaçınılmalı ve bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına başvurulmalı.
Dalışlarda dikkatli olun
Derine dalındığında oluşan basınç değişiklikleri, kulak burun boğaz bölgesinin herhangi bir yerinde bulunan enfeksiyonların diğer komşu bölgelere de yayılmasına yol açabilir.
Dalma sırasında meydana gelen basınç değişikliği vücut tarafından ayarlanamazsa barotravma dediğimiz olay meydana gelir. Bu durumda kulak zarında basit kanamalardan kulak zarı yırtılmaları, orta kulak enfeksiyonları hatta iç kulak ve denge sistemi hasarına kadar değişik sorunlara yol açabilir.
Sinüslerde problem varsa da dalışlar şiddetli ağrı veya sinüzite neden olabilir.
KİRLİ SUYA GİRMEYİN
Özellikle çocuklarda şiddetli ağrı yapan ve birkaç gün denizden, havuzdan uzak tutan sorunun gelişmemesi için:
Havuza veya denize gitmeden önce kulaklarınızı ilgili uzman gösterin,
Temizliği iyi olmayan deniz ve havuzlardan uzak durun,
Kulaklarına tüp takılanlar, müzmin orta kulak iltihabı sorunu bulunanlar, kulak zarı delik olanlar daha dikkatli olmalı. Vazelinli veya gliserinle yağlanmış pamuk tıkaçlar kullanılmalı,
Nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda dalış yapılmamalı.
KULAK TEMİZLİĞİNE DİKKAT
Kulak tıkanma noktasına geldiğinde artık bir uzmanın temizleme zamanı gelmiştir. Kulak yolunun temizlenmesinin alışkanlık yapacağı yolundaki kanı yanlıştır. Bu inanış, ellerimi yıkamayayım yoksa tekrar kirlenir demeye benziyor. Kulak, kulak çöpü, anahtar, bükülmüş kağıt mendil gibi cisimlerle temizlenmeye çalışıldığında mevcut kir iç kısma, kulak zarına doğru itilir.
Bunları unutmayın!
Kulak tıkanıklığı oluştuğunda çubuk sokup temizlemeye çalışmayın. Öncelikle bir uzman doktora görünün. Dış kulak yolunun en derin kısmında kulak zarı bulunur. Kulağı temizlemek için kullanılacak herhangi bir cisim kulak salgısını kulak zarına doğru itebileceği gibi kulak zarına da zarar verebilir.
Sorun kulak kirinden kaynaklanıyorsa, doktorunuz aspiratörle vakumlama, suyla yıkama gibi yöntemlerle kulağı temizler. Yöntemi soruna göre belirler.