Paylaş
En sık ekim - mart arasında görülen grip, işten güçten alıkoymakla kalmıyor. Özellikle risk grubunda olanlarda hayatı tehdit eden ciddi sorunlara yol açabiliyor. Sık seyahat edenlerin grip etkeni influenza virüsüyle karşılaşma risklerinin daha yüksek olduğu biliniyor.
Başına gelen bilir, grip, burun, bronşlar ve akciğerden oluşan solunum sisteminde meydana gelen bir hastalık. İnsandan insana kolay bulaşır. Yüksek ateş, halsizlik, başağrısı, eklem ve kaslarda ağrı, öksürük, boğaz ağrısı gibi belirtilerle seyreder. Hastalar genellikle bir hafta en geç iki hafta içinde iyileşse de etkileri daha uzun süre hissedilir. Gribi ciddeye almakta yarar var. Zira zatürree gibi ciddi komplikasyonlara zemin hazırlayabiliyor.
65 YAŞ ÜSTÜNDE GRİP BÜYÜK RİSK
Enfeksiyon ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Ramazan Gözüküçük gribin son derece bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olduğunu belirterek, “Pek çok insan gribin bir çeşit soğuk algınlığı olduğunu düşünüyor. Ancak grip gerçekten çok ciddi bir hastalıktır. Gribe bağlı komplikasyonlar ve ölüm küçük çocuklar, yaşlılar ve kalp, akciğer, diyabet gibi herhangi bir kronik hastalığı olan kişilerde daha sık. Gribe bağlı ölümlerin yüzde 90’ından fazlası 65 yaş ve üzerindeki kişilerde görülüyor” diyor.
En etkili korunma yolu aşı
Gripten korunmak için aşağıdakileri unutmayın:
Aşınızı yaptırın. Grip, aşı ile önlenebilen tek solunum yolu enfeksiyonu. Virüs hemen her yıl genetik yapısını değiştirdiği ve farklı bir virüs olarak çıktığı için aşının da her yıl tekrar yaptırılması gerekiyor. Grip aşısının etkinliği yüzde 70-90. Sağlıklı erişkinlerin yüzde 90’ını hastalıktan koruyor.
Özellikle sonbahar ve kışın mecbur kalmadıkça kalabalık ve havasız ortamlarda kalmayın.
Yüzünüze dokunmayın. Yapılan araştırmalar virüslerin vücuda en kolay giriş yolunun yüzümüz olduğunu gösteriyor.
Virüs el ve cansız nesnelerle temas yoluyla bulaştığı için kişisel hijyeninize çok dikkat edin.
Ellerinizi sık sık yıkayın. Çocuklarınıza da bu alışkanlığı kazandırın.
Ellerinizi yıkama fırsatınız yoksa el dezenfektanları kullanın.
Grip olduysanız mutlaka dinlenin. Ateşiniz düşmeye başladıktan sonra en az 24 saat istirahat etmeniz gerekiyor.
Düzenli egzersiz yapın. Düzenli egzersizler hem iyileşmenize hem de bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.
Doğru beslenin. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme alışkanlığı bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Gülümseyin. Yapılan araştırmalar gülümsemenin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.
Paylaş