Paylaş
Yetişkinlerden daha hassas olan çocukları bu riskten korumak için sudan çıktıktan sonra ıslak mayolarını değiştirmelerini sağlayın.
İnsanlar burun floralarını, cilt üzerindeki bakterilerini, idrar ve genital akıntılarındaki mikropları yüzdükleri havuz sularına taşıyor. Özellikle çok fazla kişinin aynı anda girdiği kalabalık havuzların temiz kalması alınan tüm önlemlere rağmen bazen mümkün olamıyor. Söz konusu ortam yetişkinlerde pek çok soruna davetiye çıkarıyor. Ancak çocuklar için risk daha büyük.
Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. İsmail Gönen, çocukların bakterilere karşı erişkinlere göre çok daha duyarlı olduğunu söylüyor. “Deniz ve havuzdan sonra sadece havluyla kurulanmak işe yaramaz. Mutlaka duş alınmalı, bakterilerin üremeleri için uygun ortam oluşturan ıslak mayolar değiştirilmeli, kuru elbiseler giyilmeli” diyor.
Aksi halde çocukların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmalarının kaçınılmaz olacağını hatırlatan Dr. Gönen, “Sağlık için gerekli şartlara sahip olmayan havuzların yanı sıra kimi zaman da kanalizasyon karışan deniz suyu da çocuklarda birçok enfeksiyon riskini artırabiliyor. Bu sular idrar yolu enfeksiyonunun yanı sıra kulak enfeksiyonları, göz iltihabı, mantar ve ishal gibi sorunlara da yol açabiliyor” uyarısında bulunuyor. Çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak için bol sıvı almalarını sağlamanız gerekiyor. Suyun yanı sıra onları şeker içeriği düşük meyve suları içmeleri için de özendirin.
Kız çocuklarında daha sık görülüyor
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrarda kan görülmesi, kötü kokulu idrar gibi şikâyetler sıklıkla görülüyor. Yakın zaman içinde havuza, denize giren çocuklarda bu şikâyetlerden herhangi biri mevcutsa en kısa zamanda doktora gidilmeli. İdrar yolu enfeksiyonlarına kız çocuklarında anatomik sebepler nedeniyle erkek çocuklara göre daha sık rastlanıyor. En sık sistit’e (idrar torbası iltihabı) rastlanıyor. İdrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse ciddi böbrek hasarına yol açabiliyor.
Havuz yerine deniz
Temiz bir deniz varken çocuklarınızı saatlerce havuzda tutmayın. Havuzdan bulaşan hastalıkların çoğu klorlama, filtreleme ve temiz su ilave edilmesi gibi yöntemlerle önlenebiliyor. Ancak bu yetmiyor. Havuza girenlerin de bazı önlemler almaları gerekiyor. Yüzme öncesi mutlaka duş alınmalı. Vücuttaki ter, idrar ve dışkıyla bulaşmış, enfeksiyon potansiyeli taşıyan etkenler uzaklaştırılabiliyor.
Paylaş