Çocuğunuz seslendiğinizde hemen yanıt vermiyorsa, televizyonun sesini çok açıyor ya da yakından izliyorsa, derslerindeki başarısı giderek azalıyorsa, hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun.
Sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren, genellikle burun tıkanıklığı sorunu yaşayan ya da uyku sırasında ağzı açık uyuyan, belki de horlayan çocuklarda, orta kulakta sıvı toplanmasına sık rastlanıyor. Orta kulakta sıvı toplanması, ciddi ve kalıcı duyu kayıplarına yol açabiliyor.
Orta kulak iltihabı ile orta kulakta sıvı birikmesi nasıl ayrılır?
- Akut orta kulak iltihabının iyileşmesinden sonra orta kulakta sağlam kulak zarı arkasında sıvı kalabilir ve giderek kaybolur. Sıvı birikimi olanların yüzde 80’inde sorun 8 haftada iyileşir. Bu nedenle bir orta kulak iltihabı atağının ardından sıvı birikimi üç ayı geçerse tedavi edilmeli. Yani hasta kulak ağrısı ve akıntı, ateş ve benzeri yakınmaları dile getirmez. Bugünkü bilgilerimize göre SOM, akut orta kulak iltihabıyla kronik orta kulak iltihabı arasında yer alan bir geçiş şekli.
Orta kulakta sıvı birikmesinin belirtileri nelerdir?
- Genellikle anne ve babanın tek yakınması, çocuklarının kendilerine yanıt vermemesi, ilgisiz cevaplarla soruları geçiştirmesi, televizyonu çok yakından izlemesidir. Çocuğun sese tepkisi azalır. Kreş ve anaokuluna giden çocuklarda öğretmenler çocuğun duymadığını fark ederler. Aileler tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla işitme kaybının arttığını söyler. İki taraflı olgularda işitme kaybı daha ağır olduğu için erken fark edilir.
Hangi yaşlarda orta kulakta sıvı birikmesi riski yüksek?
- ABD’de yapılan araştırmalara göre 6-12 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 22 sıklıkta görülüyor.
Orta kulakta sıvı birikmesi riskini arttıran faktörler nelerdir?
- 2-6 yaş grubundaki çocuklarda 6-7 defa ya da daha sık tekrarlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarının riski artırdığı biliniyor. Geniz etinin büyüklüğü de kitle etkisi nedeniyle nazofarenks denilen bölgeyi tıkayarak solunum güçlüğü yapar. Hastalık yapan bakterilerin birikmesi için uygun zemindir. Sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların yaz aylarında düzelmesi ve yetersiz tedavi görmeleri de orta kulakta sıvı birikmesine neden olabilir. Çocukta herhangi bir alerjik hastalık olması, genel ve lokal bağışıklık sistemi bozuklukları, erken doğum, vücut ağırlığının normalden düşük olması, anne sütüyle beslenmenin erken bırakılması, kalabalık ortamlarda sıkça bulunulması, yaşanan bölge ve iklim koşulları, nem derecesi riski direkt etkileyen faktörler arasındadır.
Hastalık tedavi edilmezse sonuçları nelerdir?
- Hastalığın sık görüldüğü süt ve oyun çocukluğu dönemi, çocukların aynı zamanda konuşmayı öğrendikleri ve çevrelerini tanıdığı dönemdir. Araştırmacılar bu tür çocukların dili öğrenme ve kullanma yetenekleriyle sosyal uyumlarının normal çocuklardan daha kötü olduğunu bildiriyor. Sık olarak tekrarlar ve ilerlerse kulakta kireçlenme, iç kulak tipi işitme kaybı, kolesteatom denilen ve ileride büyük sıkıntılar veren ve mutlaka işitmeyi bozan ameliyatlar gerektiren tablolara yol açabilir. Enfeksiyon beyne doğru ilerlerse menenjit ve hatta ölüm bile olabilir.