Çocuk felci hâlâ hayatımızda

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre İsrail, Batı Şeria ve Gazze’de alınan çevresel numunelerde çocuk felcine yol açan “polio” virüsüne rastlandı.

Haberin Devamı

Maalesef yeryüzünden silinmesine yönelik yıllar süren tüm çabalara rağmen aşılamaya karşı direnç gösteren ülkelerde hastalık varlığını sürdürüyor.

Dünya bugüne dek tek bir hastalığı, çiceği ve virüsünü yeryüzünden silmeyi başardı. İkinci hedef her yıl binlerce çocuğu vuran çocuk felciydi. Yıllar süren aşılama kampanyaları başarılı oldu, ülkelerin büyük çoğunluğunda hastalık ortadan kalktı. Ancak aşıyı batılıların silahı olarak gören bazı coğrafyalarda (Nijerya, Pakistan, Afganistan gibi) kampanyalar başarılı olamadı. Bu nedenle buralardan hâlâ vakalar bildiriliyor. Sürekli hareket halindeki insanlar da virüsü bir ülkeden, diğer bir ülkeye kolayca taşıyabiliyor. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü, vahşi Polio Tip 1’in (WPV1) İsrail’den uluslararası yayılım riskinin yüksek olduğunu düşünüyor. Yine Dünya Sağlık Örgütü’nün uluslararası seyahat ve sağlık tavsiyelerine göre, “polio”dan etkilenen bölgere seyahat eden ya da bu bölgelerden gelen kişilerin bu hastalığa karşı aşılarının tam olması gerekiyor. Bir hatırlatma daha, içinde bulunduğmuz yıl Afrika Boynuzu’nda (Etiyopya, Somali, Eritre ve Cibuti’yi içine alan bölge), Vahşi Polio Virüsü Tip 1 salgını yaşandı.

Haberin Devamı

Büyükler de yakalanabilir

Virüs, hastaların çıkardığı dışkı yoluyla yayıldığı için, çevre sağlığı koşullarına dikkat edilmeyen çağlarda büyük salgınlara yol açmıştı.
Koşullar düzeltilince, daha çok çocukları etkilemeye (adı buradan kaynaklanır) başlamış, ağız yolundan verilen aşı uygulamasının yaygınlaşmasıyla, büyük ölçüde ortadan kalkmıştı.
Lağım sularının yiyeceklere bulaşması, sineklerin taşıdığı mikroplar, hastalığa yakalanmış kişinin ağız ve burnundan çıkan damlacıklarla bulaşır. Çocuk felcine küçükler yakalanabileceği gibi büyükler de yakalanabilir.

Dışişleri Bakanlığı sitesinde uyarıyor

Dışişleri Bakanlığı web sitesinde Afganistan’a seyahat edeceklere çocuk felci uyarısında bulunuyor.
Genel olarak Güney Asya ülkelerinde çocuk felci vakaları yaygın olarak görüldüğünden buralara gidilmeden önce çocuk felci aşısı yaptırmalarını öneriyor.

Haberin Devamı

Yaz ve sonbaharda salgınlar yapar

Genellikle yaz ve sonbahar aylarında küçük yerel salgınlar biçiminde ortaya çıkan çocuk felci, 40 dereceyi bulan yüksek ateş, şiddetli baş ağrıları, bulantılar ve sırt ağrılarıyla başlar. 4-5 gün sonra kasları etkileyen gevşek felç yerleşir. 2-3 hafta sonra bazı kaslar bütünüyle normale döner, bir bölümüyse hiç düzelmez.

Yazarın Tüm Yazıları