Çıplak gözle kayak yapmayın

Bu kış kayak severler karın tadını fazlasıyla çıkarıyor. Ancak kış aylarının malum etkileri, soğuk hava, yağış, rüzgar göz kuruluğuna zemin hazırlayan faktörlerin başında geliyor.

Nitekim bazı basit önlemlerin alınmaması halinde kayak da göz sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yapıyor. Uzmanlar kayak yaparken mutlaka kayak gözlüğü takılmasını öneriyor.

Soğuk ve kuru hava, yoğun kar yağışı ve rüzgar, gözlerde yanma, batma, kızarıklık gibi göz kuruluğunun erken evresinde karşılaşılan şikayetlere yol açıyor.

Gözleri hem travmalardan hem de göz kuruluğu yapan çevresel koşullardan korumak için kayak gözlüğü takmanız şart. Hatta göz doktorunuza da danışarak suni gözyaşı bulundurmanız da yararlı olabilir. Suni gözyaşları, kuru göz hastalığının başlıca tedavi yöntemi. Suni gözyaşı, sadece gözyüzeyini yıkayıp uzaklaşır. Kuru göz tedavisinde kullanılan gözyaşı yapımını artıran ilaçlar, gözyaşı üretimini sağlayan gerekli dokularda etkilerini gösterir. Kişinin doğal gözyaşı yapımını arttırırlar.

Daha ciddi vakalarda operasyon gerekebilir.

KURU GÖZ NET GÖREMEZ

Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissetmemizi sağlar. Bazı kişilerde gözyaşı üretimi azalır veya üretilen gözyaşı kalitesi bozulur. Bu durumda ortaya çıkan rahatsızlık kuru göz olarak adlandırılır.

Doğal sağlıklı gözyaşı üretimi azaldığında, kronik göz kuruluğu gözün ön kısmının özellikle de saydam tabakanın ciddi şekilde tahriş olmasına yol açabilir. Doğal gözyaşı filmi kornea üzerinde sağlıklı bir göz yüzeyi yaratmasına ve gözün tamamını kayganlaştırmasına ek olarak enfeksiyonla savaşma işlevi görür. Net görüş için hayati öneme sahiptir. Uzun süreli gözyaşı üretimi azaldığı zaman gözün ön kısmında kalıcı hasar ve yara izi oluşumu ihtimali ortaya çıkar. Ciddi bir göz kuruluğu durumunun zaman içinde tedavi edilmediği vakalarda enfeksiyon riskinde artış ve görmede ciddi bozukluklar meydana gelir.

Günlük yaşamı aksatır

Göz kuruluğu hastalığı hafif, aralıklı ya da erken evredeyse, tanısı zor. Diğer göz rahatsızlıklarına benzemeksizin, erken evrede hastada hafif yanma, batma, kızarıklık, gözde ağırlık hissi, karıncalanma, gözde yabancı cisim hissi gibi şikayetler olur. Bu şikayetler kişiden kişiye değişmekle birlikte genellikle hastanın günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Hastalık orta ve şiddetli evrede ise bu şikayetler daha şiddetli ve sürekli olabilir.

Göz kuruluğu belirtileri hastalarda farklılık gösterir. Ancak en yaygın belirtiler: á Kaşınma á Tahriş á Işığa duyarlılık á Bulanık görme á Hatta aşırı gözyaşı üretimi...
Yazarın Tüm Yazıları