Paylaş
Sokma ve ısırıklardan ve buna bağlı ciddi alerjik reaksiyonlar, zehirlenmeler ve ölümcül tablolardan çocukları koruyabilmek basit bazı tedbirler almak mümkün. Özellikle çayır-çimende oynayacak, pikniğe gidecek çocuklar için çantanızda böcek, sinek ve kenelerin yaklaşmasını önleyecek bitkisel-doğal yapısı olan, kimyasal içermeyen losyonları taşıyabilirsiniz. Bunu açıkta kalan vücut kısımlarına sürmeniz, hayvanların uzak durmasını sağlar. Ayrıca alerji önleyici bir şurup ve alerjik reaksiyonu hafifletecek, kaşıntıya karşı krem ve losyonları da yanınızda bulundurmanızda yarar var.
KORUNURKEN ZEHİRLENMEYİN
Piyasada bulunan cilde sürülen kovucu bazı maddeler uygulanmadan önce doktora danışılmalı. Bunların bazılarında cildi tahriş edici veye sürüldüğü yerden emildiği takdirde reaksiyon yapabilen bazı kimyasallar mevcut. İdeal olan doğal, bitkisel kökenli lokal olarak emilip kana karışma riski olmayan maddelerin kullanılması. Özellikle küçük bebeklerin ciltleri hassas olduğu için kullanılacak losyonlar çok önemli. Kullanılan maddelerin ciltten emilmemeli. Deriyi tahriş etmemeli. Ağıza-dile bulaşırsa zehirlememeli. Ve solunum yollarını tahriş etmeli.
PRİZE TAKILANLAR GÜVENLİ Mİ
Ailelerin en sık sorduğu sorulardan biri, prize takılan kovucuların sağlıklı olup olmadığı. Prof. Dr. Mocan, “Prize takılan sinek kovucularında doktora danışılarak kullanılması gerekir. Hakkında yeterli bilimsel emniyet çalışmaları olmayan hiçbir ürün bebek ve çocuklar için kullanılmamalı” uyarısında bulunuyor.
ALERJİLERE KARŞI DİKKATLİ OLUN
Genellikle sadece ısırık yerinde kızarma, şişme, kaşıntı ve yanma olsa da ısırık sonrası özellikle alerjisi olanlarda aşırı duyarlılık reaksiyonu, anafilaksi denen, hayatı tehdit eden ani, şiddetli alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Zehirli böcek ısırıkları özellikle küçük çocuklarda ağır zehirlenmeye yol açabilir. Kırsal kesimde yaşayanlarda veya piknik amacıyla kırsal alana gidenlerde kenelerden bulaşabilen KKKA (Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi) de ölümcül risk taşıyan diğer bir tablo.
Arı ve karınca sokmalarının büyük kısmında sokma yerinde ağrı, kızarma, yanma, şişlik olur. Vakaların yüzde 1-4’ünde ise kaşıntılı döküntü, el-ayak ve gözlerde şişmeyle seyreden tıp dilinde anjioodem tablosu ve solunum yollarındaki şişmelere bağlı olarak hırıltı, tansiyon düşüklüğü gibi hayatı tehdit eden aşırı duyarlılık reaksiyonu gelişebilir. Çok sayıda arı sokmalarında alerjik çocuklarda ani solunum sıkıntısı ve şok tablosu gelişebilir.
Zehirli örümcek sokmalarında bunların zehirleri etkili olur. Daha çok siyah ve koyu kahverengi örümcekler zehirlidir.
Keneler genelde vücudun açıkta kalan baş, kol, bacak gibi bölgelerinde deriye yapışır ve deriyi ısırma sonucu vücuda virüs bulaştırabilir. Her kene ısırığında bu virüs bulaşmaz. Yapışan kenenin ezilmeden tam olarak çıkarabilmesi için en kısa zamanda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak en uygun davranış.
Paylaş