Gerek yurtdışında doğum yapmayı tercih edenler gerekse şu veya bu nedenle bebekleriyle yolculuk yapanlar tedirgin binerler uçağa.
Aslında normal koşullarda sağlık sorunu bulunmayanlar ve yenidoğan bebekler 250 metrelik yüksekliğe göre ayarlanan kabin içi basıncını iyi bir şekilde tolere edebiliyor. Bu basınçta herhangi bir yorgunluk hissetmiyorlar. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman’ın verdiği bilgiye göre, normal vücuttaki oksijen seviyesinin ayarlanmasında kandaki alyuvar sayısı önemli role sahip. Yenidoğan bebeklerde alyuvar sayısı ise normalde yüksek. "Dolayısıyla, sağlıklı bir yenidoğan için uçak yolculuğunun risk taşımadığını rahatlıkla söyleyebilirim" diyor.
İleri derecede kansızlık, doğumsal kalp hastalığı, ağır akciğer hastalığı gibi durumlarda uçak yolculuğu tehlikeli olabilir. Bu hastalıklar bazen gizli kalır. Bazen de yolculuk sırasında maruz kalınan kabin içi basınç değişiminde ortaya çıkabilir. Ama bebeklerde yolculuk sırasında ani beşik ölümlerinin olabileceği savı uzmanlar tarafından çürütüldü.
Bugüne kadar bebekler açısından uçak yolculuğunun daha fazla enfeksiyona neden olduğuna ilişkin bilimsel bir kanıt gösterilemedi. Yolculuk sırasında kabin içi havanın yeniden sirkülasyona girmesi, dünyanın farklı yerlerinden, farklı virüsleri taşıma ihtimali olan kişilerin, kapalı bir alanda bulunmaları, kabindeki havanın kuruluğu sadece bebekler değil, diğer yolcular için de enfeksiyon riskini artırıyor.
Bebeğinizin uçakta güvenli yolculuk etmesi için bunları göz ardı etmeyin:
Uçuşların çok kalabalık olmadığı saatleri tercih edin
Uçak temizliği genellikle gece yapıldığı için sabah uçuşlarını seçin
Sık sık ellerini yıkayın ve yanınızda anti-bakteriyel özelliği olan ıslak mendiller bulundurun
Yakın koltuklarda nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları hastalığı olan kişiler varsa onlardan uzak koltuklara geçin
Uçağın kalkış ve iniş anlarında hem kendinize hem bebeğinize kemer takın. Bebeğinizi kucağınıza alın
İniş ve kalkışlarda basınç farkından dolayı rahatsızlık hissetmemesi için emzirin veya biberon verin
Yolculuk öncesinde bebekte burun tıkanıklığı ile seyreden nezle gözlerseniz doktor kontrolünden sonra yola çıkın.