Malum yarın bayram. İster tatile gitmiş olun, ister evinizde kalın yediklerinize-içtiklerinide dikkat edin. “Nasıl olsa bayram” rehavetine kapılmak, kontrolü elden bırakmak hem midenizi bozabilir hem de kısa sürede kilo aldırabilir.
Özellikle oruç tuttuysanız, birden yüklenmeyin. İşte bayramda ağzınızın tadını bozmamak için dikkat etmeniz gerekenler.
BAYRAM İKRAMLARI MİDENİZİ RAHATSIZ EDEBİLİR
Hızla ve fazla miktarda, yağ oranı, kalori içeriği yüksek gıdalar tüketilmesi birçok sağlık problemine yol açabilir. Gaz, hazımsızlık, mide bulantısı gibi mide ve bağırsak sistemi rahatsızlıkları veya tansiyon yükselmesi gibi birçok sağlık problemi görülebiliyor. Kalp, şeker ve tansiyon hastaları için bu dönemde en fazla risk taşıyan gıdalar fazla miktarda hamur işi, tatlı, fazla miktarda kırmızı et ve tuz alımı. Bunlar tansiyonu yükselterek ani kalp krizlerine ya da basit şeker tüketimiyle ani şeker komalarına neden olabilir.
TATLI TADIMLIK OLSUN
Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olanlar için riskli. Oruç tutanların eski yemek alışkanlıklarına yavaş yavaş geçmelerinde yarar var. İkram edilen her şeyi bitirmek zorunda değilsiniz. Tadına bakmakla da yetinebilirsiniz.
Güne hafif bir kahvaltıyla başlayın. Peynir, zeytin, domates, kepek ekmeği ideal kahvaltı mönüsü. Şarküteri ürünlerini es geçin. Bayramda da üç ana, iki ara öğün alın. Böylece azar azar yemiş olur, tatlıya yüklenmezsiniz. Yediklerinizi iyi çiğneyin, acele etmeyin. Kızartma gibi yüksek kalorili besinleri yemeyin. Önünüze gelen hamur işleri ve tatlılara mesafeli durun. Seçme şansınız varsa hamur tatlısı yerine sütlüleri tercih edin. Bol su içmeye devam. Oruç etkisiyle yavaşlayan metabolizma kilo almaya müsait. Bu yüzden beslenmenin yanında fiziksel aktivite de büyük önem taşıyor. Metabolizmayı hızlandırmak için mümkün olduğu kadar gideceğiniz yere yürüyerek gidin. Spor için fırsat yaratın. Asansör yerine merdiveni kullanın.