Paylaş
Bağışıklık sistemine yapabileceğiniz üç büyük iyilik düzenli ve dengeli beslenmek, uykuyu ihmal etmemek ve düzenli egzersiz. Sık seyahat ediyor, kalabalık içinde bulunuyor ve kronik hastalıklarınız varsa grip aşısı yaptırmanızda büyük yarar var.
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada bağışıklık sistemi desteği olarak bitkisel çayları da öneriyor. Prof. Dr. Yeşilada, soğuk algınlığının ilk belirtileri ve grip enfeksiyonu geçirildiğinde mürver, melisa, adaçayı, karabiber meyvesi ve zencefil yapraklarından oluşan çayın bağışıklık sistemini güçlendireceğini söylüyor. Mürver bitkisinin içerisindeki flavonoitler ve antosiyaninler antioksidan etkisinin yanı sıra bağışıklık sistemini uyarıcı etki gösteriyor ve vücudun direncini arttırıyor.
Melisa yapraklarının sulu özütünün uçuk virüsü üzerindeki antiviral etkisi araştırmacılar tarafından da kanıtlandı. Yapılan çalışmalarda melisa yapraklarının sulu özütünün ve yapraklardan elde edilen uçucu yağın antiviral etkisinin bulunduğu gösterildi.
Hava değişimlerinin de etkisiyle ağız ve boğazda iltihaplar artıyor. Adaçayının içerdiği uçucu bileşenlerin, ağız ve boğazda yerleşen enfeksiyon ve iltihaplarda (farenjit, jinjivit gibi) yararlı olduğu biliniyor.
SOĞUK ALGINLIĞINA KARŞI ZENCEFİL ÇAYI
Zencefil kökü, limonla birlikte soğuk algınlığından sindirim sorunlarına kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor. Diğer taraftan, zencefil safra salgısını arttırması nedeniyle sindirime yardımcı oluyor. Sancıyı gideriyor. Yangı giderici etkisi nedeniyle artrit gibi yangılı hastalıklarda şikâyetlerin hafifletilmesinde de işe yarıyor. Limon ve balla birlikte hazırlanan çayı soğuk algınlığında, boğaz ağrısında ve öksürüklerde etkili.
ŞİFA NİYETİNE KARABİBER
Karabiberin lezzete katkısı malum. Son yıllarda içindeki piperidinin santral sinir sistemi üzerinde uyarıcı, ağrı kesici ve ateş düşürücü etkileri de tespit edildi.
Diğer doğal silahlar
Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerdeki A vitamini güçlü birer antioksidan. Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynar.
C vitamini vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlar, savunma sistemini güçlendirir. Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kuşburnu gibi besinler bol C vitamini içerir. C vitamini kaybını önlemek için salatalar da meyve suları gibi tüketilmeden hemen önce hazırlanmalıdır.
E vitamininin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliği. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller E vitamini zengini.
Balık, balıkyağı, fındık ve cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkili. Ayrıca zeytinyağı, fındıkyağı gibi sıvı yağlarda bulunan omega-9 yağ asitleri de bağışıklık sistemini olumlu etkiler.
Çinko, yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını azaltır. En iyi kaynakları, kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinler.
Kefir ve yoğurt florayı güçlendirerek gastrointestinal sistem enfeksiyonlarına karşı direnç oluşturur. Yoğurt prebiyotiktir, yani probiyotiklerin üremesini arttırır. Kefir, probiyotiktir ve tümör oluşumunu engeller. Ayrıca bol miktarda vitamin sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de arttırır.
Bal ağız, boğaz ve bronşlardaki enfeksiyonlarda doğal bir ilaç olarak kullanılır.
Sarmısağın yapısında bol miktarda su, fruktoz içeren karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve serbest aminoasitler bulunur. Sarmısak ayrıca yüksek miktarda saponin, fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerir.
Paylaş