Avrupa ülkeleri de keneden yana dertli

Kenelerden sadece Türkiye değil, Avrupa ülkeleri de çekiyor. Onların derdi bizde görülen KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) değil, bahar-yaz ensefaliti de denen Tick-Borne ensefaliti. Kısa adı TBE olan hastalık, Ixodes ricinus kenelerinden bulaşıyor. Merkezi sinir sisteminde viral enfeksiyona yol açıyor.

Hastalık İskandinavya, Batı ve Orta Avrupa ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinde görülüyor. Riskin en yüksek olduğu dönem, en önemli vektör olan Ixodes ricinus’un en aktif olduğu nisan - ağustos ayları arası. TBE’ye Avusturya, Estonya, Litvanya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Almanya, Macaristan, Polonya, İsviçre, Rusya, Ukrayna, Beyaz Rusya ve Kuzey Sırbistan’da sık rastlanıyor.
Bulgaristan, Romanya, Danimarka, Fransa, Aland takımadalarında ve komşu Finlandiya kıyı şeridinde ve Uppsala’dan Karlshamm’a güney İsveç kıyı şeridinde daha az bir sıklıkta görülüyor. Daha nadir de olsa Arnavutluk, Yunanistan, Norveç ve Türkiye’den de bildirilen vakalar var.
Ixpersultacus keneleri ile bulaşan Rus bahar-yaz ensefaliti Çin, Kore, Japonya ve Doğu Rusya’da ortaya çıkıyor. Uzak Doğu ve Rusya’nın doğu bölgelerindeki hastalığın şiddeti, sakat bırakma ve ölüme yol açma oranı Batı ve Orta Avrupa’ya göre daha yüksek.

FELÇ, SAKATLIK VE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR

Hastalık taşıyan ve insanlara bulaştıran keneler genellikle orman, tarla ya da kırsal alanlarda bulunuyor. Enfeksiyon enfekte ineklerin, keçilerin veya koyunların pastörize edilmemiş süt ürünlerini tüketerek de edinilebilir.
Enfeksiyon, grip benzeri belirtiler gösterir ve vakaların yüzde 10’unda ikinci aşamada ateş görülür. Ensefalit ikinci aşamada gelişir. Felç, sakatlık ve ölümle sonuçlanabilir. Hastalığın şiddeti yaşla orantılı olarak artıyor.

YAZ AYLARINDA DİKKAT

Ormanlık alanlara gitmeyen veya sadece pastörize süt ürünlerini tüketen yolcularda risk çok düşük.
Yukarıda sayılan coğrafyalarda, orman, tarla veya kırsal alanlarda bulanacaksanız dikkatli olmanızda yarar var. İlkbahar-yaz ensefalitesinin aşısı var. Ancak Türkiye’de yok. Avrupa’da (özellikle Almanya, Avusturya’da) etkili aşılar temin edilebilir. Ancak 3 haftadan daha kısa süreli ziyaretler yapanlara önerilmiyor. Kenelerin aktif olduğu sıcak havalarda, 3 haftadan daha fazla bu bölgelerde kalacak yolculara aşı öneriliyor.
Hastalığın görüldüğü bölgelerde kamp kurarken ya da gezerken kene ısırıklarına karşı uzun pantolon ve ayakları tamamen kapatacak ayakkabılar giyilmeli. Eğer kene tarafından ısırılma gerçekleşirse mümkün olan en kısa sürede kene çıkarılmalı. Böcek kovucu ilaçlar da işe yarar.
Yazarın Tüm Yazıları