Paylaş
Güneş çarpmasını, yaz aylarının klasiklerinden saymayın, korunun. Yüksek ateş, terleyememe, komaya kadar giden sinir sistemi bozuklukları, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi, kusma, bulantı, nabız hızlanması ilk belirtileri. İleri düzeydeki belirtileri ise koordinasyon yeteneğinin, görme netliğinin bozulması, göz çukurlarının belirginleşmesi, bilincin kaybolması. Bu belirtileri yaşıyorsanız zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun.
Sıcak kramplarını önleyin. Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybıyla birlikte sıcak krampları görülebilir. 1-2 bardak tuz içeren sıvı içilmeli. Bu arada kramp girmiş kasa masaj yapılmamalı.
GÖLGENİZ BOYUNUZDAN KISAYSA GÜNEŞE ÇIKMAYIN
Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Güneş ışınlarının uzun vadede deri kanserlerine neden olabileceğini bir kez daha hatırlatalım. Özellikle güneş ışınlarının dik olarak geldiği saatlerde korunun. Çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp, şeker ve tansiyon hastaları zorunlu olmadıkça sıcaklığın en belirgin olduğu saat 11.00-15.00 arasında dışarıya çıkmamalı. Güneş ışınlarının dik geldiği bu dönemi gölge boyunuza bakarak da anlayabilirsiniz. Gölgeniz boyunuzdan kısaysa o saatte güneş altında fazla kalmayın.
Sıvı tüketiminizi havaya göre ayarlayın. Bol su ve sulu gıdaların tüketilmesi gerekiyor. Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli. Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmeli. Gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Çok sıcak havalarda ve aşırı egzersiz durumlarında bu miktar artırılabilir. Susamasanız bile su için. Susamak vücudun su ihtiyacını belirten güvenilir bir işaret değil.
Kronik hastalığı olanlar dikkat! Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımını artırmalı. Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlarsa sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalı.
Aşırı egzersizden kaçının. Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde aşırı egzersizden kaçının. Açıkta çalışmak zorunda olanlar mümkün olduğunca güneş altında korunmasız kalmamaya, sık sık bol sıvı ve mineral almaya dikkat etmeli.
Kıyafet seçimini doğru yapın. Hafif, teri emen, ince, pamuklu, bol giysileri tercih edin. Geniş kenarlı şapkalar güneş ışınlarından korunmada yararlı olabilir. Ayaklarda mantar oluşumunu engellemek için pamuklu çoraplar giyilmeli, ayaklar her gün yıkandıktan sonra iyice kurulanmalı.
Sık sık duş alın. Sıcak havalarda serinlemek için duş almak iyi bir seçenek olacaktır. Böylelikle kişi hem ferahlamış hem de sıcak havanın olumsuz etkilerini üzerinden atmış olur.
Paylaş