Koku hafızada kalır. Belleklerde yer edinmenin, kişiliği vurgulamanın yollarından biri güzel kokmak. Bunun en etkili aracı ise parfüm.
Ancak parfümü doğru kullanmanın bazı püf noktaları var. İlk adım doğru seçim yapmak. Yakışacak parfümü seçerken zevkiniz kadar, yaşınız, tipiniz, kullanacağınız mevsim, hatta gün veya gece önemli. Ve tabii "şişeye düşmüş" izlenimi vermeyecek miktarda kullanmak.
Parfümü en yakınlarınızdakinin hissedebileceği kadar sürmek yeterli.
Gençlere meyve ve sabun gibi hafif kokular yakışıyor. Yaş ilerledikçe daha baharatlı, çiçekli kokulara geçebilirsiniz. Tip ve ten de parfüm seçiminde önemli kriterler. Esmerlere yakışan kokular, sarışınlarda çok ağır durabilir. Yine yağlı ciltlerde parfümlerin etkisi daha kalıcı. Dolayısıyla cildiniz kuruysa daha fazla parfüm sürebilirsiniz. Asitli ciltlere ağaçsı ve baharatlı kokular, asit oranı az ciltlerde (hassas ve kuru) ise çiçeksi kokular iyi gider.
SICAK GÜNLERE HAFİF PARFÜM
Sıcak ve nem parfümün kokusunu kuvvetlendirir ve keskinleşir. Sıcak günlerde hafif parfümler kullanın. Daha baskın ve egzotik olanlardan yazın kaçının. Bunları daha serin günler için saklayın. Bulunduğunuz ortamlardakileri güne ağır parfüm kokusuyla başlamak zorunda bırakmayın. Kokudan vazgeçemiyorsanız eau de cologne, eau de toilette ya da deodorant tercih edebilirsiniz. İlla parfüm sürmeliyim diye düşünüyorsanız, meyve koku ailesinden bir parfüm işinizi fazlasıyla görecektir. Çiçek veya meyve ailesinden, ağır olmayan ama hissedilen parfümler öğleden sonrası için ihtiyacınızı karşılar. Parfüm özünü kullanabileceğiniz tek zaman gece. Parfüm özleri saatler boyunca vücutta kalır. Gece şıklığı ve ağırlığına, şipre ve oryantal koku ailesinden parfümler çok yakışır. İddianızı pekiştirir.
TEMİZ VÜCUDA SÜRMEK ŞART
Parfümden beklediğiniz verimi almanın ilk koşulu, temiz bir cilt. Unutmayın, parfüm ter kokusunu bastırmak için asla kullanılmaz! Terliyken parfüm sürmeyin. Özellikle terin kokusunu bastırmaya çalışmak büyük hata. Parfümü 15-20 santimetre uzaktan püskürtün. Elle yaymayın. Farklı kokuları birarada kullanmayın. Kokunun kalıcı olmasını istiyorsanız, banyodan sonra, gözenekleriniz açılmışken sürün. Hafif hafif ama uzun süre yayılmasını istiyorsanız çok ısınan kulak arkası, boyun, bilekler, göğüs aralarını parfümleyin. Göğüs, kalça kemiği ve bacak üstleri parfüm sürmek için en ideal bölgeler. Havayla temas etmedikleri için parfümünüz teninize hapsoluyor. Kalıcılığını çok uzun süre koruyarak, koku yaymaya devam ediyor.
Kokuların sınıfları
Doğal kokular, elde edildikleri malzemeye göre sınıflandırılıyor:
Çiçek kokuları: Manolya, lavanta, gül, orkide, zambak, portakal, limon ve yasemin en fazla kullanılan çiçeklerden. En büyük koku ailesi. Taze ve neşeli aromalar şeklinde tanımlanırlar. Çiçekler, çiçek yaprakları, yağ ve tohumlarından elde edilir.
Meyve kokuları: Taze ve hafif kokulardır. Temel notaları bergamut, limon, portakal, mandalina, greyfurt, portakal çiçeği. Genellikle çiçek ve şipre notaları eşlik eder. Taze ve hafiftirler.
Şipre: Kuvvetli esansların karışımından oluşurlar, kalıcı ve zengin içeriklidirler. Temel notaları ağaç, meşe yosunu, misk ve patçulidir. Bunlara genellikle çiçek ve meyve notaları eşlik eder.
Oryantal: Ağır ve egzotiktir. Sıcak ve şehvet uyandırıcı esansların karışımı. Temel notaları misk, vanilya, amber, değerli ağaçlardır. Bunlara genellikle egzotik çiçek ve baharat notaları eşlik eder.
Bunları hatırlayın
Şişeden koklayarak karar vermeyin. Kokuyu anlamak için bileğinize bir miktar sıkın. En az 3-4 dakika kurumasını bekleyin. Tenin emdiği parfümü bir kez daha koklayın. Kararınızı öyle verin.
Başkasında beğendiğiniz parfüm, sizde farklı durabilir. Denemeden almayın. Aynı anda en fazla 3-4 parfüm deneyin.
Bir parfümün kokusunu yayma aşamalarına "nota" adı veriliyor. Üst nota (tepe veya baş notası) parfümu sıkıldığında hissedilen ilk koku. En uçucu esanslardan oluşur. Baş notanın kokusu 2-5 dakika içinde kaybolur. Orta notaya, kalp notası da denir. Parfümün temasını belirleyen kısmı. Kokunun cilde yerleşmesiyle belirginleşir. Kalıcılığı genellikle 20 dakika kadar. Alt notaya dip nota da denir. Parfümün gerçek kişiliğini, kalıcılığını ve başarısını belirleyen kısım. Kalıcılığı parfümün konsantrasyonuna göre, yaklaşık 6-8 saat sürer.
Yüksek sıcaklık, nem ve doğrudan güneş ışığı parfümün bileşenlerini, kimyasal özelliklerini, dolayısıyla da kokusunu değiştirir. Serin ve kapalı bir yerde, örneğin çekmecede saklayın. Ağzı sıkıca kapalı olsun.
Birden fazla parfüm kullanıyorsanız, küçük şişeleri tercih edin. Ziyan etmemiş olursunuz. Parfümünüzü uzun süre saklamak istiyorsanız soğuktan yararlanın. Buzdolabında koruyun.
Parfümlü ürünleri de deneyin
Parfümler alkolün saflığına, öz yağların yoğunluğuna ve karışımlarını oluşturan notaların dağılımına göre birbirinden ayrılır. En fazla kullanılan üç konsantrasyon, "parfum", "eau de parfum" ve "eau de toilette." Bunların yanı sıra, "eau fraiche", "eau de cologne" ve yan ürünler olarak adlandırılan deodoran, sabun, vücut kremi, vücut pudrası, duş jeli serileri tamamlayan diğer konsantrasyonlar:
Parfum (öz): Konsantrasyonlar arasında kokusu en kalıcı olanı. 4-6 saat arasında kalır.
Eau de parfum: Parfüm özüne çok yakın. Ancak daha az kalıcı.
Eau de toilette: En hafif koku türü. Fazla kalıcı değildir. Öz yağlarla alkol saflığı açısından en düşük konsantrasyona sahip.
Parfümlerin yan ürünleri olan süt, losyon, parfümlü yağlar da 3-8 saat arasında kalıcı. Özellikle banyo yan ürünleri, parfümün en önemli tamamlayıcıları. Yan ürünler arasında en kokulu ve kalıcı olanlar banyo köpükleri ve parfümlü vücut pudraları.