Ülkemizde yaşayan yabancıların GSS işlemleri

Yabancı uyrukluların Genel Sağlık Sigortası (GSS) karşısındaki durumu birkaç başlık altında incelenebilir. Yabancının, ülkemizde çalışması veya sadece yerleşik olmasına göre ise durum değişmektedir.

Haberin Devamı

Çalışan yabancılar

Yabancıları ülkemizde sigortalı olarak çalışmaları durumunda ayrıca bir işleme gerek kalmamaktadır. Yabancı, işçi veya şirket ortağı olarak ülkemizde çalışıyor olabilir. Bu durumda Türk vatandaşları ile aynı koşullara tabi olacaktır. Sigortalı olduğu için ayrıca GSS bildirimi yapması veya gelir testi için başvuru yapması vs. söz konusu değildir. Geriye doğru bir yıl içinde en az 30 sigorta günlerinin bulunması halinde, yabancı sigortalının kendisi ve varsa bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları da SGK tarafından karşılanan sağlık yardımlarını alabileceklerdir.

Ödeyecekleri GSS primi

Yabancılar için gelir testi yapılmayacaktır. Ülkemizde bir yıldan fazla yerleşik yabancıların ödeyeceği prim ise asgari ücretin iki katı üzerinden hesaplanacaktır. Örneğin, 2012 yılının ilk altı aylık döneminde bu kapsamadaki yabancılar her ay için, 1.773*%12=212,76 TL GSS primi ödeyeceklerdir.

Haberin Devamı

İsteğe bağlı prim ödeyenler

Yabancılar da ülkemizde yerleşik olmak koşuluyla isteğe bağlı sigorta primi ödeyebilmektedirler. Bu durumda olanlar için, isteğe bağlı sigortanın için de GSS primi de ödediklerinden ayrıca bir işlem yapmaları gerekmeyecektir. Dahası, bu kapsamda prim ödeyenler, sağlık yardımlarının yanı sıra, emeklilik için de prim ödedikleri için ileri de emekli de olabileceklerdir. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyen yabancının eşi ve çocukları da sağlık yardımı alabilecektir.

Yerleşik olan yabancılar

Yukarıdakilerin dışında olan yabancılar da bulunmaktadır ülkemizde. Ne çalışmaları vardır ne de isteğe bağlı sigorta primi ödemektedirler. Ülkemizde yerleşik olarak yaşamaktadırlar. Özellikle son yıllarda bu şekilde ülkemizde ev/arazi almak suretiyle yaşayanların sayısında önemli artışlar olmaktadır.
İşte bu şekilde ülkemizde yaşayan yabancılardan;
- Yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında sigortalılığı bulunmayanlar ve
- Türkiye’de kesintisiz en az bir yıl ikamet etmiş olanlar,zorunlu genel sağlık sigortalısı olarak işlemlerini yaptırmak zorundadır.

GSS tescili için başvuru

Bu durumdaki yabancıların, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları söz konusu değildir. Yani bunlar için gelir testi işlemleri yapılmamaktadır.
Ülkemizde bir yıldan fazla ikamet etmiş yabancılar, 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren bir ay içinde, SGK’ya genel sağlık sigortası giriş bildirgesi ile başvurmak zorundadırlar. Bu süre de başvurmasalar bile SGK bunları da resen tescil edecektir. Ancak bu sefer, bildirgeyi süresinde vermediler diye bir asgari ücret tutarında para cezası kesilecektir.
Belirtelim ki, giriş bildirgesini verme zorunluluğu tüm yabancılar için 2012/Ocak sonu değildir. Ülkemizde kesintisiz yerleşim süresinin bir yılı geçtiği tarihten itibaren bir ay içinde genel sağlık sigortası giriş bildirgesinin verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Kronik rahatsızlıkları karşılanmıyor

Ülkemizde yerleşik yabancılar bu şekilde GSS primi ödemekle, diğer kapsamdakiler gibi sağlık hizmetlerini SGK üzerinden alabilmekteler. Ancak, hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarının, genel sağlık sigortası kapsamına girmeden önce kronik hastalıkları mevcut ise, bu kişilerin kronik hastalıklarına ilişkin sağlık giderleri SGK tarafından karşılanmayacaktır.

Yazarın Tüm Yazıları