Memurlar da Genel Sağlık Sigortalı oldu

2008 Ekim ayı başı itibariyle "Sosyal Güvenlik Reformu" devreye girdi.

Başımız göğe erdi! Beklenti çok yüksekti. Her şey çok güzel olacaktı. Değil mi ki, 2007 Temmuz ayından itibaren sağlık karnesini alan özel hastanelere bile gitti. Aynen öyle olacaktı! Olmadı... Olmayacak...

Özellikle sağlık alanında "sürprizler" ortaya çıktıkça bu durum daha iyi anlaşılacak.

Süreç nasıl işliyor

"Sosyal Güvenlik Reformunda" memurlar, yeşil kartlılar, geçici köy korucuları, 2022 sayılı Kanuna göre "65 yaş aylığı alanlar" ile "özürlü aylığı" alanlar Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamı dışında bırakıldılar. Bu durum en geç 2010 yılı Ekim ayına kadar sürecek. Bu tarihe kadar kapsama alınmış olacaklar. Başka bir söyleyişle bunlar da külliyen "Genel Sağlık Sigortalısı" olacaklar.

Boşluk dolduruluyor

2010 yılına kadar 5510 sayılı

"Sosyal Güvenlik Reform Kanunu" kapsamında GSS’li sayılmayan memurlar ve diğerleri için bir ara formül bulundu. Öyle ya, işçiler, emekliler katkı payı öderken, memur ve yeşil kartlıların da bunu ödemeleri gerekirdi. O çok sözü edilen "norm ve standart birliğinin" bu noktada da sağlanması lazımdı.

2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi Kanunu’nun 28. maddesi ile çözüm yolu bulundu. Yukarıda saydığımız grupların da tedavilerde katılım payı ödemesinin yasal dayanağı oluşturuldu ve Maliye Bakanlığı’na bu noktada yetki verildi.

MB yetkisini kullanıyor

Maliye Bakanlığı verilen bu kanuni yetkisini kullanarak konu ile ilgili olarak 3 tebliğ yayımladı. Tebliğler 31 Aralık 2008 tarihli ve 7. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlandı. 1 Ocak 2009’a yetişti yani.

Katılım payı alınacak sağlık hizmetleri

Buna göre, memurlar ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler ile sağlık hizmetlerinden yeşil kart ile yararlananlardan;

Hekim ve diş hekimi muayenelerinde,

Protez, ortez ve tıbbi malzeme kullanımlarında,

Yardımcı üreme yöntemi tedavilerinde, katılım payı alınacaktır.

Æ Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesinde katılım payı tutarları

Kapsama dahil kişilerin sağlık kurumlarındaki ayakta tedavilerinde, hekim ve diş hekimi muayenelerinden alınacak katılım payı tutarları şu şekilde olacaktır. Görüleceği üzere işçiler, bağımsız çalışanlar ve emekliler ile aynı tutarların ödenmesi kararlaştırılmıştır.

İkinci basamak resmi sağlık kurumlarında3 TL,

Eğitim ve araştırma hastanelerinde4 TL,

Üniversite hastanelerinde6 TL,

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 TL,

Birinci basamak resmi sağlık kuruluşlarında yapılan muayene ile aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde aile hekimi muayenelerinden katılım payı alınmaz.

Muayene katılım paylarının tahsili

Memurların ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler muayene katılım payı, çalıştıkları devlet kurumları tarafından çalışanların aylık ve ücretlerinden kesilmek suretiyle tahsil edilir. Yeşil kart verilerek tedavisi sağlanan kişilerin muayene katılım payı ise, reçete ile eczaneye müracaat esnasında kurumla anlaşması olan eczane tarafından hak sahibinden tahsil edilir. Yeşil kart verilen kişilerden eczane tarafından katılım payı olarak tahsil edilen tutar, kurum tarafından eczanenin alacağından mahsup edilir.

Aile hekimi sevk zorunluluğu ertelendi

Aile hekimliğine geçilen tüm illerde aile hekimi sevki olmadan bir üst sağlık kuruluşuna başvurulması halinde SGK sağlık masraflarını karşılamayacaktı. Uygulama 1 Ocak 2009’da başlayacaktı. Ancak, 31 Aralık 2008’de yapılan düzenleme ile uygulama 1 Temmuz 2009’a ertelenmiş bulunuyor. Öte yandan, 1 Kasım 2008’de Isparta, Denizli, Bayburt ve Gümüşhane illerinde başlayan aile hekiminden sevk uygulaması devam edecek. Dahası bu 4 ilde, işçiler, bağımsız çalışanlar ve emeklilerin yanı sıra artık yeşil kartlılar ile devlet memurları da sevk zincirine uyacak.

Tüp Bebek tedavisi katılım payı

Yardımcı üreme yöntemleri için; birinci denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında katılım payı alınacaktır. Yardımcı üreme yöntemi için alınacak katılım payı, yardımcı üreme yöntemi tedavisinin yapıldığı sağlık kurum ve kuruluşu tarafından ilgililerden tahsil edilir, ilgilinin kurumu tarafından sağlık kurum ve kuruluşuna katılım payının tutarı kadar eksik ödeme yapılır.

Tıbbi malzeme katılım payı

Protez, ortez ve tıbbi malzemeler için; memurlar ile hak sahiplerinden % 20 oranında, yeşil kartlılardan ise % 10 oranında katılım payı alınacaktır. Tıbbi malzeme için alınacak katılım payının tutarı tıbbi malzemenin alındığı tarihteki brüt asgari ücretin % 75’ini geçemez. Dahası, % 75’lik üst sınırın hesaplanmasında her bir protez, ortez veya tıbbi malzeme bağımsız olarak/ayrı ayrı değerlendirilecektir. Belirtelim ki, yeşil kartlılar bile bu katılım payını ödeyecekler. Ancak, ödemiş oldukları katılım paylarını, 2009 yılında, talepleri halinde 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu hükümlerine göre kendilerine geri ödenecek.
Yazarın Tüm Yazıları