Paylaş
Anlaşıldığı üzere emekli olup da vergi mükellefi olan okurumuz, yürüttüğü işi sebebiyle kazaya uğramış. Ama, bu bir iş kazası sayılmaz.
Çünkü, emekli olduğu halde yürüttükleri ticari veya serbest meslek faaliyetinden ötürü vergi mükellefi olanlar yada şirket ortağı olan emekliler hakkında, sanılanın aksine, “iş kazası ve meslek hastalığı sigortası” hükümleri uygulanmaz.
Böyle olunca da emekli aylığından her ay kesilen sosyal güvenlik destek priminin emekli esnaf için herhangi bir faydası olmaz. Keza yapılan kesintinin bir karşılığı yoktur. Adeta vergi gibi karşılıksızdır.
Emekli esnaftan kesilen destek primi karşılığında, ona da iş kazasına uğradığı vakit “iş kazası maaşı/sürekli iş göremezlik geliri” bağlanacağı zannı oldukça kuvvetlidir. Bu ise, emekli olanların işçi olarak çalışmaları halinde, aldıkları ücretlerinden SGK ya ödenen destek primi ile karıştırılmasından kaynaklanmaktadır.
Aldığı ücretinden destek primi ödenen emekli, işçi olarak çalışması durumunda uğradığı iş kazası sonucu, diğer koşulları da taşıması halinde, iş kazası maaşı alabilir. Ama, vergi mükellefi olan emeklinin aylığından kesilen destek primine rağmen, uğradığı kaza sonucu iş kazası maaşı bağlanması mümkün değildir.
Emekli sandığından yetim aylığı alan kız çocuk çalışırsa
Bir okurumuz, “vefat eden babasından ötürü Emekli Sandığı’ndan annesi ile birlikte maaş aldığını, hiç çalışması olmadığını, bir işyerinde SSK olarak çalışmasının sözkonusu olabileceğini, ama aldığı yetim maaşının kesileceğinin söylendiğini, tereddütlü olduğunu vs.” ifade ediyor...
Hemen söyleyelim okurumuzun tereddütü yersiz. Yani çalışınca aldığı yetim maaşı kesilmez.
Bu durum sadece Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı alan kız çocuklara tanınmış bir istisna… Yetim aylığı alan kız çocuk, ister işçi olarak isterse vergi mükellefi olup esnaf olarak çalışsın yetim aylığı kesilmez. Ancak, bu durumdaki kız çocuk memur olarak çalışır ise yetim aylığı kesilecektir...
Paylaş