Paylaş
Aile hekimliği sözleşmesi, bugün için Sağlık Bakanlığı ile imzalanmakla birlikte, pilot uygulama tamamlanıp, asıl süreç başladığında aile hekimi yetkisini Sağlık Bakanlığı’ndan alanlar SGK ile sözleşme imzalayacaklar. Dolayısıyla çalışma statülerinden ötürü önümüzdeki dönemde alışılmıştan farklı olarak, büyük ölçüde 4/b’li eski deyimiyle Bağ-Kur sigortalısı olan aile hekimleri ile karşılaşacağız. Gerçi bugün de Bağ-Kur sigortalısı olan/olması gereken aile hekimleri var, ama sınırlı sayıdalar.
Aşağıda aile hekimi olarak çalışanların halihazırdaki sosyal sigorta statülerine yer verilmiştir.
Sözleşmeli aile hekimlerinin durumu
Sözleşmeli aile hekimlerinin sosyal güvenlik hak ve statüleri 5258 sayılı “Aile Hekimliği Kanunu’nda” açıklanmıştır. Buna göre, sözleşmeli olarak çalışmaya başlayanların, daha önce bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilişkileri aynı şekilde devam ettirilir. Ancak, her türlü prim, kesenek ve kurum karşılıkları bu fıkrada belirtilen ücretlerden kesilerek ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna aktarılır. Bunlar önceki durumları çerçevesinde tedavi yardımlarından yararlanmaya devam ederler.
Yani, aile hekimliği sözleşmesi imzalamadan önce hekim hangi sosyal sigorta kanunu ya da hangi statüde sigortalı ise aile hekimi olunca da o statüsü, başka bir söyleyişle önceki sosyal sigorta ilişkisi devam edecektir.
Örneğin; Sağlık Bakanlığı veya diğer kamu kurumlarında “kadrolu hekim” ise, 4/c statüsünde sigortalı olanlar, aile hekimi sözleşmesi imzalayınca da bu statüde sigortalı olacaklardır. Belirtilen kurumlarda “sözleşmeli personel” olarak 4/a statüsünde sigortalı iseler, aile hekimi sözleşmesi imzalayınca da aynı statüde sigortalı olacaklardır.
Aile hekimi olarak görevlendirilenler
Aile hekimi olarak görevlendirilen Sağlık Bakanlığı personelinin sosyal sigorta ve sağlık hakları aynı şekilde devam etmektedir.
Sağlık Bakanlığı’nda “kadrolu hekim” iken aile hekimi olarak görevlendirilenler, 5510 sayılı Kanunun 4/c statüsünde, eski deyimle Emekli Sandığı sigortalısıdırlar. İstekleri halinde Emekli Sandığı ile ilişkilendirilmiş Sağlık Bakanlığı personeli “4924 sayılı Kanun kapsamındaki sözleşmeli hekim” de aile hekimi olarak görevlendirildiğinde, aynı şekilde 5510 sayılı Kanunun 4/c statüsünde sigortalı sayılacaktır.
Sağlık Bakanlığı’nda “657 sayılı Kanunun 4/B maddesi kapsamında sözleşmeli” olan hekimler ise, zaten 5510 sayılı Kanunun 4/a statüsü yani SSK sigortalısı olduklarından, aile hekimi olarak görevlendirildiklerinde de bu statüleri devam edecektir.
Kamu görevlisi olmayan aile hekimlerinin özel durumu
İhtiyaç üzerine, kamu görevlisi olmayan/dışarıda hekim olarak çalışanlarla aile hekimliği sözleşmesi imzalanması durumunda ise, daha önce bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilişkilerinin aynı şekilde devamı başka bir sonuç doğurmaktadır. Şöyle ki; dışarıda diyelim, bir özel sağlık tesisinde hizmet akdi ile çalışırken aile hekimliği sözleşmesi imzalanan hekimlerin yine 4/a statüsünde sigortalılıkları devam edecektir. Öte yandan, dışarıda kendi muayenehanesinde çalışırken aile hekimliği sözleşmesi imzalanan hekim ise, önceden 4/b (eski deyimiyle Bağ-Kur) sigortalısı olduğundan şimdi de bu statüde sigortalı olmaya devam edecektir.
Paylaş