Memlekette olan biteni unuttuk, “Muhteşem Yüzyıl”a taktık. Padişahı alkol ve seksle özdeşleştirdiğini öne sürerek dizinin yayından kaldırılmasını isteyenler dahi oldu. Dünyaya, özellikle de TV’nin kabesi ABD’ye baktığı-mızda 50 yıldır dizilerle sosyal tabuların nasıl zorlandığını görüyoruz. Açıkçası bizim daha epey yolumuz var.
1968’de ABD televizyonunda ilk ırklar arası öpüşme “Star Trek”te gerçekleşti. Ne oldu?: NBC dudakların birbirine değmediğini ve öpüşmenin zoraki olduğunu söyledi. Bazı güney eyaletlerde bölüm yayınlanmadı.
1972’de “Maude” dizisinin kahramanı kürtaj oldu. Ne oldu?: Dini liderler bölümün tekrarını protesto etti. CBS’in 30 ortağı bölümün tekrarını yayınlamadı.
1975’te “Fay” dizisinde hikaye, boşanmış ve yeniden randevulara çıkan bir kadın etrafında dönüyordu. Ne oldu?: NBC sekiz bölümden sonra diziyi sessizce sonlandırdı. Birkaç ay sonra CBS’in yayınladığı boşanmış kadın hikayesi “One Day at a Time” ise dokuz yıl ekranda kalmayı başardı. Çünkü ana karakterin çocuk büyütmekten seksi düşünmeye vakti kalmıyordu.
1991’de “L.A. Law”da iki kadın öpüştü. Ertesi gün ikisi de erkeklere ilgi duyduğunu açıkladı. Ne oldu?: Kanal, öpüşme sahnesinin arkasında durmadı. Kadınlardan birini canlandıran Green yıllar sonra “Yapımcıların amacı sadece reytingdi” dedi.
1994’te “Roseanne”in bir bölümünde kadın kahraman bir kadın tarafından öpüldü. Ne oldu?: TV’de ilk lezbiyen öpüşme şoku 4 yıl önce atlatıldıysa da aile dizisi “Roseanne” tepki aldı, sponsor kaybetti. Bölüm, ailelere uyarı yazısı eşliğinde ve Kraft Foods sponsorluğu olmadan gösterildi. 30 milyon kişi izledi.
1994’te “Melrose Place”de Matt, iki erkeğin öpüşmesinin kahramanı olacaktı ki... Ne oldu?: Kanal bölüm yayınlanmadan öpüşme sahnesini kesti. Matt’i canlandıran Doug Savant diziyi bırakma kararı aldı.
1997’de Ellen Degeneres’in karakteri Ellen dizide lezbiyen olduğunu açıkladı. Ne oldu?: ABC diziye “14 yaş üzeri” uyarısı koydu. 1998’de dizi yayından kalktı.
2003’te “NYPD Blue”da kadın karakterin poposu göründü. Ne oldu?: Protestolar ve boykotlar nedeniyle ABC’nin ortaklarının dörtte biri bölümü yayınlamayı reddetti. ABC 1.2 milyon dolar “çıplaklık cezası” ödedi.
2005’te “24” ABD’li Müslüman bir aileyi terör örgütünün uzantısı olarak gösterince Müslümanları düşman ilan ettiği gerekçesiyle tepki aldı. Ne oldu?: Yapımcılar hikayeye bir Rus bağlantısı eklediler.
2005’te “South Park” küresel bir dümen olarak tanımladığı Scientology’yi makaraya aldı. Ne oldu?: Dizide Chef’i seslendiren Isaac Hayes dinlere tavrını protesto edip diziyi bıraktı. Bölümün tekrarının yayınlanmamasında Scientology üyesi Tom Cruise’un tehditlerinin etkili olduğu söylendi.
2010’da Çin edebiyatının klasiklerinden “Kızıl Köşkün Rüyası”ndan uyarlanan dizi, şaşaalı dönemindeki Jia kabilesinin atmosferini doğru yansıtmadığı söylenerek eleştirilerin hedefi oldu. Ne oldu?: Yönetmen bildiğini okudu, dizinin zamanla anlaşılacağını savundu.
2010’da Ramazan ayında da yayınlanan 30 bölümlük Suriye dizisi “Ma Malakat Aymanukum”da ana karakter Leyla çarşafı atmayı düşünüyordu. Ne oldu?: Dizi ıslam’ın imajını çarpıttığı gerekçesiyle topa tutuldu. Yönetmen dizinin toplumun gerçeklerini yansıttığını söyleyerek geri adım atmadı.
Ortadoğu’da tabuları “Gümüş” yıkmıştı
İki yıl önce Ortadoğu ülkelerinde yayınlanan Türk dizisi “Gümüş” popülerliğine rağmen eleştirilerin hedefi oldu. Suudi Arabistanlı bir din adamı “ahlaksız” yapımları yayınlayan kanalların sahiplerini öldürmeye izin olduğunu açıkladı. “Gümüş”ün kötülük ve ahlaki çöküntüden geçilmediği, değerlere savaş açtığı, şarap içen, evlenmeden cinsel ilişkiye giren ılımlı Müslümanları anlattığı söylendi. Otoritelerin izlememesi için defalarca çağrı yapmasına rağmen “Gümüş” Arap dünyasının en çok izlediği dizi oldu. Final bölümü 85 milyon kişi tarafından izlendi.