Paylaş
Kadınlar darp edildi, cinsel şiddet için kaçırıldı, tecavüze uğradı, ölümle tehdit edildi, bıçaklandı, vuruldu.
Bu yıl diğer yıllara göre daha fazla yaşam tarzı yüzünden, açık giyindi, şort giydi veya sigara içti diye, saldırıya uğradı. Sokakta hiç tanımadığı bir erkek tarafından boynunda sigara söndürülen kadın bile oldu.
Türkiye’de yaklaşık 53 bin kadın şiddet gördüğü için geçici koruma altında. Bu yıl her ay ortalama 350 kadın şiddet gördüğü için kolluk kuvvetlerine başvurdu.
2017’DE EN AZ 346 ÇOCUK İSTİSMARA UĞRADI
Ülkemizde çocuğa şiddet çocukların en yakınındakiler tarafından, en çok bulundukları alanlarda yaşanıyor. Evde, okulda, kaldıkları yurtlarda çocuklar dayaktan istismara, şiddetin her türlüsüne maruz kalıyorlar. Çocuklarına işkence yapan öz babalarla, öz annelerle karşılaşıyoruz.
Ellerini ve ayaklarını bağladığı 8 yaşındaki oğluna hortumla işkence yapan baba, 3 yaşındaki kızını döverek hastanelik eden anne, anneler günü hediyesi alabilmek için evden 1 lira aldı diye üvey oğlunu darp eden anne, 2.5 yaşında çocuğu odaya kilitleyip döven kreş sahibi, 9 yaşındaki çırağını morartana kadar döven berber, 6 yaşındaki oğlunu çamaşır ipiyle arabaya bağlayıp sürükleyen anne...
Liste böyle uzayıp gidiyor. 2017’de sadece basına yansıyanları alırsak, 346 çocuk istismara uğradı. Basına veya adli makamlara yansımayan, kapalı kapılar ardında kalıp dışarıya sızmayan şiddet vakalarının sayısını hayal etmek bile zor.
ONBİNLERCE HAYVAN İŞKENCE GÖRDÜ
Toplumun en zayıf halkası hayvanlara yönelik şiddet dayanılmaz boyutlara ulaştı.
Susuzluktan ölen atını yol ortasında bırakıp kaçan faytoncu, kedi evlerine saldıranlar, sokak hayvanlarına konan su kaplarını tekmeleyenler, köpek kulübelerini yakanlar, kediye tecavüz edip bacağından ağaca asanlar, sokak kedilerini kurşunlayarak öldürenler, flamingoları silahla vurup boğazlarını kesenler, sokak hayvanlarını yakanlar...
Okumakta zorlandığınız bu örnekler her gün yaşanıyor.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin verilerine göre sadece 2016’da 23 bin hayvan işkenceye uğradı. Deneylerde işkence gören ve yurt içinde taşınırken hem psikolojik hem fiziksel işkenceye mağdur kalan hayvanlar bu sayıya dahil değil.
2765 SİLAHLI OLAY GERÇEKLEŞTİ
Umut Vakfı’nın verilerine göre, 2017’nin ilk 10 ayında gerçekleşen 2765 silahlı olayda 1722 kişi öldü, 2 bin 874 kişi yaralandı. Türkiye’de yüzde 85’i ruhsatsız 25 milyon bireysel silah olduğu düşünülüyor. Bireysel suçlarda ateşli silahların kullanımı yüzde 80’e yakın. 2016’ya göre bireysel şiddette silah kullanımında yüzde 3, 2015’e göre ise yüzde 6’ya yakın bir artış var.
YETER ARTIK!
Ülkemizde şiddet eğilimi hem evde hem sokakta giderek artıyor. Şiddet görmeyenler bile toplumsal şiddeti iliklerine kadar hissediyor.
Bunun tek değil, pek çok nedeni var.
Ama bu nedenler arasında sivrilen bir tanesi var ki, o da önlemsizlik ve cezasızlık.
Kadın cinayetlerinde erkeklere armağan edilen tutuksuz yargılama, ceza indirimleri...
Bireysel silahlanmada silah satışının ve ruhsat alımının kolaylığı...
Hayvanlara şiddette, hayvanları mal değil, can gibi gören ve suçluların para cezasıyla kurtulmasının önüne geçecek yasanın bir türlü çıkmaması...
Bu konularda atılacak adımlar belli.
Bu adımlar atılmadıkça şiddet sarmalında yok olup gideceğiz.
Daha ne kadar haykırmamız gerekiyor “Yeter artık!” diye?
Paylaş