Paylaş
RTÜK’te AKP’li İlhan Yerlikaya’nın başkanvekili olmasının ardından kurulun aldığı kararlar tartışılıyor.
Bir yemek programında margarita içkisinin tarifi yapıldı diye, bir dizide sanatçının elinde bira şişesi var diye, bir programda kadın bikinili diye, bir meşrubat reklamında oyuncu ‘şehvetli biçimde öpüştü’ diye ceza isteniyor. Prezervatif reklamına, dizide ‘Beren Saat’in çıplak omuz başı’na ceza veriliyor.
“Gençlerin ve çocukların ahlaki gelişimi zedeleniyor... Genel ahlaka aykırı” sözleri RTÜK’ten yankılanıp duruyor.
*
7 Haziran seçimlerinin ardından ‘RTÜK’te AKP saltanatı bitti’ sandık.
Evrensel yayıncılık ilkeleri yeniden gündeme alınacaktı, RTÜK görevinin dışına çıkarak belli bir ahlak anlayışı doğrultusunda toplumu dönüştürme misyonunu kendine vazife edinemeyecekti.
*
Seçimlerin ardından RTÜK’te dengeler değişti. Üye sayısı 5’ten 4’e düşen AKP, RTÜK’teki çoğunluğunu yitirdi.
RTÜK’te görev süreleri dolduğu için 3 üyenin boşalttığı koltuklardan birine -yukarıdaki skandal ceza istemleri ve kararlarda imzası olan- İlhan Yerlikaya seçildi. Yerlikaya bir dönem milletvekilliği yaptıktan sonra RTÜK’e dönmüş oldu.
2’nci koltuğa MHP’den Esat Çıplak seçildi.
3’üncü koltuğa hangi partili üyenin oturacağı yeni Meclis aritmetiğine göre belli olacaktı. MHP ve HDP eşit sayıda vekil çıkardıkları için doğru olan ikisine de eşit şans tanıyıp kura çekmekti.
HDP “Kura çekilsin” dedi; Meclis Başkanı kabul etmedi, “İki parti birer aday göstersin, yarışsınlar” dedi.
MHP ile HDP’nin adayları yarıştı. AKP’nin desteğini alan MHP’li Arif Fırtına HDP’nin adayını geride bırakarak seçildi.
“MHP Meclis Başkanlığı seçiminde AKP’yi desteklediği için AKP ona RTÜK üyeliğini armağan etti, karşılıklı jest yaptılar” yorumları yapıldı.
HDP Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak ama oradan bir şey çıkmaz; kanunda boşluk var. Ve iş Meclis Başkanı’nın takdirine bırakıldığında, böyle kapı arkası pazarlıkların dönmesi olası.
*
Gelelim esas meseleye...
Bu hafta RTÜK Başkanlığı seçimi yapılacak.
CHP Ali Öztunç’u, MHP Esat Çıplak’ı aday gösterdi. AKP’nin ise RTÜK’e geri dönen İlhan Yerlikaya’yı aday göstereceği kulislerde konuşuluyor.
RTÜK Başkanı seçilebilmek için adaylardan birinin 5 oy alması gerek.
CHP, MHP’ye dönüşümlü başkanlık önerdi. “Bu kurulu 13 yıldır tek parti yönetti. Artık RTÜK’te bir yıl CHP’li, ertesi yıl da MHP’li başkan olsun” dedi.
MHP bir değerlendirme yapmadı. “AKP’yle pazarlık yapıyor, AKP’li üyeye oy verecekler” gibi söylentiler var.
Eğer MHP RTÜK’te AKP’yi desteklerse, bugüne kadar hem kendi savunduğu değerlere (Atatürk) hakarette ceza kesilmesi için verdiği mücadele boşa çıkmış olacak...
Hem de kurulun AKP çoğunluğuyla aldığı bir sürü yersiz karara karşı çıkışlarının boş ve poz olduğu anlaşılacak.
*
Evet, artık RTÜK’te başkan kim olursa olsun, o eski blok oy yok. Başkan ancak üyelerle uzlaşıp karar çıkarabilir.
Ama AKP’ye başkanlıkta oy verecek MHP’li üyelerin, o başkanın getireceği her dosyaya da oy vereceğini kestirmek zor değil.
RTÜK’te başkanlık makamı çok güçlü. Gündemi başkan belirliyor; hangi kanalın hangi uzman tarafından izleneceğine başkan karar veriyor; bütün işleyişi başkan düzenliyor. İsterse yandaş kanallarla ilgili dosya getirmez, sadece muhalif kanallarla ilgili dosya getirir. Diğer üyeler gündem dışı dosya sunmak ister, o da genelde kabul görmez. Bu kadar basit.
*
Basın özgürlüğü, kamuoyunun haber alma özgürlüğü RTÜK’le doğrudan ilgili.
RTÜK çok önemli.
AKP de bunu biliyor ve ipleri elinde tutmak için her yolu deniyor.
Demokrasi yanlısı bir MHP’nin CHP’nin ‘dönüşümlü başkanlık’ önerisini kabul etmesi gerekir.
Paylaş