Restoranlarda israfın önüne nasıl geçeriz?

Restoran ve gıda sektöründe yılda 3 milyon ton yiyecek israf ediliyor. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 7 ülkede yürütülen bir araştırmaya göre her 10 kişiden 8’i restoranlarda israf edilen yiyeceklerden rahatsız.

Haberin Devamı

Unilever Food Solutions’ın ev dışı gıda sektöründe tüketicilerin tüketim alışkanlıkları ile ilgili, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 7 ülkede gerçekleştirdiği araştırma sonuçları doğrultusunda bir rapor hazırlandı.
Bu rapora göre, dünyadaki 10 kişiden 8’i, yani dünya nüfusunun yüzde 84’ü, lokantalarda israf edilen yiyeceklerden rahatsız. Ve rahatsız oldukları konu sadece buralarda çöpe giden yiyeceklerin miktarı değil, aynı zamanda bunların elden çıkarılış şekli.
Restoran ve yiyecek sektörünün her yıl 3 milyon ton yiyecek israfından sorumlu olduğu düşünüldüğünde, tüketicilerin rahatsızlığına şaşırmamak gerek.
Araştırmadan elde edilen bulgular profesyonel mutfaklardan çıkan atık sorununa çözüm bulmak için gıda servis sektörü mensuplarının bu konuda işbirlikçi olmaları gerektiğini ortaya koyuyor.
Unilever Food Solutions, dünya çapında “ısrafa Karşı Birleşelim” koalisyonlarını teşvik ederek bu amaca hizmet ediyor.
Araştırmaya göre, Batılı ülkelerdeki insanların yüzde 80’i dışarıda yemek yediklerinde yiyecek israfıyla ilgili endişe duyarken, Batılı olmayan ülkelerdekilerin yüzde 87’si bu endişeyi paylaşıyor.
Bunun yanı sıra, Batılı ülkelerdeki insanların yüzde 74’ü israf edilen yiyeceklerin nasıl elden çıkarılacağı konusunda bilgilendirilmek istiyor.
Batılı ülkelerden araştırmaya katılanların azımsanamayacak bir oranı (yüzde 70), çevre dostu yöntemlerle atık yiyecekleri elden çıkaran yerlerde daha fazla hesap ödemeye gönüllü olduklarını belirtiyorlar.
Rapordaki bulgulara göre, tüketiciler profesyonel yiyecek israfı sorununa hükümetlerin el atması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 48’i bunun hükümetlerin sorumluluğu olduğunu düşünüyor.
Yine de Unilever Food Solutions gıda sektöründeki meslektaşları ve dışarıdan ortaklarla işbirliği yaparak tüketicilerin bu endişesine çözüm bulmaya niyetli.
Öncelikle, dünya çapında 74 ülkede “ısrafa Karşı Birleşelim” koalisyonları kurarak şeflerin ve işletmecilerin yiyecek israfını azaltmasına yardımcı olacaklar.
Ortakların ve tüketicilerin israfa dair bilgilenmesini sağlayacak olan bu koalisyonlar birlikte çalışarak dünyadaki yiyecek israfını azaltmaya yönelik etkili çözümler bulacak.
Unilever Food Solutions şeflere ve işletmecilere profesyonel malzemeler ve hizmetler konusunda destek veriyor. Bunu da sosyal sorumluluk ve çevreci bir yaklaşımla yapıyor. Lezzetli, doğal, besin değeri yüksek ve sağlıklı tabaklar hazırlanması konusunda ilham kaynağı oluyor, ürünlerinde sürdürülebilir şekilde elde edilmiş ham tarımsal malzemeler kullanıyor ve mutfakta yiyecek, ambalaj ve enerji kullanımını azaltmaya yardım ediyor.
Bu israf meselesi sadece çevreyle de ilgili değil. ısrafı azaltmanın işletmecilere ciddi faydaları da var: Atıkları elden çıkarma masrafları azalacak, mutfaktaki verimlilik artacak ve sonuçta yemek hizmetinin karbon ayak izi azalacak.
şirketin pazarlama müdürü şöyle diyor:
“Küçük ama sürekli adımlar büyük değişimlere neden olabilir. Biz bu konuyu tartışmaya açmaktan fazlasını yapmak istiyoruz. Bu sorunla baş edebilmek için sektör olarak stok yönetimine, mönü esnekliğine, porsiyon boyutlarına ve tarladan çatala yolculukta daha birçok unsura bakmamız gerek.”

Yazarın Tüm Yazıları