Erkek jean’den sıkıldı canı Khaki çekiyor

90’larda erkeklerin temel ihtiyaçları arasında yer alan ve her ortamın üniforması haline gelen Khaki pantolon evrim geçirdi. İhtiyaç değil, arzu nesnesi oldu ve inanır mısınız, seksi bir hâl aldı.

Haberin Devamı

Tarih sadece kadın modasında tekerrür etmiyor. Bazen de erkekler kendilerini geçmiş modaların pençesinde buluyorlar.

Müjdeler olsun, Khaki pantolonlar erkek giyimine geri döndü.

Khaki neydi demeyin... Hayır, bizim haki dediğimiz yeşilimsi renk değil.

Khaki bir pantolon cinsi. Türkçesi de yok. Khaki yazıp “kaki” diye okuyoruz.

Adını “toz” anlamına gelen Hintçe sözcükten almış, esasen bir renge işaret ediyor; ten rengi ve bejin bir tonu.

Khaki’nin doğumu 1840’lara kadar gidiyor. Bu tarihlerde Hindistan’daki İngiliz koloni güçlerinin pamuklu üniformaları bu adla anılıyor. II. Dünya Savaşı’ndan eve dönen Amerikan askerleri Khaki’yi cepheden çekip okul kampüslerine sokuyor. Jean ve denim (jean kumaşı) bombardımanının yaşandığı 60’lar ve 70’ler geçip 80’lere girilmesiyle birlikte meydan Khaki’ye kalıyor.

Aslına bakarsanız bu hep böyle oluyor.

Ne zaman ki içimiz dışımız jean oluyor, yeni bir jean’in fikri bile midemizi bulandırmaya, sıkıntıdan patlamamıza neden oluyor, hoooop Khaki yüzünü gösterip kendini hatırlatıyor.

Khaki sözcüğüyle dünyanın en çok özdeşleşen markası diye nitelendirebileceğimiz Dockers, 1990’larda Khaki’yi ofislere sokmak için çaba gösterdi. Ve başardı.

Sonrasında Khaki yok olmasa da cazibesini yitirdi. Erkekler Khaki giyiyordu ama bayıldıklarından değil, giyecek pek başka bir şey olmadığından. Serbest cumalarda, romantik randevularda, pazar gezmelerinde... Khaki, Khaki, Khaki...

Fakat şimdi zorunluluktan değil, istendiği için Khaki modanın merkezinde.

Neden?

Birincisi...

Denim’den ve jean’den erkeklere fenalık geldi. Hafifi yapıldı, ağırı yapıldı, yırtığı, taşlanmışı, zımparalanmışı, zımbalanmışı, darı, bolu, o rengi, şu rengi... O arka cep mümkün olan her şekle girdi. Yapılacak yeni bir şey kaldı mı, emin değilim. Erkekler jean’i toptan veya temelli hayatlarından çıkaracak değiller elbet ama öyle bir doyma noktasına geldiler ki... Khaki’yi canları çeker oldu.

İkincisi...

Her şeyle gidiyor. Her renkle gidiyor.

Üzerine gömlek giyip hafif spor kravat takın ve şık spor bir davette sırıtmazsınız.

Üzerine bir tişört geçirip pazar günü sahilde kahvaltıya gidebilirsiniz.

Tarzı nasıl olursa olsun, hatta tarzı olmasa dahi, Khaki, hele de bugünkü kumaş, renk ve kesim alternatifleriyle her erkeği tatmin edebilen bir pantolon.

Trendlerden ve moda vurgusundan sıkılmış olmamız da bu ikisinin cilası niteliğinde.

Anti moda sayılabilecek Khaki şimdilerde tam da erkeklerin ihtiyacı olan şey.

Ama görünen o ki... Khaki’ler modanın kendisi olup çıkacak.

Dolce&Gabbana’dan Banana Republic’e, geçmişinde Khaki olan olmayan hemen her markanın koleksiyonuna bu pantolonlardan üç-beş tane katması bundan.

Haberin Devamı

Bay Ripley gibi giyin

Haberin Devamı

Khaki’yi ilk piyasaya süren marka Levi’s olsa da, çok geçmeden kardeş markası Dockers bayrağı ondan devraldı. O gün bugündür Khaki deyince akla Dockers, Dockers deyince akla Khaki gelir oldu.

Dockers, 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonunu Stokholm’de tanıttı. Bunun nedeni, Khaki’nin erkek modasına muhteşem dönüşüne ilk olarak bu şehrin erkeklerinin vesile olması. Sokaklarda biraz dolaştığınızda erkeklerin bu pantolonu farklı farklı şekillerde giydiğine tanık oluyorsunuz.

İşte bu sokak manzaraları Dockers’ın yeni koleksiyonunun esin kaynağı. Neler mi var?

* Bir kere bunlar 10 yıl öncesinin Khaki’lerinden çok farklı. Hemen aklınıza bol kesim, eşofmandan hallice olanlar gelmesin. Khaki’lerin bile artık seksi olduğunu söylesem...

* Koleksiyon bir film olsa kesinlikle “Paris, Texas” (1984) olurdu. Kötü hava koşullarına maruz kalmış gibi görünen nötr renkler ile endüstriyel kırmızılar, maviler, sarılar ve yeşiller bir arada.

* Khaki pantolon üstüne Khaki kumaş gömlek giyiliyor.

* Pilili Khaki öne çıkıyor ama 90’ların pililileri gibi değil. Şimdikiler dar kesimli modern versiyonlar. D-0 yenilendi ve sezonun olmazsa olmaz Khaki’si haline geldi. 80 yaşındaki kaliteli Cramerton kumaşından üretilen K-1 ise markanın sınırlı sayıdaki koleksiyonlarının altıncısı. K-1’i üç düğmeli bir beyaz tişört ve sade pamuklu bir gömlekle giydiniz mi bitti...

* Sıkıcı bir akademisyen gibi görünmemek için Khaki’nizin paçalarını kıvırın, altına bir tekne ayakkabısı çekin, üzerine renkli bir gömlek giyin, Ray Ban’lerinizi takın. Aynen Yetenekli Bay Ripley gibi...

Yazarın Tüm Yazıları