Paylaş
Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Güney Asya ülkelerinin sanatçılarını destekleyen Abraaj Art Capital, yeni sanat projelerinin hayata geçirilmesine imkan sağlıyor.
Verildiği ilk yıl bu ödüle layık görülen sanatçılardan biri Kutluğ Ataman’dı.
Bu yıl Ahmet Öğüt’ün de adaylarından biri olduğu Future Generation Art Prize’da büyük ödül 60 bin dolar. 20 bin dolar da sanatçı misafir programı desteği için ayrılıyor.
Henkel Sanat Ödülleri Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden sanatçıları desteklerken; Hugo Boss Prize ise Guggenheim Vakfı ve Hugo Boss ortaklığında veriliyor.
Ödüller sanatçıların toplumun geniş kesimleri tarafından tanınmalarına, görünür olmalarına aracılık etmesinin yanı sıra motivasyonlarını artırıyor.
Sebatla sürdürdükleri çalışmalarının da devamının gelmesi için maddi destek sağlıyor.
Türkiye gibi güncel sanata kamu desteğinin çok kısıtlı olduğu coğrafyalarda bu tür ödüllerin, sanatçıları destekleyen bursların önemi daha da fazla ortaya çıkıyor.
Birçok ülkede sanatçılar sanatçı oldukları için devletten burs, hatta maaş alabilirken, güncel sanata devlet desteğinin neredeyse hiç olmadığı ülkemizde sanatçılara özel sektör, kişiler veya aileler destek veriyor.
Banka galerileriyle 1980’lerde başlayan süreç, sonrasında şirketlerin sanat sponsorluğu ve 1990’larda kendi sanat kurumlarını yapılandırmaya başlamalarıyla devam etti.
7-8 yılda birçok sanat kurumu ve ticari galeri açıldı.
Önceki yıllarda Aksanat’ta gerçekleşen “Günümüz Sanatçıları” sergileri ya da Siemens Sanat’taki “Sınırlar-Yörüngeler” ve yine CDA Projects’in “Genç-Yeni-Farklı” gibi projeleri genç sanatçılara sergiler düzenleyip onların tanıtılmasına yardımcı oluyor.
Ancak her zaman olduğu gibi, sanatçılar yeni üretim yapabilmek için maddi desteğe de ihtiyaç duyuyorlar.
Bu ihtiyaca cevap vermeye çalışan yeni girişimler ve yapılanmalar var. Full Art Prize (FAP) mesela...
FAP’da büyük ödülü alacak sanatçı 25 bin TL, internet sitesi üzerinden halkın seçtiği sanatçı ise 5 bin TL destek ödülünün sahibi olacak.
Ayrıca, yarı finalist sanatçılarla gerçekleştirilecek sergi ve kitapla yapıtlar kayıt altına alınarak bir bellek oluşumuna katkıda bulunulacak.
Başvurular internetten yapıldığı için de, şu anda FAP’ın elinde bir bilgi bankası var. Bu arşivi kamuya açmak istiyorlar.
Sanatçılar da dosyalarına ulaşarak güncelleyebilecekler.
Böylece, yerli ve yabancı sanat profesyonelleri, küratörler bu arşivde arama yapabilecekler.
Bu sistem sanatçılara yeni imkanlar sunabilir.
FAP bunlar dışında, sanatçılara farklı eğitim ve burs fırsatları sunabilmek için uluslararası kurumlarla iletişim halinde.
FAP, bu topraklarda şu anda ne olduğunun, nasıl üretimler yapıldığının cevabını arıyor.
Ve doğru yolda.
Çünkü önce burayı anlamak, buradaki gelişimi takip etmek, ihtiyaçların ne olduğunu belirlemek, sonra da buna göre program oluşturmak gerekiyor.
Paylaş