İyi uykunun sırları

Yoksa sen de geceleri uyumakta zorlanıyor, sabahları yatağa yapışıyor, uyandığın anda da gece boyunca büyük mücadeleler vermiş de yorgun düşmüş gibi mi hissediyorsun?

Haberin Devamı

Gün boyunca dikkatini toplamakta güçlük çekiyor, sık sık duvarda kendine bir nokta seçip ona uzuun uzun baktığını mı fark ediyorsun?
O halde sen uyku eksiği birikmiş bir insansın sevgili yorgun savaşcı Habitus okuru. “Allah Allah, niçin bu kadar bitkinim?” diyorsan, durumunun kaynağını bulamıyorsan, şimdi sana sebeplerini açıklayacağım, buyur faydalan.
Öncelikle, gece yatmadan yemek yemek, her gece kabuslar içinde kıvranmanın esas sebebidir. Gece tıkınmak, “ben kabus görmek istiyorum” anlamına gelir.
Mesela rüyanda kendini Kapalıçarşı’nın çatısında kiremitleri kıra eze seni kovalayan bir motosikletten kaçarken görüyorsan eğer, yatmadan önce atıştırmış, bir yandan da internette haber okumuşsun demektir.
Yemek yemekten sonra, ikinci uyku düşmanı hareket, elektronik aletlerle haşır neşir olmak. Bu elektronik alet grubunun içine, sarılıp uyuduğunuz akıllı telefonunuz, yatak odanızdaki televizyon ve yatakta kucak kucağa oturduğunuz bilgisayarınız giriyor.
Başucunuzda duran telefonunuz bile, uyku kalitenizi etkiliyor.
Yaydıkları elektromanyetik dalgaları bir kenara bırakıyorum, yatmadan izlediğiniz tüm programlar, baktığınız tüm internet siteleri beyninizi “alarm” durumuna getiriyor ve uyku saatini öteliyor. Yani uyurken Baby TV gibi “az uyarıcı” bir kanal izliyorsanız dahi, kendinizi dinleniyor ve iyi uyuyor sanmayınız. “Ben televizyona bakarak harika uykuya dalıyorum valla” yalanından kendini bir an önce kurtarmanı dilerim sevgili bahaneci Habitus okuru. Kendinizi gerçek iyi uykudan mahrum ediyorsun, haberin yok.

Haberin Devamı

Diğer sebepler...

- Yorucu bir iş gününden sonra bir iki “drink almak” sizi rahatlatmak yerine uykunuzun kalitesinden çalar. Onun yerine buyurun size alternatif: Ihlamur, elma, mandalina ve çubuk tarçını kaynatınız, içine keyfinize göre bal dökünüz, içiniz ve bebekler gibi uyuyunuz.
- Eğer 7’de kalkma mecburiyetiniz varsa ve “Ay ben 1’den, 2’den önce yatamıyorum şekerim” diyorsanız, ben de size “Yatacaksın, çaren yok şekerim” diyeceğim. 7’den geriye 8 sayalım. Kaç oluyor? 11... Demek ki senin uykuya dalman gereken saat 11. Bu da en geç 7’de akşam yemeğini bitirmiş olman gerektiği anlamına geliyor.
- Gün içinde sürekli yemek yeme eğiliminin sebeplerinden biri uykusuzluk. Beyin uykusuzluktan gelen enerjisizlikle açlık kaynaklı enerjisizliğin ayrımını yapamayabiliyor. Dolayısıyla hiç aç olmamanıza rağmen sürekli yemek yiyip enerji kazanmak istiyorsunuz. Sonra da “kilo veremiyorum şekerim” diye sızlanıyorsunuz.
- Cildinizin bozulmasını kullandığınız kozmetiklere bağlıyorsanız, orada da “durun” diyeceğim. Az uyuyor ve az su içiyorsanız, “göz altı kapatıcısız, fondötensiz ve allıksız sokağa adım atmam” dersiniz elbette.
- Belki inanmayacaksınız ama aşırı alışveriş yapmanın sebeplerinden biri de uykusuzluk. Ay sonundan ekstrenizde hiç ihtiyacınız olmayan ürünlere ait korkunç rakamlar görürseniz tarihlerine bakın. Bu alışverişlerin az uyuduğunuz ve karar verme yetinizin sizin yanınızda olmadığı zamanlarda yapıldığını şaşkınlıkla fark edeceksiniz...

Yazarın Tüm Yazıları