Paylaş
Bir takım adamlar yaşama hakkımızı gasp etmesin, hak ve özgürlüklerimizi kısıtlamasın diye harcadığımız enerjiyi, ilgimizi bekleyen gerçek konulara yöneltme imkanımız olsaydı, herhalde bambaşka bir ülkede yaşıyor olurduk.
Memleket gündeminden kafayı biraz kaldıracak olursak, alakamızı bekleyen pek çok mesele olduğunu göreceğiz ancak bir türlü sıra onlara gelemiyor.
Hazır nisan ayına girmişken, o sıra gelmeyen konuları önlere çekmekte, onlardan ısrarla bahsetmekte fayda var.
Ne yazık ki nasıl çocuklarımızın geleceğini paralı eğitim kurumlarına bağladıysak, otizmli çocuklarımızı da aynı sisteme tabi tutmak zorunda bırakıldık.
Fakat sorulması gereken esas soru, “Devlet bu konuda ne yapıyor?”du.
“Parası kısıtlı olan otizmli çocuk aileleri ne yapacak” dediğimizde karşımıza bir tane vakıf çıkıyor: Türkiye Otizmlilere Destek ve Eğitim Vakfı.
* Yapılan araştırmalarda otizm, 80’li yılların başında on bin doğumda bir-iki kişi ile sınırlı olarak görülüyordu.
2010’lı yıllara geldiğimizde bu sayı Avrupa için 88 doğumda bir, Amerika için 66 doğumda bir olduğu yönünde.
Bu çalışmalar ışığında, 2030-2050 yıllarına geldiğimizde her dört yeni doğandan birinin otizmden etkilenmiş olarak doğacağı varsayılıyor.
* Türkiye’de Otizm konusunda çalışma yapmak üzere kurulmuş ilk vakıf Türkiye Otizmlilere Destek ve Eğitim Vakfı. TODEV, Avrupa Parlamentosu’nun bir yan kuruluşu olan Autism-Europe’a üye olan tek Türkiye sivil toplum kuruluşu.
* İleri yaş otizmli bireylerin eğitim ve rehabilitasyonunu sürdürebilecekleri parasız kurumlar olmaması ve bu bireylerin, ailelerinin bakımına terk edilmesi sorunundan yola çıkarak, 18 ve üzeri yaş üzeri otizmli bireyler için bakım ve rehabilitasyon hizmeti verecek bir merkez kurmak üzere harekete geçilmişti.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Yaşlı ve Engelliler Genel Müdürlüğü ile ortak bir proje oluşturuldu.
Pendik Belediyesi tarafından verilen arazide, TODEV tarafından hazırlanan uygulama projesi ile hayata geçirildi.
48 yetişkin Otizmli bireyin yatılı olarak yaşamını sürdürdüğü bu merkez, Türkiye’de bir ilk ve tek olma özelliğini koruyor. Bu merkezin himayesinde Umut Evleri oluşturularak gelecekte otizmli bireylerin ailelerinden bağımsız yaşayabilecekleri, toplum içinde var olabilecekleri bir gelecek hedefleniyor.
* TODEV, tüm bu çalışmaların daha kapsamlı olması, Türkiye’de otizmin durumu ve eksikliklerin giderilmesi amacıyla Türkiye’de bir otizm araştırma merkezi olması için çalışmalar yapıyor. İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan merkezin, protokolü imzalandı ve çalışmaları devam ediyor.
* Bu akşam 20.30’da, İş Sanat’ın desteğiyle, her sene nisan ayının ilk haftasında tekrarlanan musiki gecesi tekrarlanıyor.
Şef Önder Gülfidan; Mehtap Saraç, Melihat Gülses, Esra İçöz, Ayşe Ekiz, Faruk Savgar, Çetin Körükçü, Nusret Yılmaz ve İhsan Güvenç ise bu gece dinleyeceğiniz sanatçılar. Destek olmak isterseniz, İş Bankası İş Sanat Kültür Merkezi’ndeki TODEV masasından biletlerinizi temin edebilirsiniz.
(İş Sanat telefon: 0212 316 10 83)
* Son olarak önümüzdeki ay için bir not: 2005’ten beri düzenlenen İstanbul Otizm Günleri’nin altıncısı bu sene 2-3 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Bilgi için www.todev.org adresini tıklayabilirsiniz.
Paylaş