PaylaÅŸ
Yüzlerce yıl önce, birçok alanda sağlanmış bilimsel ilerlemeler üzerine yapılan araştırmalara bakıldığında…
Kahve çekirdeklerinin, torpidoların, ameliyat skalpellerin, kemerlerin ve rasathanalerin ortak yönleri olabileceği aklınıza geldi mi hiç?
Leonardo da Vinci’nin uçma fikirleri orijinal miydi peki?
İlaçları kapsül yapmayı kim akıl etti?
Ya Fibonacci, matematik hünerlerini nerden öğrendi?
İngiltere’nin en büyük mimarı Christopher Wren’in yüzlerce yıl önce Mimar Sinan’dan ilham aldığını biliyor muydunuz?
Peki, dünyadanın ilk roketli uçuşunu 17. Yüzyılda İstanbul Boğazı üzerine uçan Lagari Hasan Çelebi tarafından gerçekleştirildiğini…
MS. 859 yılında, genç bir prenses olan Fatima El-Fihrî, Fas’ın Fez şehrinde dünyanın ilk üniversitesini kurarak, eğitim mecrasında adını büyük harflerle yazdırdığını...
Planörle iki kıta arasında uçmayı başaran ilk insanın Hazerfan Ahmet Çelebi olduğunu…
Birçok cerrahi aletin mucidi ve cerrahi üzerine yazılan ilk resimli kılavuzun yazarının yine bir Türk, Amasyalı Şerefeddin Sabuncuoğlu’nun olduğunu…
600 yılından 1600 yılına kadar, Ortaçağ Müslümanlarının; tıp, mimarlık, mühendislik, eğitim, mekanik, kimya, kartografi, astronomi gibi alanlarda öncülüğünü yaptıkları çalışmaları, ‘1001 İcat Dünyamızda İslam Mirası’ adlı kitapta okuyup bilgilendikçe şaşıracaksınız.
‘İslâm kültür dünyasının bilimler tarihindeki tablosu’ diyebileceğimiz bu eser, 7. yüzyıldan başlayarak 17. yüzyıla kadar uzanan bilimsel mirası bizlere sunuyor.
Bin yıllık kayıp tarihi ortaya çıkaran bu kitapla; geçmişe doğru yapılan tarihi yolculukta, tıptan gökbilimle ilgili olanlara kadar yüzlerce buluşun yanı sıra dünya medeniyet tarihinde, İslam bilim adamlarının oynadığı ve çoğumuzun yeterince bilmediği önemli rolü gözler önüne seriyor.
Kitapta; icad edilen cerrahi aletlerden, uzayın derinliklerinde olup bitenleri detaylı inceleyebilecek donanımlı rasathanelere kadar pek çok konu ele alınmış.
Aynı zamanda Bağdat, Endülüs, Sicilya, Şam, Semerkand, Horasan ve Kahire gibi dönemin İslam bilim merkezlerindeki araştırmalarla onlarca bilim adamının varlığına ışık tutuyor.
Öte yandan Müslüman bilim insanlarının söz konusu bilim merkezlerinde Hıristiyan, Yahudi veya diğer dinlere mensup bilginlerle bir arada, ahenk içinde çalıştığını ve daha birçok ilginç bilgiyi öğrendiğimiz, ‘1001 İcat Dünyamızda İslam Mirası’, özel ve okumaya değer bir kitap...
7. ve 17. yüzyıl arasında, altın çağını yaşayan İslam aydınlığının ışığının, gözümüzü ve aklımızı kamaştırması için…
                                                   ÂMELÄ°KE BÄ°RGÖLGE
PaylaÅŸ