Dünyanın çeşitli kültürlerinin lezzet ve sunum ritüellerine cevap veren, tüm duyulara hitap eden sofra tasarımlarını, içinizden gelen her türlü dal, çiçek, yaprak, mum, obje ve aksesuvarla birleştirerek, davetlerinize görsel etkisi güçlü bir fon oluşturabilirsiniz. Sofra ve yemek kültürünün değişmeyen en temel özelliği ise, insanları keyifli bir yemek boyunca bir araya getirebilen sosyal boyutu.
Yeni mutfakların keşfedilmesi, fonksiyonların değişmesi ve stillerin çoğalmasıyla sürekli yenilenen sofra koleksiyonları, ‘Senin tabağının üzerinde kaç çiçek var?’ sorusundan öte farklılıklar sunuyor. İçimizde sürekli eve misafir çağırma duygusunu uyandırarak, bizi sonsuz bir seçenekler dizisine davet ediyor.
Sofranın insanlara yeni deneyimler sunması ve tasarımların da bunları yaşattırabilecek form, malzeme ve tatlara göre şekillenmesi gerektiğini düşünen tasarımcı Erdem Akan, tasarımlarında ağırlıkla cam, bakır ve mermer gibi sıcak ve yerel nitelikli malzemelere yer veriyor.
ATMOSFER YARATMAK
Hızlanan şehir hayatı, gelişen teknoloji ve küreselleşmeyle beraber değişen değerlere rağmen değişmeyen şeyin yemeğin hayatımızdaki önemi olduğunu belirten Akan, sofra tasarımı denilince sadece mobilya ve aksesuarların değil, "bir atmosfer" yaratmanın etkili olduğu görüşünde. Aydınlatmadan çatal-bıçağa, arka fon içerisinde duyumsanan müzikten masa dokusuna, yemeklerin sunumu ve sunum sırasından kıyafet tarzına kadar detaylarla yaratılan bir "ruh hali" de denilebilir buna.
İnsanların yakın çevrelerini evlerinde onlara sunum yaparak kişisel davetlerle ağırladığı ve bunu bir terapi niteliğinde gerçekleştirdiği günümüzde, sofranın yanında sunuş tarzlarının ve sıralarının da değiştiğini vurgulayan tasarım yöneticisi Koray Malhan ise, bu noktada bireylerin kendilerini çok daha farklı şekillerde ifade edebildiğini düşünüyor
SAĞLIKLI TABAKLAR
‘Öncelikle, doğal ve organik kökenli besinler ağırlık kazanmaya başladı ve ağır soslar ile ağdalı karışımlar, yerini görsel anlamda çekici ama temelde bir o kadar da hafif ve sağlıklı tabaklara bırakmaya başladı. Bunun yanı sıra yemek faaliyetinin, sosyal paylaşımın önemli bir parçası haline gelmeye başladığını da söyleyebiliriz. Bu anlamda sofralar bir sunum merkezi haline dönüşürken, masa kurgularındaki estetik boyut da ön plana çıkmaya başladı.’
Servis tabakları ve masa aksesuvarlarının ön plana çıkmaya başladığını; teker teker oldukları kadar, bir araya gelişleri de bir kurgunun parçası haline gelen bu objelerin, şimdilerde önemli tasarımcıların imzaları ile yepyeni şekillere girmeye başladığını belirten Malhan, bu nedenle mağazaları Koleksiyon’da dünyanın dört bir yanından gelen farklı tasarımları sunmaya başladıklarını söylüyor.
YEMEK BİR KEYİFTİR
Sofraları sosyalleşip kendimizi, ailemizi ve arkadaşlarımızı yeniden tanıyabilme fırsatını yakalayabileceğimiz mekánlar olarak değerlendiren tasarımcı Can Yalman, bu keyfi şöyle anlatıyor: ‘Yemek bir keyiftir ve bu keyfi yansıtabilmek, yiyen kişiye zevk verebilmekten daha önemli bir noktadır. Sofra tasarımında bir tema bulabilmek, yemekle bir bağlantı kurabilmek, yiyenlerle ilişkili bir yansıma yakalayabilmek ve bunu tasarımın bir parçası olarak sunabilmek önemlidir.’
Sofralar, kendinizi, ailenizi ve arkadaşlarınızı daha iyi tanımanızı sağlayabilecek birer ayna olabilmeli.
Ünlü imzalar
Griffe el yapımı kristal kadeh ve objeleri, Ercuis, Colle ve Raynaud Limoges gibi ünlü sofra markalarının koleksiyonlarını ve Missoni, Etro, Rubelli, Foresti gibi dev modaevlerinin döşemelik kumaş koleksiyonlarını bulabileceğiniz Sırma, davetlerinizde fark yaratmak için uğrayabileceğiniz en şık adreslerden biri. Tel: (0212) 234 37 11.
Altın yılı
Dore, gold ve varak tutkusunun doruğa çıktığı bir yılın sonunda vereceğiniz davette, Pabetland Trends’in bu retro görünümlü bardaklarıyla kadeh kaldırmanız hata olmayacaktır! Adedi 18,50 YTL.
Uç uç kelebek...
Spor-romantik sofralara kelebek etkisi! Pastoral görünümün bu başrol oyuncusu, bu kez sebze ve meyve sunumlarında çıkıyor karşımıza. Euroflora gibi yapay çiçekçilerde farklı cins ve renk seçenekleriyle satışa sunulan kelebekleri galvaniz saplarından saplayın ve farklı açılar vererek sunun.