24 ülkede yayınlanan dünyanın bir numaralı ev stili dergisi Elle Decor, Türkiye’deki 43. sayısında 120 sayfalık çok özel bir kitap vermiş.
Siz de benim gibi evde kış temizliği yaptınız bir dönemdeyseniz, özellikle bir türlü yer bulamadığınız eşyalarınız, kitaplarınız, çalışma alanlarınız ve yatak odalarınız için nasıl ekstra alanlar yaratabileceğinize bu kitaptan edineceğiniz fikirlerle karar verebilirsiniz. Ben öyle yaptım!
Evde kitaplık ve raf sistemi gibi bir mobilyanın yaratacağı alan doluluğunu ortadan kaldırmanın en pratik yolu, boş duvarları değerlendirmektir. Duvara monte sistemler, altında oluşacak boşluğu dekoratif ve işlevsel olarak kullanmanıza olanak sağlayabilir. Bu kural, duvara monte raflar için de geçerlidir. Duvar boyunca devam eden raflarda fotoğraflar, biblolar, çiçekler, mumlar ve benzeri dekoratif objeler bir arada sergilenebilir. Bu gibi raflar, ihtiyaca ve evin stiline göre diagonal ve simetrik olarak çoğaltılabilir. Kimi zaman iki yatay raf arasına dikmeler monte ederek, kitaplar için dayanaklar elde edebilirsiniz.
Elle Decor dergisinin ekim sayısıyla birlikte dağıttığı "Evde Organize Yaşam" isimli kitap, evin farklı odaları için fonksiyonel saklama, düzenleme ve depolama çözümleriyle dolu. Örneğin, evin en önemli yaşam alanlarından biri olan salonda saklama ve depolama organizasyonu yapmak için öncelikle oturma, dinlenme, sosyalleşme, ağırlama ve TV seyretme trafiğini doğru planlamak gerekiyor.
Eğer salon, yemek grubunu kapsayacak şekilde planlandıysa kullanılmayan yemek takımları ve diğer sofra aksesuvarları için genellikle kapalı bir üniteye ihtiyaç duyuluyor. Bunun haricinde kitaplar, dergiler, albümler ve diğer aksesuvarlar için ise yarı açık bir ünite kullanmak mümkün. Bunu konumlandırırken mekanın mimari özelliklerine göre yaşam alanının ya en etkin ve geniş cephesini ya da atıl duran bir cephesini değerlendirebilirsiniz.
Örneğin eğimli tavan yapısına sahip ve küçük salonlarda bu cepheler rahatça kullanılamıyor. Bu gibi durumlarda cepheye göre planlanmış kitaplıklar, hem alanı doğru değerlendirmek hem de üniteyi ev trafiğinden uzaklaştırarak saklamak için düşünülebiliyor. Kimi üniteler ise her iki atmosferi (yemek ve oturma) birbirinden ayıran bir separatör görevi üstleniyor. Özellikle yarı açık raf sistemleri ve kitaplıklar bu çözüm için oldukça ideal.
Çalışma odası, doğru depolama ve saklama organizasyonuna ihtiyaç duyulan en önemli alan denilebilir. Birbirinden farklı boyutlarda kitap ve kırtasiye ihtiyaçları kitaplıklar, raf sistemleri, çekmece üniteleri ve kutular gibi depolama çözümlerini doğru organize etmek, öncelikli olarak iş trafiğini yavaşlatmamak ve konsantrasyonu dağıtmamak açısından önemli.
Özellikle kapalı yardımcılar için en pratik öneri, iyi sınıflamak, etiketlendirmek ve önceliğe göre yerleştirmek. Sadece saklama değil, duvara monte not panoları, askı çekmeceler, raf sistemleri ve klasörler de doğru organizasyonun birer parçası.
Evin en kişisel mekanlarından biri olan yatak odaları ise, günümüzde giyinme alanları ve banyo-spa-spor gibi bölümlerle birleşik tasarlanmakta. Dolayısıyla bireyin sadece uyku ve dinlenme değil, bakım ve yenilenme ihtiyaçları da söz konusu.
İhtiyaçlar malzemeleri, malzemeler ise doğru organizasyonu istiyor. Dolayısıyla yatak odasında saklama-depolama organizasyonu yaparken mekanın nasıl kullanıldığının önemi büyük. Çoğunlukla bazalı yataklar ve çekmece sistemleriyle çözülen bu sorun için farklı alternatifleri de düşünmek gerek. Yatak bazalı değilse, alt kısmına yerleşebilecek çekmeceler, nişlerde raflar, yatak başlıklarına entegre kitaplıklar, askı sistemleri ve komodin olarak kullanılabilecek kutu ve çekmece formülleri de bu seçeneklerin arasında yer alıyor.
Trendler ne diyor
Son zamanlarda multi-fonksiyonel (çok sayıda işleve sahip) mobilya tasarımları ön planda. Bu durum, saklama ve depolama gibi ’kurtarıcı’ konumda olan mobilyalar için daha da değerli. Tasarımcılar artık kitaplık, raf sistemi, dolap gibi mobilyaları birden fazla işlevi yerine getirecek şekilde düşünüyor.
İkinci trend ise mekana göre çözümlenen sistemler. Özellikle raf sistemi ve kitaplık gibi hacimli mobilyaların tek bir kütle değil, modüler olarak tasarlanması ve bulunduğu alana göre birleştirilmesi, günümüzün hızlı değişen ihtiyaçlarına da seslenebiliyor. Form ve malzeme olarak ise son yılların en popüler seçimleri şöyle: Modüler sistemlerde siyah-beyaz renklerde parlak lake ve krom. Amorf formlar, birbirine yaslanan modüller, birleşerek farklı geometriler alan bloklar ve bağımsız modüller.
Mutfakta biri mi var
Mutfakta depolama, saklama ve düzenleme organizasyonu için ilk iş ekipmanları kategorize etmek, çalışma istasyonunu planlamak ve aydınlatma, beyaz eşya konumu ve servis gibi diğer işlemlerin trafiğini belirlemek gerekir. Öncelikle sık kullanmadığınız mutfak eşyalarını ayırın ve onları en yüksek raflara yerleştirin. Raflarınızı düzenlerken satın aldığınız ürünleri kullanım sırasına göre dizebilirsiniz. Yeterince raf alanınız yoksa tezgáh arası askı borulara yerleşecek küçük sepetler, sarmısak ya da soğan gibi açıkta sakladığınız yiyecekleriniz için iyi bir çözüm olabilir. Kuru gıdalarınızı ise mutlaka vakumlu kavanozlarda koruyun. Ancak kavanozların yağlanıp, tozlanmamaları için pişirme bölümünden uzakta bulunması gerekir. Bu yüzden kavanozlar için tamamen kapalı raf yerine yarı açık dolap ya da çekmece içlerini düşünebilirsiniz. Böylece hava sirkülasyonu kolayca sağlanmış olduğu ve doğrudan ışık almadığı için yiyecekleriniz çabuk bozulmaz.