Su yoksa yemek de yok

Dünyada kullanılabilir su miktarı azaldıkça paçalar tutuşmaya başladı. Şimdi tüm ülkelerde ince hesaplar yapılıyor: “Nereden neyi keseriz?” Gözler de haliyle yiyecek üretimi-su tüketimi ilişkisine çevrildi

Haberin Devamı

Dünyanın neredeyse yarısı açlık sınırındayken, iki milyar ton yiyecek tüketiciye ulaşmadan çöpe gidiyor.

İngiltere’deki ‘Institution of Mechanical Engineers’ adlı kuruluşun yaptığı araştırmaya göre, çöpe giden yiyecek miktarı, tüm üretiminin yüzde 30-35’ini oluşturuyor.

Bu ziyanın en baş suçlusunun zincir süpermarketler olduğu öne sürülüyor. Bu sava dayanak olarak bu zincirlerin, lezzetten çok, görüntü ve boyuta önem vermeleri gösteriliyor. Ölçütlerin dışındaki ürünler çöpe gidiyor.

İsraf konunun bir yanı; diğer yanı yiyecek üretiminde kullanılan su miktarı. Araştırmalara bakılırsa dünyada en çok su tüketen gıda maddesi çikolata. Bir kilo çikolata üretebilmek için tamı tamına 17 bin 196 litre su harcamak gerekiyor.

Yani, gelecekte kurak günler yaşamamak istiyorsanız, bu muhteşem lezzeti unutacaksınız. Çikolata mı su mu? Çok zor bir seçim.

Haberin Devamı

Et de bir su düşmanı. Bir kilo sığır eti üretebilmek için 15 bin 415 litre suya ihtiyaç var. Koyun biraz daha insaflı. Bir kilo için ihtiyaç duyulan su miktarı 10 bin 412 litre.

Domuz için tüketilen su miktarı koyununkinden neredeyse yarı yarıya az. Bir kilo domuz eti elde edebilmek için 5988 litre suya gereksinim var.

En iyisi et ihtiyacınızı tavukla gidermek. Çünkü, bir kilo tavuk eti üretimi için sadece 3 bin 178 litre suya ihtiyaç var.

Diyelim ki tavuğunuzu aldınız, bir güzel haşladınız. Suyu ile lezzetli pilav pişirmek istiyorsunuz. Hemen açıklayayım: Bir kilogram pirinç üretiminde kullanılan su miktarı 2497 litre. Pilav tereyağsız olmaz.

Ondan da bir kilo üretebilmek için 5553 litre suya ihtiyaç olduğunu söylersem, tereyağını tencereye, tavaya koyarken biraz daha dikkatli olur musunuz acaba?

Sabah kahvaltı edeceksiniz. Masada, peynir, ekmek, zeytin, yumurta, süt ve çay var. Klasik Türk kahvaltısı yani.

Bu malzemeleri üretebilmek için gereken su miktarını şöyle sıralayabilirim: Bir kilo zeytin için 3125 litre, bir kilo peynir için 3178 litre, bir bardak süt (250 ml) için 255 litre, bir bardak çay (250 ml) için 27 litre, bir yumurta için 196 litre.

Haberin Devamı

Canınız bu sefer de şöyle bol domatesli bir patates yemeği çekti. Ekmeğinizi, suyuna bana bana yiyeceksiniz. Bu sefer içiniz titremesin, gönül rahatlığı ile bu yemeği pişirebilirsiniz.

Çünkü patatesin bir kilosu için sadece 287 litre, domatesin bir kilosu için de 214 litre su tüketmek gerekecek. Lahana turşusunda da sıkıntı yok.

Sıra meyvede.

Bir kilo elma için gereken su miktarı 822 litre. Eğer tercihinizi muzdan yana kullanacaksanız, 790 litre suya ihtiyaç var.

Yemeklerin yanında şarap içmek gibi bir alışkanlığınız varsa, bir bardak şarap için 109 litre su harcandığını unutmayın.

Eğer tercihiniz biradan yanaysa, çok isabetli karar verdiniz demektir.

Haberin Devamı

Çünkü bir bardak bira için sadece 74 litre suya ihtiyaç duyuluyor.

Sözün özüne gelirsek: Gelecekte susuzluktan kavrulmak istemiyorsanız, lahana, patates ve domates üçlüsü ile çeşitli yemekler yapın ve yanında da bir bardak bira için.

Yazarın Tüm Yazıları