Restoranda tek başıma yemeye bayılırım

Dilek Hanif yemek keyfini kızları ve arkadaşlarıyla paylaşmaktan çok keyif alan bir modacı. Masa kurmayı da insan ağırlamayı da seviyor. Ama onun için tek başına yemek yemek de bir zevk. Özellikle yurtdışına çıktığı zamanlarda.

Haberin Devamı

Mankenler hep sıska mı olmalı?

- Vallahi öyle olmalı. Moda dünyası diye bir şey var ve bu dünyanın içinde fotomodellerin ve kıyafetleri taşıyan mankenlerin muhakkak zayıf olması gerek. Aşırı zayıflıktan bahsetmiyorum ama hani normal insanlar gibi kilolu olmaması lazım.

Yaptığınız bir elbiseyi gerçek ölçülerde bir kadın giydiği zaman üstünde aynı duracak mı?

- Bütün modacılar bunu böyle yaparken, sizin hayır bu böyle değil deyip, sistemin karşısında durmanıza imkan yok. Ama ben koleksiyonumun provalarını 38 beden, kendi standartlarımızdaki bir Türk kadını üzerinde yapıyorum. Fakat daha sonra defileleri zayıf mankenlerle gerçekleştiriyoruz.

Moda ve yemek arasında ne tür benzerlikler var?

- Bence ikisi de yaratıcılıkla alakalı. Ben mutfakta bir takım bir şeyleri birbirine karıştırarak yemek yaratabilirim. Sunum bölümünde bir şeyler yaratabilirim, iyi bir masa hazırlamak da bence çok önemli. O sunumda ve yemek hazırlarken yaratıcı olmak çok önemli. Modada da öyle, ikisinde de böyle bir benzerlik var.

Haberin Devamı

Evinize gelen konuklara yemeği siz mi yapıyorsunuz?

- Yapmayı tercih ediyorum, hepsini ben hazırlamıyorum ama ana yemek neyse (makarna türü şeyleri çok güzel yaparım) onu ben yapmaya çalışırım. Mesela hamsi yemeğim vardır arkadaşlar bayılır. İki hamsiyi birbirine yapıştırıp kepekli veya mısır ununa bulayıp fırına atıyorum, çıtır çıtır oluyor. Yanına da bir salata ve birkaç tane meze hazırlarsanız çok güzel bir davet yemeği olur. Birçok şeyi bir arada servis etmeyi de, yemeyi de sevmiyorum, benim için lezzetler karışmayacak. Hamsi, makarna dışında bir yemeğim daha var. Somonu ızgarada pişirip üzerine, kişniş, biberiye, sarımsak, zencefil, soya sosu ve zeytinyağından oluşan sosu döküyorum. Bunu yanında fırında pişmiş patates ve roka salatası servisi yapıyorum. Arkasından meyvelerden yapılmış hafif bir tatlı ikram edince herkesin yüzü gülüyor.

Kimlerle yemek yemek size keyif verir?

- Vallahi çocuklarımla yemek yemekten inanılmaz keyif alıyorum. Onun dışında arkadaşlarımla yemek yiyip sohbet etmekten de çok keyif alırım. Ben yalnız başıma yemek yemeyi de çok severim. Özellikle yurtdışına gittiğimde, güzel bir restoranda yer ayırtıp, tek başına yemek yemek beni keyiflendirir. Evde yalnız olduğum zamanlarda da, sanki evde misafir varmış gibi sofra kurulur, servis açılır.

Haberin Devamı

Yaptığınız yemeklerle etkilediğiniz kişiler oldu mu?

- Vallahi benim yemeklerimi herkes çok beğenir. Masalarım ve yemeklerim hep çok övgü almıştır. Ben, bunun için hakikaten emek harcarım, uğraşırım. Misafir ağırlamayı da, yemek yapmayı da çok severim, dolayısıyla bazılarını etkilemişimdir diye düşünüyorum.

İyi yemek pişiren insanlardan etkilenir misiniz?

- Etkilenirim çünkü iyi yemek pişirmek gusto isteyen bir şeydir, herkes bunu yapamaz, iyi yemek pişirmek önemli bir şeydir.

Sizce erkekler mutfak konusunda neden beceriksiz?

- Bence işlerine geldiği için beceriksiz olmayı tercih ediyorlar çünkü aslında en iyi aşçılar erkekler. Annelerden başlayan ve eşlere devredilen bir sistem ama bence beceriksiz değiller. Bir erkeğin mutfağa girip yemek yapabiliyor olması çok keyifli bir şey diye düşünüyorum. Yeni nesilde böyle bir ışık görüyorum.

Haberin Devamı

TARZIM: YA HEP YA HİÇ

Zeytinyağı hayranı olduğunuzu biliyorum, bunun bir nedeni var mı?

- Nedenini bilmiyorum ama çok seviyorum. Zeytinyağına küçüklüğümden beri bir sempatim var. Organik bir ekmekle zeytinyağı, benim için inanılmaz bir öğündür diyebilirim.

Hangi bölgenin ya da bölgelerin yemekleri sizi baştan çıkartır?

- Akdeniz mutfağı hakikatten beni başkan çıkartır, özellikle de mezeleri. Yunan mutfağını da çok seviyorum çünkü ikisi bir arada bulunuyor. Onun dışında da Uzakdoğu seviyorum. Zaman zaman Adana, Urfa da yiyorum ama bu tip şeyleri her zaman tüketmiyorum. Geçenlerde Konya’ya gittim, beni etli ekmek yapan bir yere götürdüler, müthiş lezzetliydi.

Haberin Devamı

Sakatat ve sokak yemeklerini yer misiniz?

- Yerim, hiç öyle mızmızlığım yoktur. Sokak köftesine, dürüme bayılırım.

Tatlıyla aranız nasıl?

- Aslında tatlıyı çok seviyorum fakat maalesef çok fazla tatlı yememeye gayret gösteriyorum. Her türlü tatlıyı çok severim, hatta atölyeye çok sık tepsiyle baklava gelir. Ben, ucundan yarısının yarısını yerim. Sütlü tatlıları, kabak ve ayva tatlısını çok seviyorum. Milföyü, limonlu tartı çok severim. Sevdiğim şeylerden kendimi mahrum etmiyorum ama dengeli ve aşırıya kaçmadan yiyorum.

İçki tercihiniz?

- Beyaz şarabı da severim ama kırmızı şarabı çok daha fazla severim. Bu konuda uzmanım diyemem ama kendime göre anlarım. Benim biraz tarzım sanırım bu: Ya hep ya hiç. Bir şeyin hakikaten en iyisini yiyip, içmeyi severim. Laf olsun diye de kırmızı şarabın kötüsünü içmeyi sevmem.

Haberin Devamı

LOR PEYNİRİMİ KENDİM YAPIYORUM

Biraz kilo aldığım zaman, rahatsız oluyorum, fazla kilo enerjimi düşürüyor. Haftada üç gün sabahları yulaflı bir kahvaltı, geri kalan üç günde de kızarmış, kepekli organik ekmek, yağlı olmayan peynir yiyorum. Hatta kendi lor peynirimi kendim evde yapıyorum. Sütü kaynatıyorum, kaynattıktan sonra içine yarım limon sıkıp sütü kesiyorum. Sonra kesilen sütü toplayıp, soğutuyorum. İçinde hiçbir maya, katkı maddesi yok, çok sağlıklı. İçine de biraz pul biber, kekik gibi tatlandırıcı şeyler koyuyorum.

Yazarın Tüm Yazıları