PaylaÅŸ
Bir balık molası
Bahar aslında balık ayı deÄŸildir. Kalkanla birlikte balık mevsimi yavaÅŸ yavaÅŸ sona erer. Ama tekir, barbun ve istavrit bu mevsimde de çok lezzetlidir. EÄŸer Bursa üstünden güneye doÄŸru yolculuk ediyorsanız size Gemlik’te, limanda yer alan Boksör Restoran’ı öneririm. Burası yörenin en eski balık lokantalarından biridir. Balıklar çok tazedir. Çünkü balık alım iÅŸini hâlâ ‘Boksör’ yapar. Ä°lerlemiÅŸ yaşına raÄŸmen, sabah erkenden balık haline gidip en güzel balıkları seçer. Balıkçılar onu yıllardan beri tanıdıkları için, en lezzetli parçaları ona ayırırlar. Tabii balığın yanında, bol kıvırcık salatayı, kütür kütür kırmızı turbu, taze soÄŸanı, bol maydanozu, rokayı, tereyi ihmal etmemek gerekir. Çünkü bu yeÅŸillikler, bahar aylarında tüm lezzetlerini sergilerler.Â
Oğlak kebabının tam zamanı
Baharda, Trakya’ya renkli halılar serilir. Hâkim renk yeşildir. İnsan çevredeki manzaraları seyretmekten araba kullanmaya zorlanır. Trakya denince akla hemen köfte gelir ama bu mevsimde oğlak tandırın da lezzeti damakları şaşırtır. Köfte her köşede ayrı stilde pişer. Keşan civarında satır köftesi, Tekirdağ civarında klasik köfte. Neredeyse her kasabanın kendine özgü bir köftesi vardır. Hepsi de birbirinden lezzetlidir. Hele bahar kuzusunun etiyle yapılan köftelere hiç doyum olmaz. Fırında oğlak yemek istiyorsanız, Karadeniz’e yakın köylere doğru direksiyon kırmanız gerekir. Buradaki kır lokantalarının çoğu oğlak kebabını çok lezzetli yaparlar. Oğlağın tam zamanıdır. Oğlak pişiren lokantaları bulmakta hiç güçlük çekmezsiniz. Çünkü fırından çıkan kokular tüm çevreyi kaplar, insanın ağzını sulandırır. O kokuları izlediğinizde, kendinizi lokantanın kapısında bulursunuz. Oğlağın tadı baharda çıkar. Onun için acele etmenizi öneririm.
Trakyalılar ayrıca çok lezzetli sucuk yaparlar. Hemen her kasabın kendi sucuğu vardır. Sucuk seviyorsanız, bu kasaplardan birinden birkaç kangal almanızı öneririm. Buraya kadar gelmişken, Peynir Helvası’nın tadına bakmadan gitmek olmaz. Bu helvayı Trakya’da her yerde bulmanız mümkün. Helvanın üstüne bir top kaymaklı dondurma koyarsanız, damağınızı bayram yerine çevirmiş olursunuz.
Mezeler yarışıyor
Baharın en lezzetli rotalarından biri de kıyı kıyı güneye doğru inen yolun kıyısına sıralanmıştır. Örneğin Edremit’teki Cumhuriyet Lokantası’nda mevsim sebzeleriyle yapılan nefis yemekleri yiyebilirsiniz. Bu lokantanın mutfağında pişen yemeklerin tadı insanın damağını çatlatacak cinstendir.
Ayvalık’ta size önereceğim adreslerin çoğu Cunda Adası’ndadır. Buranın sahiline sıralanmış restoranlar, birbirleriyle meze çeşidi yarıştırırlar. İnsan hangisini yiyeceğini şaşırır. Hele bahar yeşillikleriyle yapılan mezelerin hepsi çok lezzetli ve tazedir.
Kuzey Ege’de diğer önemli bir uğrak yeri de Eski Foça’dır. Deniz kıyısındaki eski taş konakları, şirin dar sokakları, lacivert denizi, pitoresk limanı ile Ege’nin bu şirin ilçesi, sizi kendine mutlaka âşık edecektir. Burada, limanın çevresindeki tüm restoranlar lezzetli yemekler sunarlar. Burada da zeytinyağı, limon ve sarmısaklı soslarla tatlandırılmış yemeklere, mezelere doyum olmaz. Hatta yemek yemeseniz de olur. Şimdi yeşil eriğin ve çağlanın tam zamanıdır. Bunların eşliğinde içeceğiniz bir duble rakı, hayatınızı daha da keyiflendirecektir.
Bahar sebzeleri testiye girince
EÄŸer Kapadokya’ya gidecekseniz, bir masalın içinde dolaÅŸacağınızdan emin olabilirsiniz. Yüzyıllar öncesinde yapılan kiliseler, manastırlar, evler, yeraltı ÅŸehirleri insanı ÅŸaÅŸkına çevirir. Burada size, baharın lezzetli patlıcanı, domatesi, patatesi ile yapılan testi kebabını, NiÄŸde’nin ünlü tavasını, kuru fasulyesini öneririm. Çünkü bu yemekler, bahar kuzularının etiyle yapıldığı için diÄŸer mevsimlerden biraz daha lezzetli olurlar. Buraya kadar gelmiÅŸken, yine kuzu etiyle yapılan söğürmenin tadına bakmanızı öneririm.Â
Ege pazarları okul gibi
Ege’ye doÄŸru yolculuk edeceklere, baharın tüm lezzetleriyle kucaklaÅŸacaklarını müjdeleyebilirim. Çünkü Ege, baharda coÅŸar tarlalardan, bahçelerden lezzet fışkırır. Lokantaların mönüleri baÅŸtan aÅŸağı deÄŸiÅŸir. Zeytinyağı ile tatlandırılmış otlar art arda sıralanır: Enginar, kaz ayağı, turp otu, cibes, deniz börülcesi, taze bakla, arapsaçı, ÅŸevketibostan, sarmaşık otu, kuÅŸkonmaz ve adını bilmediÄŸim daha nice otlar. Alaçatı’ya giderseniz, bu mevsimin otlarıyla yapılmış böreÄŸi yemenizi öneririm. Hele yanında koyun yoÄŸurdu ile yapılmış buz gibi ayran varsa, bir ziyafetin tam ortasına düşmüşsünüz demektir. Aklınızda bulunsun koyun yoÄŸurdunun tam zamanıdır. Nisan sonunda baÅŸlar, haziran sonunda tükenir. Buralara gelince, hem Urla hem de Alaçatı pazarlarına uÄŸramayı aman ihmal etmeyin. Çünkü bu pazarlarda ot bilginizi artırır, Ege’nin ot cenneti olduÄŸunu gözlerinizle görürsünüz.Â
Kebabın yanındaki yeşil süsler
Akdeniz’e gidecek olanlara da dikkatli olmalarını önereceğim. Çünkü yemekler çok lezzetli. İnsan burada kendini tutamıyor. Yolculuğa Adana’dan başlayacak olursak, tabii ki karnınız acıkınca hemen kebapçı aramaya koyulursunuz. Çünkü Adana demek kebap demek. Onun için adım başı bir kebapçı bulmak mümkün. Hepsinin de çok lezzetli olduğundan emin olabilirsiniz. Hele bu mevsimde masanızın bir sebze bahçesine döneceğinden şüpheniz olmasın. Bu mevsimde çevrede yetişen tüm yeşillikler kebaba eşlik eder. Mersin, Tarsus, İskenderun ve Hatay’da bahar yemekleri arayarak vakit geçirmeyin. Buradaki yemekler yılın her mevsiminde çok lezzetlidir.
Balık koydum tavaya
Eğer yolunuz Batı Karadeniz’e doğruysa, kendinize dikkat etmeniz gerekir. Çünkü bu güzergâhta yemek çeşidi oldukça boldur. Bu yolculukta ilk lezzet durağı, Adapazarı’ndaki Meşhur Köfteci Mustafa olacaktır. Burada yiyeceğiniz ıslama köftenin baharla hiçbir bağlantısı yoktur ama lezzeti insanın aklını başından alır.
Akçakoca’da ise Karadeniz’in lezzetli mezgitleri, tekirleri tavanın içinde sabırsızlıkla sizleri beklemektedir. Ayrıca bahar aylarının sebzesi ‘mancar’la çok lezzetli yemekler pişirirler. Karadeniz Ereğlisi’nde, bahar yemekleri arayacağım diye zaman harcamayın. Çünkü Pideci Hasan’da yiyeceğiniz pidelerin tadı tüm bahar yemeklerinin pabucunu dama attıracaktır. Bu pidelerin lezzetini uzun süre unutmayacaksınız. Karadeniz’in cennet mekânlarından biri olan Amasra, özel tavalarda kızaran mezgitleri, tekirleri ve salatası ile ünlüdür. Baharda bu ünlü salata tam sekiz katlı olur. Çünkü bu mevsimde salata için kullanılacak sebze
sayısı çok artar.Â
PaylaÅŸ