Paylaş
Tenten’in Maceraları
- The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn
- Yönetmen: Steven Spielberg
- 2011/ABD-Yeni Zelanda/107’
“OKUDUĞUM ilk macerasından beri, Tenten aklımdan ve yüreğimden çıkmadı. Kaderimde Tenten’le birlikte bir şeyler yapmak… ve bir keşif yolculuğuna çıkmak olduğunu biliyordum.”
Steven Spielberg’in efsaneye dönüşen ve söylediği gibi yıllardır aklından çıkmayan Tenten projesi nihayet beyazperdede.
Film, Belçikalı çizer Hergé’in dünyaca ünlü çizgi roman karakteri Tenten’in, köpeği Milu ve arkadaşlarıyla birlikte yaşadığı maceraları anlatan kitaplardan yola çıkarak çekildi. Tenten’in Maceraları’nda her şey doyumsuz bir meraka sahip genç muhabir kahramanımızın bir maket gemi bulmasıyla başlıyor. Asırlık bir gizemin içine çekilen Tenten, İvan İvanoviç Sakharine’in hedefi oluyor. Bu şeytani kötü adam, Tenten’in Kızıl Rackham adlı bir korsana ait paha biçilmez hazineyi çaldığına inanmaktadır. Ancak köpeği Milu’nun, nemrut ve geçimsiz Kaptan Haddock’un ve Dupond ve Dupont adlı sarsak dedektiflerin yardımıyla, Tenten dünyayı dolaşarak nefes kesen bir kovalamaca sonunda düşmanlarını atlatıp, Tekboynuz’un son istirahatgâhını bulacaktır. Bu gemi enkazı, belki de muazzam bir servet… ve kadim bir lanet barındırmaktadır.
Göz alıcı bir kadro
Bunca zaman beklemiş projenin kadrosu da göz alıcı isimlerden oluşuyor. Yapımcı koltuğunda Spielberg’le birlikte bir başka sinema dahisi Peter Jackson oturuyor. Yönetmen koltuğunda tabi ki Spielberg’in adı yazıyor. Senaryoda Coupling, Doctor Who gibi başarılı dizilerin yazarı Steven Moffat ile Sıkı Aynasızlar (Hot Fuzz), Zombilerin Şafağı (Shaun of the Dead) gibi şimdiden kültleşmiş filmlerin yaratıcıları Edgar Wright ve Joe Cornish’in kalemi bulunuyor. Kurgu masasında Spielberg’in neredeyse bütün filmlerinde birlikte çalıştığı usta kurgucu Michael Kahn otururken, müzikleri efsanevi besteci John Williams besteledi.
3D ve IMAX seçenekleri
Spielberg’in oyuncu seçimi de etkileyici. Tenten rolünde Billy Elliot’la tanıdığımız ve sağlam bir kariyer inşasıyla ilerleyen Jamie Bell’i izliyoruz. Kaptan Haddock rolünde Yüzüklerin Efendisi Üçlemesi’nin Gollum’u Andy Serkis, Sakharine rolünde ‘James Bond’ Daniel Craig, Dupont ve Dupont rollerinde Sıkı Aynasızlar ekibi Nick Frost ve Simon Pegg arz-ı endam ediyor.
Yılın en büyük eğlencelerinden biri olan Tenten’in Maceraları 3D ve IMAX seçenekleriyle sinemalarda.
Serinin üç kitabından yararlanıldı
- Senaryoda Tenten’in üç kitabından yararlanıldı: Altın Kıskaçlı Yengeç, Tekboynuzun Esrarı ve Kızıl Rackham’ın Hazinesi.
- Serinin devam etmesi düşünülüyor. Bir değişiklik olmazsa ikinci filmin yönetmenlik koltuğunda bu sefer Peter Jackson oturacak. Tabi Jackson Hobbit’i bitirdikten sonra.
- Spielberg, Hergé’le ilk kez 1983 yılında irtibata geçti ve sanatçının, karakterini sinemacının ellerine bırakmaya istekli olduğunu öğrendi. Ancak ne yazık ki bu proje hayata geçemeden Hergé o yıl hayata veda etti.
Tamamlanmayan bir macera
- Tenten’in yaratıcısı Hergé aslında Georges Remi’nin takma adı. Adının baş harflerinin Fransızca telaffuzunun tersten okunuşuyla (R.G) yapılan bir kelime oyununa dayanıyor.
- Hergé, Tenten’i 1929 yılında Belçika gazetesi Le XXe Siècle (20. Yüzyıl)’ın çocuk eki olan Le Petit Vingtième’da çizgi bant olarak yarattı.
- Tenten’in Maceraları 24 kitapta toplandı. Tamamlanmış son macera 1976 yılında yayımlandı. 24. cilt olan Tintin and the Alph-Art/Tenten ve Alf-Art, asla tamamlanmadı ancak çizerin ölümünden sonra, 1986’da yayımlandı.
- Tenten kitapları dünyada 250 milyondan fazla sattı ve 100 dile çevrildi.
- Tenten maceralarında hem gerçek hem de kurgu mekânlara yolculuk etti. Hergé bir “koltuk seyyahıydı” ve çizimlerini genel olarak National Geographic ve başka kaynaklardaki fotoğraflara dayandırıyordu.
- Tenten, karakterin soyadı (ilk adını bilmiyoruz).
- Milu beyaz bir Fox Terrier ama teknik olarak gerçekte böyle bir tür yok; çünkü fox terrierler siyah ve kahverengi lekeli olur.
- Dupond ve Dupont (son harfe dikkat) sivil giyimli birer polis. Genellikle “Dupont İkizleri” olarak anılsalar da, ikiz değiller. Aslında, akraba bile değiller. Ayırt edilebilir tek farkları ise, bıyıklarının şekli—Dupond’unkinin uçları kıvrıkken, Dupont’unki öyle değil. Kelimeler dahil her şeyi gevelemekte, bozmakta üstlerine yok.
Paylaş