Paylaş
Tırnak ve saçlarınızın uzamasını kontrol edin
Mini stres testi
* Yoğun stres, tırnaklarınızı durağan bir sürece sokabilir. Bir ay boyunca tırnaklarınızın uzamasını kontrol edin. Tırnaklarınız iki milimetreden daha az uzuyorsa bu stres belirtisi. Aynı durum saçlar için de geçerli. Eğer üç ayda bir saçlarınızı kısaltmanıza gerek kalmıyorsa yani saçlarınız uzamıyorsa bu, stres yaşadığınız anlamına geliyor.
* Yarım saat içinde uykuya dalamıyor veya haftada bir kereden fazla uykunuzun ortasında uyanıyorsanız bu da bir stres belirtisi.
* Diş veya çene ağrısıyla uyanıyorsanız, büyük olasılıkla uykunuz sırasında dişlerinizi gıcırdatıyor veya çenenizi sıkıyorsunuz. Evet doğru bildiniz, stres belirtisi!
* Ayağa kalkarak dik bir şekilde duvara yaslanın. Eğer iki omzunuz da duvara temas etmiyorsa bu kambur durduğunuz veya stresten omuzlarınızı kaldırdığınız anlamına geliyor.
* Stres, el ve ayaklarınızın üşümesine neden oluyor. Parmak ucundan vücut ısısını ölçen biyo-geribildirim cihazıyla stres seviyenizi ölçün. Rahatlatıcı şeyler düşünerek vücut ısınızı yükseltebilir ve stresinizi azaltabilirsiniz. 20’lik biyo-geribildirim kartlarını internetten sipariş edebilirsiniz.
Alternatif Tedaviler: Akupresür ve aromaterapi
* Elinizdeki akupresür noktasını bulun. Bu nokta, baş parmağınız ve işaret parmağınız arasındaki orta sinirin el ayası kısmıdır. Kortizol seviyesini düşürmek ve stres azaltan oksitosin hormonunun salgılanması
için bu bölgeye beş dakika masaj yapın.
* Anksiyeteyi azalttığı ve uyumaya yardımcı olduğu kanıtlanmış lavanta yağıyla aromaterapi uygulayın. Spreyli bir şişede 10 damla lavanta yağıyla iki bardak suyu karıştırın. Evinizin odalarına ve yatağınızdaki yastığa sıkın.
Fazladan yemek yemenize neden olmasın
Stresli olduğunuz zamanlarda beynimiz daha fazla kalori istiyor. Bu da kortizol hormonu üretiminin artmasından dolayı göbek bölgesinin yağlanmasına neden oluyor.
Beyaz un ve rafine şeker içeren işlenmiş gıdalardan uzak durarak strese karşı savaş açabilirsiniz. Bu tür gıdalar insülin ve stres hormonu seviyesinin aniden yükselmesine neden oluyor. Bunların yerine aşağıda belirttiğim, stresle savaşan şu gıdaları tüketin:
* Tam tahıllar sürekli enerji salınımı sağlıyor. Her gün yaklaşık 170 gram (bir ölçek) yulaf ezmesi tüketin.
* Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balıklar stres hormonu salgılanmasını önlüyor. Haftada iki kez somon benzeri balıklar tüketin.
* Antepfıstığı kan basıncını düşürdüğü kanıtlanmış bitki sterolleri ve kan damarlarını rahatlatan magnezyum içeriyor. Haftada birkaç kere avuç dolusu antepfıstığı tüketin.
AKILLI BESLENİN
Yemeklerden önce, gerçekten aç olduğunuz için mi yoksa stresinizi bastırmak için mi yediğinizi kontrol edin:
* Stres seviyenizi değerlendirin.
* Ne hissettiğinizi belirleyin.
* Açlık seviyenizi değerlendirin.
Kendinize; şunları sorun:
“Şu anda gerçekten kaloriye ihtiyacım var mı? Yoksa mutsuz, yalnız veya stresli mi hissediyorum? Bu ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim?” Duygularınızı, açlıktan ayırarak stres seviyenizi ve iştahınızı daha iyi kontrol edebilirsiniz.
B VE C VİTAMİNLERİ
Yapılan araştırmalar, stres zamanı veya birkaç gün sonrasında 50 mg B Vitamini ve 1000 mg C Vitamini almanın ruh halinizi dengelemeye yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Egzersiz: Merdiven çıkmak
Egzersiz yapmak stresli durumlarda üretilmeyen mutluluk hormonları; seratonin ve dopamin hormonlarının salgılanmasına neden oluyor. Merdiven çıkmak, harika bir egzersiz. Bir araştırmaya göre günde yedi dakika merdiven çıkmak kalp krizi riskini üçte iki oranında azaltıyor.
Stres tetikleyicilerinizi öğrenin
Hangi durumların sizi strese soktuğunu belirleyin. Bu durumu değiştirip değiştiremediğinizi kontrol edin. Değiştiremiyorsanız verdiğiniz tepkiyi kontrol altına almaya odaklanın:
* Geçmişte yaşanan olayları tekrar düşünmekten veya tartışmaktan veya gelecekteki durumunuzu öngörmeye çalışmaktan kaçının. Bu tür zaman yolculukları beyni strese sokar.
* Stres yaratan durumlar özgüveninizi azaltarak utangaç veya çekingen hissetmenize neden olabilir. Kendinize sürekli olarak, düşüncelerin sadece düşünce olduğunu, gerçek olmadığını hatırlatın.
Paylaş