Paylaş
Soğuk havalar bizi eve hapsettikçe biz de burnunuzu çekmenize neden olan bu şeylerle daha fazla vakit geçirmeye başlıyoruz. Başa çıkmak için birkaç ipucu ister misiniz?
Kış alerjisinden korunmak için tetikleyici unsurları öğrenmeniz çok önemli. İç mekân alerjilerinin nedenini belirlemek, bahar alerjilerinin nedenini tanımlamaktan daha zor. Bunun nedeni, evimizde birçok potansiyel alerjen kaynağı olması ve evde oldukça bunlara maruz kalmamız. Gösterdiğiniz belirtilere dikkat etmeye çalışın. Günün hangi saati olduğuna, evin neresinde olduğunuza, sıcaklık, nem ve kişi ya da hayvanların varlığı/yokluğu gibi faktörlere dikkat edin. Diğer birçoğu gibi bu çevresel faktörler mevsimsel çileniz hakkında aydınlanmanıza yardımcı olacak.
* Tetikleyici faktör 1: Sıcaklık
Hava kışın büyük oranda kurur ancak birçoğumuz sıcaklığın da bu kuruma etkisine katkıda bulunduğunu bilmeyiz. Sıcak hava burnunuzu, genzinizi ve gözlerinizi kurutarak hassasiyeti arttırıyor.
Yararlı ipucu: Ortamı nemlendirin... Çoğu insan nem aygıtlarının bu işin tek çözümü olduğunu zannetse de su dolu metal veya seramik bir kap da işe yarar. Kabı, kaloriferin üzerine koymanız yeterli. Kap ısındıkça su sıcak havaya doğru buharlaşacak ve nem katacak.
* Tetikleyici faktör 2: Evcil hayvanlar
Hayvan kepeği bilinen bir alerji nedenidir ancak kış aylarında bu problem daha da büyüyor. Kapalı mekânda daha fazla vakit geçirdiğinizden hayvan kepeğine daha çok maruz kalıyoruz.
Yararlı İpucu: Antihistaminler... Bir hayvana yaklaşmadan 30 dakika önce uyku hali yapmayan bir antihistaminik alın. Bu sayede alerji atağından uzak durmuş olursunuz.
* Tetikleyici faktör 3: Toz
Nem aygıtları burun ve göz akıntılarına iyi geliyor ama fazla nem de küf ve toz akarlarını besliyor. Bu mikroskobik canlılar perde, yatak, mobilya ve iç çamaşırlar dahil, evimizdeki kumaşlara yerleşiyor.
Yararlı İpucu: Yıkayın veya kaldırın... Evdeki nem oranını yüzde 50 oranında tutmaya çalışın. Mümkün olan yerler perde ve halıları kaldırın. Çarşaflarınızı haftada bir en sıcak ayarda yıkayın.
Saklandıkları noktalar
Evinizde alerjenlerin nerelerde saklanıyor olabileceğini öğrenmelisiniz.
* Sorun: Yatak odanızdaki kitaplık
Çözüm: Kitaplığı başka bir odaya taşıyın
Raflarınızda yalnızca kitap ve özel eşyalarınız durmuyor. Kış alerjenleri de buraya yuva yapıyor. Haftada bir sıkı bir temizlik, biraz rahatlık sağlayabilir ancak kalıcı çözüm istiyorsanız kitaplığınızı yatak odanızdan tamamen çıkarın.
* Sorun: Buzdolabı kapağı
Çözüm: Kapağı her hafta temizleyin... Buzdolabınızı her açıp kapadığınızda, kapağın tutma kısmında biriken küf sporları havaya yayılıyor. Havaya dağılan sıvı ve yemek zerrecikleri de bu nadir temizlenen bölgelere yerleştiğinden küf sporları büyümeye, çoğalmaya ve alerjinizi tetiklemeye başlıyor. En iyi sonuç için kapağın tutma yerini çevre dostu çamaşır suyu kullanarak pamuklu bez yardımıyla temizleyin.
* Sorun: iç mekândaki aşırı nem
Çözüm: Nem seviyesini yüzde 30-50 arasında tutun... Kuru kış havasının burun ve boğazınızdaki tahriş edici etkilerini rahatlatmak için bir nem aygıtı kullanıyorsanız, istemeden alerjenler için ideal ortam oluşturuyorsunuz demektir. İdeal nem seviyesi için uygun fiyata, bunu ölçebilen bir cihaz edinin.
* Sorun: Fanlar
Çözüm: Her üç ayda bir ısı filtrelerini değiştirin... Isı havalandırmaları çalıştığında yalnızca evdeki hava akımı sağlamakla kalmaz aynı zamanda filtrelerde biriken toz, küf sporu ve böcek kalıntılarını da havaya yayar.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19:30’da D-Smart 20. kanal Maxsmart Premium HD’de yayımlanıyor.
Paylaş