Paylaş
Eğer siz de çikolata tutkunuysanız, çikolatanın sağlık ve güzellik açısından faydalarını anlatan her yeni araştırmayı gördüğünüzde mutluluktan havalara uçuyorsunuzdur. Çünkü çikolata, harika ve lezzetli bir sağlıklı polifenol kaynağı. Ancak tüm çikolatalar aynı üretilmiyor.
Teknik açıklamalara girdiğim için peşinen özür dilerim. Meramımı anlatabilmem için biraz sabır lütfen...
Çikolata, doğal olarak oluşan flavanol ve epikateşin denilen antioksidanları içeriyor. Fakat bunlar antioksidan gibi davranmak yerine, kan akışınızın serbestçe akıp kalp krizi ve inme risklerinizi azaltarak kan basıncınızı düşürmeye yardım eden polifenol görevi görüyorlar. Ayrıca cildinizi güneşteki UV ışınlarından görülebilecek zarara karşı da koruyorlar. Bu da daha az kırışık ve daha pürüzsüz bir ten anlamına geliyor. Dahası var: Çikolata, stres hormonu olan kortizol seviyelerini de azaltıyor.
Hepsi bir arada değerlendirildiğinde, kan basıncınızı düzenlemenizi, kırışıklıklardan korunmanızı, cildinizi genç tutup ince kalmanızı sağladığından çikolata genç görünmenizi ve hissetmenizi sağlıyor.
Penn State Üniversitesi’nin en güncel araştırmalarından biri, kakao içeren diyetle beslenmiş farelerin kakao almayan farelere oranla daha az iltihaplanma yaşadıklarını öne sürüyor.
İnsanlara uyarlayacak olursak, düzenli olarak bir fincan sıcak kakao içmek diyabet gibi hastalıkların kimi etkilerinden sakınmanıza yardımcı olabilir. Fakat bu öyle ılık bir bardak süte çikolata tozu atmak kadar basit değil. Çikolatanın faydalarından yararlanmak istiyorsanız biraz daha zeki olmalısınız. Gelin size açıklayalım:
Yap: Fark yaratacak miktarda flavonoid almanız için en az yüzde 70 kakao oranlı bitter çikolata seçin.
Yapma: Yeteri kadar polifenol gücüne sahip olmayan ve muhtemelen bolca şeker ve süt eklenmiş olan raftaki herhangi bir sütlü çikolata barını tercih etmeyin.
Yap: Çikolata yerken kendinizi günde 30 gramı aşmamak suretiyle öğlen ya da akşam yemeği sonrası mini-tatlı gibi tüketerek sınırlayın.
Yap: Bir fincan gerçek kakaoyu az yağlı sütle karıştırın. Ama sakın şeker eklemeyin!
Yap: Tadını çıkarın! Daha iyi bir kalp sağlığı, cilt ve daha az stres için her gün bir miktar çikolata nereden baksanız harika bir şey!
5 adımda kalp sağlığı
Biliyorsunuz, kalp krizleri bir numaralı ölüm sebebi. Gelin beş maddede kalp sağlığınızın durumuna bakalım
Kan basıncı: Kan basıncınızı ayda bir kez, üç ölçüm yapıp rakamların ortalamasını alarak belirleyin. Üst rakama özellikle dikkat edin. 140 üzerinde ölçülen sistolik değer, çok yüksek
olarak kabul edilir.
Bel genişliği: Bir mezurayla belinizi göbek deliğiniz hizasından ayda bir kez ölçün. Bu rakam boyunuzun yarısından daha az olmalı.
Kilo: Ayda bir kez tartılın ve aldığınız/verdiğiniz kiloları denetlemeye özen gösterin. Obeziteden sakınmak için boyunuzu ikiye bölün. Kilonuz, bulduğunuz sayıdan fazla olmamalı.
Kolesterol: İki tip kolesterol vardır: HDL ve LDL. Her ikisi de önemli. Doktorunuza kolesterol seviyenizi ölçtürün. HDL’niz, 50 ya da üzerinde olmalıdır; LDL’nizse 100’ün altında olmalı.
Kan şekeri: Açlık kan şekeri seviyeniz basit bir kan testi ile belirlenebilir. Ama unutmayın, kan şekeri seviyenizi sekiz saatlik bir açlıktan sonra ölçmelisiniz.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün Digitürk Home TV’de saat 13.30 ve 19.00’da yayınlanıyor
Paylaş