Paylaş
Çilek: Çoğunlukla tarım ilacı kontrollerinin az yapıldığı ülkelerden ithal edilir. Bakılan çileklerin üzerindeki kalıntılarda 59 kadar tarım ilacı tespit edildi. Çileğin dışındaki çekirdekler çileğin tamamen temizlenmesini zorlaştırır. Çileği mevsiminde tüketin ve yerel olarak yetişen çilekleri tercih edin. Kir ve kimyasalları azaltmak için suyun altında yıkayarak temizlemeden önce çilekleri iki dakika suda bekletin.
Elma: Mantardan böceklere kadar birçok çeşit bitki zararlısını öldürmek için ilaçlanır. Yapılan araştırmalarda, elmaların üzerindeki kalıntılarda 42 değişik tarım ilacına rastlandı. Elmanın özellikle kirli olmasının bir diğer nedeni ise üreticilerin elmaya parlak görünmesi ve uzun yolculuklar sırasında daha uzun süre dayanması için mumlama işlemi uygulamasıdır. Çok parlak olan veya güzel ve taze kokması gerekirken balmumu gibi kokan elmaları almayın.
Ispanak: Rastlanan tarım ilacı sayısı 48. Ispanağa fazladan ilaç uygulanıyor çünkü yapraklar, yumurtalarını yaprağın arkasına bırakan yaprak galeri sineğinin verdiği zararlara karşı özellikle hassas. Ayrıca, yerde yetişen sebzelere uygulandığında bu ilaçlar toprağın üst kısmına sızarak bitkilere daha çok zarar verebilir. Daha güvenli ve ekonomik bir seçenek olan donmuş ıspanağı tercih edebilirsiniz.
Şeftali: Şeftalinin, ilaçları sünger gibi emen tüylü, ince kabuğundaysa 62 kadar tarım ilacı bulundu. Şeftaliyi suya tutup çabucak yıkamak yeterli değil. Bunun yerine yiyecekleri dezenfekte eden spreylerden kullanın.
TEMİZLİĞİNDEN ŞÜPHE DUYMAYACAĞINIZ 3 BESİN
Soğan: Kabuğu ilaçlara karşı bir duvar gibidir, soğanı korur.
Mısır: Sert kabuğu tanelerini korumaya yardımcı olur. Mısırın sapı da çok uzundur, böylece ilaçların sızdığı topraktan daha yukarıda olmasını sağlar.
Kivi: Kivinin tüylü kabuğu, içindeki meyveyi koruyarak ilaçlara karşı geçilmesi imkânsız bir katman görevi üstlenir.
EN HİJYENİK TARİF
Yiyeceklerinizden tarım ilaçlarını temizlemek için bu spreyi deneyin. Karışımın içindeki sirke doğal yollardan antibakteriyel özellik sağlayacak, limon da doğal bir astringent yani sıkılaştırıcı/büzüştürücü etki sağlar.
Ne lazım?
1 bardak su, 1 bardak damıtılmış beyaz sirke, 1 yemek kaşığı tuz, yarım limon
Nasıl yapılır?
Bütün malzemeleri büyük bir kapta karıştırın. Bir sprey şişesine doldurun. Meyvenin, sebzenin üzerine spreyi sıkın ve 5 dakika bekletin. Sonra ovalayın ve durulayın.
Paylaş