Paylaş
1- Sırt üstü yatın
İyi bir uykunun sırrı sırtüstü uyumaktır. Sırtüstü yatmak aynı zamanda yerçekiminin diyaframı aşağıya çekmesini sağlayarak reflünün verdiği rahatsızlığı azaltır ve göğüskafesinizi genişleterek daha derin nefes alabilmenizi sağlar. Sırtüstü yatmaya alışmak ilk başta zor gelebilir fakat dizlerinizin ve boynunuzun altına birer yastık yerleştirerek daha hızlı ve kolay alışabilirsiniz. Ayrıca reflü oluşumunu önlemek için yatağınızın başını birkaç kitapla kaldırabilirsiniz.
2- Rutin oluşturun
Şaşırtıcı gelebilir fakat uyku saatlerinizin tutarlılığı kaç saat uyuduğunuzdan daha önemli. Tutarlı bir uyku rutini sürdürdüğünüzde uykunun belirli evrelerinde vücudunuz bazı hormonlar salgılıyor. Düzenli uyku uyumadığınız zaman bu hormonların salgılanması duruyor ve her bir biyolojik evrede aksamalar meydana geliyor. Bir uyku düzeni oluşturun ve ona uymaya özen gösterin. İster hafta içi ister hafta sonu olsun, her gece yatağa aynı saatte girmeye ve sabahları aynı saatte uyanmaya çalışın.
3- Saat ve telefonu uzak tutun
Her gün aynı saatte uyanmak için çalar saatinizi ve alarmı kurduğunuz telefonu yatağınızdan uzak bir yere koyun. Telefondan veya dijital çalar saatten gelen ışık ve ayrıca odada bir saat olduğunu bilmek uyumanızı zorlaştırır. Saatinizi koridora veya yan odaya koyun. Bu, bilinçaltınıza, vaktinde kalkacağınızın garantisini verir. Hem de bilinçaltınızı rahatsız etmeden huzurlu bir uyku sağlar. Ayrıca telefonu veya saati uzağa koymak, erteleme tuşuna basmanızı da engeller!
4- Yatmadan önce hareket edin
Doktorlar yıllardır yatmadan önce yapılan her tür fiziksel aktivitenin iyi bir uykuyu engelleyebileceğini anlatıyor. Ancak, yapılan son araştırmalar yatma vaktinden önce yapılan egzersizin rahatlamanıza ve yatışmanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yatmadan önce yapılan orta seviyeli egzersiz aynı zamanda vücut ısınızı düşürmeye yardımcı olarak daha hızlı uykuya dalmanızı sağlar. Uzun bir egzersiz programı uygulamanıza gerek yok. Basit esneme egzersizleri veya plank pozisyonunda durmak gibi egzersizler uykudan önce çok fazla enerji harcamadan kalp atış hızınızı yavaşça artırmanın iyi bir yolu. Sabahları kendinizi daha iyi dinlenmiş ve daha formda hissederek uyanacaksınız. Böylece hem sağlığınızı hem de genç görüntünüzü koruyacaksınız.
ALZHEİMER’IN TEDAVİSİ VAR MI?
Dikkat! Önemli anların çok fazla unutulmaya başlaması hafıza, düşünce ve davranışları etkileyen alzheimer hastalığı işareti olabilir.
Neden olur?
Genellikle 65 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Ancak, 30 – 60 yaş aralığında da erken alzheimer başlangıcı görülebiliyor. Kesin nedeni bilinmese de uzmanlar yaşlanma, genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörler gibi kombinasyonların etkisi olduğunu düşünüyor.
Hastalığın üç evresi
Herkesi farklı etkilese de hafıza problemleri ve akıl yürütme, muhakeme gibi temel bilişsel fonksiyonların gerilemesi bu hastalığın ilk belirtilerindendir. Semptomları önce hafif, sonra orta derece ve şiddetli olmak üzere seviye seviye ilerler.
Hafif dereceli alzheimer belirtileri: Kelime veya isimleri hatırlamada güçlük, etrafta amaçsızca dolaşma ve kaybolma, parayı kontrol etmede zorlanma, aynı soruları tekrarlama.
Orta dereceli alzheimer en uzun süren evredir. Semptomlarıysa geçmişini unutma, aile ve yakınları tanımada güçlük,yeni bir şey öğrenmede zorluklar, nerede veya hangi gün olduğunu karıştırma, birkaç adımdan oluşan işleri yerine getirememe.
Şiddetli veya son evredeki alzheimer hastaları etrafındakilere tepki verme, iletişim kurma ve son olarak yürüme, yutma gibi hareketlerini kontrol etme yetisini kaybeder.
Hangi ilaçlar kullanılmalı?
Semptomları hafifletebilecek ve gelişimini yavaşlatabilecek tedaviler mevcut... Aricept, Exelon, Razadyne ve Namenda, yaygın kullanılan ilaçlar arasında.
Yaşam süresi ne kadar?
Hasta, tanı konulduktan itibaren 4 – 8 sene arası yaşar. Ancak bazı hastaların ömrü 20 seneye kadar uzayabiliyor.
Paylaş