Paylaş
Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol, hem kadın hem de erkeklerde birinci ölüm nedeni olan koroner kalp hastalığının ana etmenlerinden. Yapılan çalışmalar çikolatanın ana maddesi olan kakaonun kan basıncı ve kötü kolesterolü düşürerek kalbe destek olduğunu gösteriyor. Kakaodaki flavanol, hücrelerin serbest radikallerden gelen hasara karşı direnmelerine, kan dolaşımını düzenlemeye, kan pıhtılarının oluşma potansiyelini azaltmaya ve damarları rahatlatmaya yardımcı oluyor. Kakaodaki oleik asit de kötü kolesterol seviyesini düşüren tekli doymamış bir yağ. Canınız hâlâ çekmediyse, çikolatanın mutluluk hormonları olarak bilinen seratonin ve endorfin seviyelerini yükselttiğini de aklınızda tutun. Ancak, faydası dokunabilmesi için sütlü veya beyaz değil, bitter çikolata tercih etmelisiniz. Fakat piyasada satılan işlenmiş bitter çikolatalar yeteri kadar flavanol içermez. Sağlıklı bir bitter çikolata için etikette şunlara dikkat edin:
En iyisi en koyusu
-- Yüzde 70 veya daha fazla kakao oranı olan, ilave şeker içermeyen veya çok az içeren koyu renkli çikolatalar alın.
-- Palm ve hindistancevizi yağı yerine kakao yağından yapılmış çikolatalar tercih edin.
-- Kötü kolesterol seviyesini yükselten hidrojene veya kısmen hidrojene yağlar içermemesi gerek.
Sadece kendisini tüketin
Eğer çikolatayı hamur işleri, karamel, tatlı dolgular veya marşmalov gibi başka şeylerle birlikte tüketiyorsanız bu, yarardan çok zarar verir. Benzer şekilde, normal beslenmenizin üzerine çikolatayı eklemek de size ekstra kalori ve kilo olarak döner. Bunun yerine normalde tükettiğiniz tatlı veya abur cuburlar yerine çikolatayı koymaya çalışın. Diğer abur cuburlar gibi çikolatayı da dozunda tüketmelisiniz. Günde 28-30 gramla kendinizi sınırlamaya çalışın.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 19.30’da D-Smart 20’nci Kanal Max Smart Premium HD’de yayınlanıyor.
Paylaş