Paylaş
1. BUZ
Kendinizi bardağınıza ekstra buz koyup sonra da buzu çiğnerken buluyorsanız bu, demir eksikliği anlamına gelebilir. Özellikle önceden böyle bir alışkanlığınız olup olmadığına dikkat edin. Anemisi olanların canının neden buz çektiğini henüz tam olarak bilemiyoruz ama böyle bir durum varsa demir seviyenizi ölçtürün.
2. ET
Kırmızı ete karşı ansızın ve aşırı bir istek duyulması, yeteri kadar protein almadığınızın, B vitamini eksikliğinin veya düşük demir seviyesinin göstergesi olabilir. Âdet dönemindeki kadınların canı normalden daha fazla kırmızı et çekebilir. Bunun nedeni, hormonlardaki dalgalanma veya demir eksikliği olabilir.
3. SU
Susamanın, vücudun susuz kaldığının bir göstergesi olduğunu düşünebilirsiniz ve bu tabii ki olasılıklar arasındadır. Ancak eğer yeteri kadar su içtiğinizi düşünmenize rağmen hâlâ susuz hissediyorsanız bu, diyabet göstergesi olabilir. Diyabetli kişilerin kanında fazla şeker olur. Bu fazlalıktan kurtulmak için daha sık idrara çıkarlar ve bu da susuzluğa sebep olur. Böyle bir durumda kan testi yapması için doktorunuzla konuşun.
4. KAFEİN
Sürekli yorgun hissediyorsanız enerjinizi artırmak için canınız kafein çekiyor olabilir. Çünkü kafein, bu hissiyata sebep olan bir kimyasalın, beyin reseptörü adenozinin aktivitesini engeller. Bir de not: Kafein aslında şekerli tatları kaydetme yetinizi azaltır, böylece şekerli gıdalara daha fazla istek duyabilirsiniz.
5. TUZ
Her yemek yediğinizde eliniz tuzluğa gidiyor ve canınız en tuzlu cipsi çekiyorsa dikkat! Bu bir susuzluk işareti olabilir. Nedeni sıcak havada terleme de olabilir, yeteri kadar su içmemek veya çok ağır spor yapıp yeteri kadar sıvı almamak da... Bazı çalışmalar, hamilelik sırasındaki hücre dışı dehidrasyon yüzünden karındaki bebeğin de tuza karşı iştahının artabileceğini gösteriyor.
Paylaş