Paylaş
* Susuz kalmayın
Sindirim sisteminiz ve genel sağlığınız için neredeyse sudan daha yararlı bir şey yok. Yeteri kadar lif almamak gibi, yeteri kadar su tüketmemek de sindirim sistemimizi yavaşlatıyor. Özellikle spor yaptıktan sonra, bol bol su ve sıvı tüketin.
* Hareketlenin
Fiziksel aktivite sindirimi hızlandırıyor, organlara giden kan akışını arttırıyor ve sindirim kanalınızdaki kasları harekete geçirerek organlarımızın daha iyi çalışmasına yardımcı oluyor. Her gün 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin. Yürümeyi, bisiklete binmeyi, yüzmeyi, bisiklet kullanmayı veya evinizdeki merdivenleri inip çıkmayı deneyin.
* Yağları sınırlayın
Yağlar, en sevdiğimiz pantolonlara sığmayı zorlaştırdığı gibi, sindirim sürecini de yavaşlatıyor. Tam yağlı ürünler yerine yağsız veya yarım yağlıları tercih edin. Tereyağı ve margarin yerine zeytinyağı kullanın.
* Daha fazla lif
Lif, bağırsaklarınızda her şeyin yolunda gitmesini sağlayan trafik polisi gibi. Günlük hayatınızda düzenli olarak tüketin ki sindirim sisteminiz de düzene girsin. Yetersiz lif, gaz, şişkinlik, hazımsızlık ve kabızlığa neden olur. Ama lif takviyesi kullanmak yerine lif zengini besinlere ağırlık vermeyi deneyin.
* Sağlıklı kilo
Yapılan araştırmalar az da olsa kilo artışlarının gastroözofajial reflü hastalığıyla (GERD) bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu hastalıkta, mide ve yemek borusu arasındaki kapakçık tamamen kapanmadığından mide asidi geriye kaçar. Yalnızca birkaç kilo vermek bile, karın bölgesindeki baskıyı rahatlatarak mide ekşimesi gibi sorunları rahatlatmaya yardımcı olur.
* Acele etmeyin
Kimse acele etmeyi sevmez. Sindirim sisteminiz de buna dahil. Vücudunuzun beyninize yeteri kadar yemek yediğinizi ileten sinyallerinin ulaşması ve harekete geçilmesi biraz zaman alıyor. Bu yüzden biraz yavaşlayın ve her lokmanızı en az 20 kere çiğneyin. Bunu yapmak midenize, kendini hazırlaması ve aldığınız besin maddelerinin düzgün bir şekilde sindirilmesi için yeteri kadar vakit sağlamış olur. Hem de vücudunuz ve beyninizin yeteri kadar yediğimizi bize söylemesine olanak verir. Televizyon veya bilgisayar karşısında yemek yemekten kaçının. Yapılan araştırmalar insanların yemek yerken bir şeyle bölündükleri zaman, (televizyonda bir programa veya Facebook’ta size gelen bir iletiye bakmak gibi) yemek masasında yemeklerine odaklandıkları zamandan çok daha fazla yediklerini gösteriyor.
Probiyotiklere yer açın Probiyotikler, insan bağırsağında doğal olarak bulunan yararlı mikro-organizmalar. Bu ‘yararlı bakteriler’ birçok farklı hastalığı, ama özellikle de sindirim kanalını etkileyen problemleri önlemek ve iyileştirmek için kullanılıyor. Probiyotiklerin tüm faydalarını maksimum dereceye çıkarmak için bazı uzmanlar probiyotik zengini besinler yemeyi veya iki hafta probiyotik besin takviyesi almayı öneriyor. Siz de bir deneyin ve bir değişiklik olup olmadığını gözlemleyin.
* Şişkinlik
Bağırsaklardaki bakteriler, yiyecekler ince bağırsakta henüz dolaşmadığında gaz oluşturuyor. Eğer gaz partikülleri anında açığa çıkmazsa mide bir balon gibi şişiyor. Aşırı yemek şişkinliğin en çok bilinen sebebi olsa da, bazı kişiler çok yemeseler bile her gün bu sorunla mücadele ediyor. Eğer sizin durumunuz da böyleyse, tetikleyici unsurlar ne kadar yediğinizle değil de ne yediğinizle alakalı olabilir. Sodyum, nişasta ve yapay tatlandırıcı gibi en yaygın tetikleyicilerin tüketimini kısıtlamaya çalışın. Ayrıca unutmayın ki şişkinlik aynı zamanda ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilir.
Paylaş