Paylaş
Kaynakları öğrenin
Probiyotik zengini besinler arasında yoğurt, kefir, bazı markaların çökelek peynirleri, kimchi, fermente lahana turşusu, fermente sebzeler, miso, tempeh gibi besinler vardır. Beslenmenizde hem probiyotik hem de prebiyotiklerin bulunması bağırsaklarınızın dengede olmasını sağlar. Diyetinize dahil edebileceğiniz prebiyotik gıdalar arasında; muz, ıspanak, soğan, elma, chia tohumu ve bal gibi besinler yer alır.
Life odaklanın
Lif bakımından zengin diyetlerin hepsi kilo vermeye yardımcıdır çünkü lif, vücut sisteminizi dengede tutar. Açlığı uzakta tutmak için günlük önerilen 25 gram lifi mutlaka tüketmeye çalışın.
‘Dirençli nişasta’
Dirençli nişasta, besinlerde bulunan, lif gibi davranan ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlayan bir karbonhidrattır. Aynı zamanda probiyotikler için bir yakıt gibidir, onların vücutta daha iyi işe yaramalarını sağlar. Bu tür nişasta içeren besinler arasında olgun muz, mercimek, fasulye çeşitleri, nohut, yulaf, esmer pirinç ve tatlı patates bulunuyor.
‘Kombucha’nın sırrı
Probiyotik diyetinde çok fazla ilave şeker içerenlerden uzak durmak dışında içecek kısıtlaması bulunmuyor. Kahve, çay, su, doğal narenciye suları (250 mililitreden fazla olmamalı) ve kombucha içebilirsiniz. Günde en fazla bir bardak alkollü içki tüketme hakkınız var ama tabii ki bunu haftada bir bardakla sınırlamanız çok daha faydalı olacaktır.
Üç ana, iki ara öğün
Bu probiyotik diyetteyken doymuş yağlardan ve işlenmiş şekerden uzak durup günlük olarak bol meyve, sebze, tam tahıl ve protein tüketiyor olmanız gerekir. Probiyotik ve prebiyotik zengini beslenme düzeninde üç ana ve iki ara öğün tüketmelisiniz. Bu beslenme programı, hedefi doğrudan kilo vermek olmayan ama sindirim sistemi ve yeme tarzını iyileştirmek ve genel sağlığını desteklemek isteyenler için.
‘Barre egzersizi’
Nasıl besleniyor olursanız olun, spor çok önemlidir. Egzersiz yapmak sadece kilo vermeyi desteklemekle kalmaz, aynı zamanda fiziksel sağlık ve zihin sağlığını da destekler. Haftada üç-beş defa yarım saatlik kardiyo egzersizleri yapmaya çalışın. Ayrıca, haftada iki defa ağırlık, yoga gibi direnç egzersizlerine yer vermenizi ve ‘barre egzersizi’ni denemenizi tavsiye ediyorum.
‘The Dr. Oz Show’ hafta içi her gün saat 12.30’da Sony Channel Digiturk 51’inci Kanal ve D-Smart 52’nci Kanal’da yayımlanmaktadır.
Paylaş