Paylaş
Kalp krizine işaret
ÇENE AĞRISI
Çenenin sol alt kısmında uyuşukluğa benzer belli belirsiz bir ağrı varsa bunu asla göz ardı etmeYİN. ağrı birkaç dakika içinde artıp azalabilir. Tam bir bölgede durmayıp dolandığından ağrının tam olarak ağrının nerede olduğunu saptamanız zor olur.
* En düşük risk: Eğer çeneniniz hareket ettirmek (çiğnerken olduğu gibi) ağrıyı artırıyorsa bunun muhtemelen kalbinizle bir alakası yoktur ve ağrı çeneden geliyordur.
* Orta dereceli risk: Sabah meydana gelen çene ağrısı, kalp krizi riski altında olduğunuza işaret olabilir. Sabahları kanınız daha yoğun olduğundan kalp üzerindeki stres daha fazladır ve bu da kan basıncının fırlayarak kalp krizi riskinin artmasına neden olur.
* En yüksek risk: Fiziksel aktiviteyle gelen ağrı göğüs, çene, sol kol ve sol omuz gibi çeşitli bölgelerde hissedilebilir. Bu, kalp krizi geçiriyor olduğunuzu gösteren tipik bir senaryo. Ayrıca baş dönmesi ve mide bulantısı gibi diğer klasik kalp krizi belirtilerini de yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda anında doktora görünmelisiniz.
Damarda pıhtıyı haber veriyor
BACAK AĞRISI
Bu tip ağrılar baldırda içten gelen ağrıyla başlar ve krampa benzer bir kasılma hissi verir. Bacak bölgesinde aniden beliren varisli damarla birlikte şişlik ve kırmızılık görülebilir. Bunun gibi bacak ağrıları, derin ven trombozu (DVT) belirtisi olabilir. Derin ven trombozu damar içinde bir kan pıhtısı oluşunca meydana gelir. Bu durum, pıhtı durduğu yerden kurtulup kanda dolaşmaya başlayınca, akciğer ya da daha nadiren beyin, kalp veya diğer bölgelere sıçrayabilen emboliye neden olduğu zaman hayatınızı bile yitirebilirsiniz.
* En düşük risk: Fiziksel aktiviteden veya hareket ettikten sonar baldır ağrısıyla birlikte şişen ayak bilekleriyle karşılaşıyorsunuz. Bu durumda çoğu zaman endişe duymaya gerek yok çünkü muhtemelen kas gerilmesinden kaynaklanıyordur.
* Orta dereceli risk: Hareketsiz bir yaşam sürüyorsunuz, aynı pozisyonda uzun süre yolculuk ediyor veya oturuyorsunuz. Böyle durumlarda belirli aralıklarla ayağa kalkıp bacakta sağlıklı kan dolaşımını sağlamaya, hareket etmeye veya otururken bacaklarınızı hareket ettirmeye özen gösterin.
* En yüksek risk: Baldırınız kızarır veya ısınırsa doktorunuza başvurun. Böyle bir durumda doktorunuz neler olduğunu saptamak adına müdahale gerektirmeyen basit bir ultrason tahlili isteyecektir.
Belki de safra taşınız var
KARIN AĞRISI
Karın veya mide ağrısı safra taşı belirtisi olabilir. Safra taşı ağrısının en sık görülen semptomu göbeğin sağ üst kısmında, kaburganın altında meydana gelir. Bu ağrı keskin olabilir ve sağ omuz ya da sırtta kürek kemiği çevresine sıçrayabilir. Hareket ettiğinizde genellikle ağrı geçmez. Safra taşı çoğu zaman safra kanalını tıkayıp safra kesesini kurutana kadar belirti göstermez. Safra kesesi hasarı veya pankreatit gibi ciddi komplikasyonlar meydana gelebilir.
* En düşük risk: Eğer karın ağrısı antiasitler veya tuvalete çıkmayla rahatlıyorsa bu muhtemelen midenin ufak bir rahatsızlığından kaynaklanıyordur.
* Orta dereceli risk: Eğer hareket etmek veya bulunduğunuz pozisyonu değiştirmek ağrının rahatlamasına yardımcı olmuyorsa bu bir tıkanma göstergesi olabilir.
* En yüksek risk: Her yağlı yemek yediğinizde 20-30 dakikada bir karın ağrısı oluyorsa bu safra taşına işaret ediyor olabilir. Bu ağrıların bir kaydını tutun ve ağrı şiddetlenirse bir doktordan yardım isteyin.
Sinir sisteminde hasar olabilir
KARINCALANMA
Karıncalanma veya uyuşukluk hissi dolaşımla bağdaştırılan ve sık rastlanılan bir durum. Karıncalanma aynı zamanda bir sinire baskı uyguladığınız veya hasar verdiğiniz anlamına da gelebilir. Karıncalanma veya elektriksel bir hissin yanı sıra yanma veya hissizlik gibi şeyler de hissedebilirsiniz.
* En düşük risk: Vücudunuzu hareket ettirdiğinizde bölgeye kan akışının sağlanmasıyla birlikte birkaç dakika içerisinde karıncalanma geçer.
* Orta dereceli risk: Ağrı birkaç gün boyunca sürer. Bir travmayla kan damarları etrafındaki sinir, kemik ve kaslar travmaya maruz kalmış olabilir ve iyileşmesi daha uzun sürebilir.
* En yüksek risk: Kas kuvvetsizliğiyle birlikte karıncalanma yaşıyorsanız bu nörolojik bir hastalığın göstergesi olabilir ve doktorunuz tarafından kontrol edilmesi gerekir.
Paylaş