Bahar geldi, tabii beraberinde bir sürü alerjenle birlikte... Havalar ısınmışken iç veya dış mekân alerjisi hayatınızı karartmasın. Bu aksiyon planını okuyun ve mevsimin tadını çıkarın!
Sabah dışarı çıkmayın
Polen miktarının en yüksek olduğu sabah vakitlerinde açık havada yapılan aktivitelerden kaçının. Polen seviyesi, sıcak, kuru ve rüzgârlı havalarda gün ortasında zirveye ulaşabileceğinden hazırlıklı olmanızda fayda var!
Yatak konusu önemli
Vücudumuzu günlük aktivitelerden mahrum bıraktığımızda kaslarımız acıya yol açan enflamatuar kimyasallar üretiyor. Bu acıyı hafifletmenin tek yolu bu kimyasalları bloke etmek veya yok etmek. İşte kas krampla-rınızdan daha hızlı kurtulmanıza yardımcı olacak yeni çözümler
1. Ağrı hafifletici bitkisel bantlar
-Buhurla birleştirilmiş bu bitkisel bantlar binlerce yıldır kas ağrılarının doğal tedavisinde zaten kullanılıyor.
-Eski şifacılar kas ağrılarını gidermek için buhur, mür ve yağı bandajlamada kullanırdı.
-Bu özel bitkiler kas kramplarına yol açan kimyasal reaksiyonu durdurarak enflamasyonu azaltıyor.
Ama maalesef kalp krizi geçiren herkeste bunlar görülmüyor.
Her üç kişiden birinde kalp krizi sırasında yaygın olmayan semptomlar yaşanıyor. Bazen hiçbir belirti görülmediği de oluyor. Yapılan bir çalışmaya göre, yaşı daha ilerlemiş olan yetişkinlerin tipik kalp krizi belirtileri yerine, yaygın olmayan şu semptomlarla karışılaşılıyor: Çene, sırt, mide veya kolda ağrı... Ani, açıklanamayan yorgunluk... Zihin bulanıklığı... Daha önce nefesi zorlamayan durumlarda yaşanılan nefes darlığı... Keskin ağrı yerine göğüste sıkışma veya darlık hissi... Daha ziyade hazımsızlık gibi hissedilebilecek belli belirsiz göğüs ağrısı...
Bu sonuncu önemli. Elbette ki her hazımsızlık yaşadığınızda doktora koşmamalısınız. Ancak kalp riski taşıyanlarda hazımsızlığın ciddi bir şeye işaret edebileceğini unutmayın. Tamamen sağlıklı bir kişide hazımsızlık gibi hissedilen ağrı, muhtemelen hazımsızlıktır. Ancak kalp hastalığı açısından risk taşıyan kişilerde yeni başlayan hazımsızlık sancıları kalp krizine işaret edebilir. Sigara içmek, yeteri kadar spor yapmamak, yüksek tansiyon ya da diyabet hastası olmak ve aşırı kilolu olma gibi faktörlerin hepsi kişinin kalp hastalığı riskini arttırıyor. Yapmanız gereken, bir şeylerin yanlış gittiğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmak olmalı.
Doktora ne zaman danışmalıyım?
Vücudunuzu herkesten iyi siz tanırsınız. Eğer yolunda gitmeyen bir şeyler olduğunu düşünüyorsanız bir kontrole gitmenin size bir şey kaybettirmeyeceğini unutmayın. Kadınlar, genel olarak semptomları önemsemeyip, daha sonra aslında düşündüklerinden daha da ciddi olduklarını fark ediyor. Eğer kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız 112’yi aramalı ve sağlık ekibi gelene kadar sakin kalmaya çalışmalısınız.
1. Adım İşlenmiş gıdalardan uzak durun
Vücudunuzu yenilemek, yediklerinizde taze bir başlangıç yapmak anlamına geliyor. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri, size önceden bahsetmiş olduğum hızlı kilo verme planını uygulamak. Bu plan sizi kilo vermeniz ve yeni bir başlangıç yapmanız için ihtiyacınız olan sağlıklı besinlerle tanıştıracak. Mümkün olduğunca işlenmiş ve ambalajlı ürünlerden kaçının, özellikle de işlenmiş şeker içerenlerden...
2. Adım Organik tercih edin
Hayvansal ürünler alacağınız zaman ‘doğal ortamda yetişmiş’ hayvanlardan elde edilen ürünleri tercih etmeye çalışın. Örneğin yumurta alırken serbest dolaşan tavuk, et alırken de merada beslenmiş hayvanların ürünleri olmasına dikkat edin. Bu ürünleri bulabileceğiniz, doğal çiftlik ürünleri satan dükkânlar aynı zamanda yerli tarımı da destekleyen yerlerdir.
3. Adım Bitkisel proteine ağırlık verin
Vücudumuzu yenilemenin en önemli kurallarından biri protein kaynakları. Proteinimizi hayvansal ürünler yerine, bitkisel ürünlerden almaya özen gösterin. Hayvansal proteinin aksine, bitkisel proteinler daha fazla lif içeriyor. Bu da yedikten sonra daha fazla doygunluk sağlıyor. Protein oranı nispeten daha yüksek olan ve sağlıklı bakteriler bakımından da zengin olan süzme yoğurt dışında, hayvansal süt ürünlerinden uzak durun. Omega-3 zengini serbest dolaşan tavuk yumurtası ve düşük civa içeren balıklar da iyi birer protein kaynağı.
4. Adım Güne ‘smoothie’ ile başlayın
Sosyal izolasyon=15 sigara
Sosyalleşmek aslında çok önemlidir. çünkü sosyal izolasyonun verdiği zarar günde 15 sigaraya eşit. Ne yapın edin, haftada bir dışarı çıkıp arkadaşlarınızla buluşmayı deneyin.
Haftada 3 orgazm
Yapılan yeni araştırmalar haftada 3 kez orgazm olmanın 12 yıla kadar daha genç görünmemize yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Günde 7 ceviz
Bitkisel yağları tercih edin
Eğer yapacağınız bir yemeğin tarifinde sebzeleri yağda kavurmanız gerektiği söyleniyorsa kanola veya soya gibi bitkisel yağları tercih edin. Bu iki yağ da harika birer omega kaynağıdır. Omega dengeli bir diyette alınması gereken sağlıklı yağ asitleridir.
Biraz da avokado…
Avokado yalnızca sağlığınız için iyi olan yağları içermekle kalmıyor, aynı zamanda lif ve folik asit sağlıyor. Bu meyvenin içindeki tekli doymamış yağlar, ıspanak ve havuç gibi sebzelerde bulunan likopen ve karoten maddelerinin vücut tarafından daha iyi emilmesine yardımcı oluyor.
Keten tohumunu unutmayın
İşte, eklem sağlığınızı nasıl koruyacağınıza ve ağrı yaşamaya başladıysanız neler yapabileceğinize dair ipuçları
-Hareketlenin
Eklemleriniz için yapabileceğiniz en iyi şey fiziksel aktivite. Yaygın inanışın aksine yapılan çalışmalar daha fazla egzersiz yapan kişilerin, yaşları ilerledikçe daha sağlıklı eklemlere sahip olduğunu gösterdi.
-Ters hareketlerden kaçının
Konu sağlık olunca aile bireylerinin geçmişinde önemli kısımları bilmek, doktorların gereken taramaları doğru zamanda yapmasına yardımcı olur. Bu sayede hayatınız bile kurtulabilir
-Hakkınızda ne biliyorsunuz: Kendi sağlık problemlerinizi ve hangi yaşta teşhis konulduğunu bir yere yazın. Ne kadar kesin bilgiler yazarsanız o kadar iyi. Yani sadece ‘alerji’ yazmak yerine neye alerjiniz olduğunu belirtin.
-Eşiniz ve çocuklarınızla devam edin: Eşiniz ve varsa çocuğunuzun sağlık problemlerini de yazın. Kendi sağlık durumunuzda yaptığınız gibi tanı koyulan yaş ve hastalığın seviyesini de belirtmeyi unutmayın.
-Torunlarınız hakkında da öğrenin: Eğer torunlarınız varsa, onların sağlığını da sorun. Torunların sağlık durumunu da bilmek önemli çünkü bazı hastalıklar kuşak atlayabiliyor.
-İyileşmiş olabilecekleri de düşünün: Artık geçerli olmayan sağlık problemlerini de dikkate almak önemli. Mesela yeni doğan bebeklerde ufak kalp rahatsızlıkları yaygındır ve bazıları doğumdan bir süre sonra iyileşir.
-Anne-babanızın hastalık geçmişini araştırın: Ebeveynlerinize ne zaman, ne teşhisi konulduğunu ve hastalığın seviyesini kaydedin.