1-İşe yürüyün
İşyerinize 1.5 km’den daha yakınsanız yürüyerek gidin. Bu mesafe daha sabahtan gün içinde atmanız gereken adımların yaklaşık 3 binini tamamlatmış olacak. Eviniz ofisinize daha uzaksa toplu taşıma aracından bir-iki durak erken inerek kalan yolu yürüyün.
2-Uzağa park edin
Alışveriş sırasında gideceğiniz mağazanın dibine park etmeyi beklemek yerine otoparkın arkalarında bir yer bulmaya çalışın. Böylece fazladan egzersiz yapmış olursunuz. Ayrıca mağazalarda gezinirken de günlük adım rakamınıza daha fazla yaklaşırsınız.
3-Telefondayken yürüyün
Macchiato ve latte: Bir orta boy tarçınlı karamelli latte ile güne başlamak kulağa hoş geliyor değil mi? İçindeki 40 gram şekeri öğrenince bu fikri gözden geçirmek isteyebilirsiniz. Alışkanlığınız, İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) oluşumuna yol açabilir. Bu da gençlikle bağlantılı kolajen ve elastin lifleri gibi proteinlerle çapraz bağlar yaparak hasara yol açabilir.
Kırmızı et: Yüksek yağlı hayvansal ürünler, zararlı AGE kaynağıdır ve aynı şeker gibi enflamasyon ile oksidatif strese yol açabilir. Biftek en yüksek diyet AGE miktarıyla diğer protein türlerini geçer. Limon, sirke gibi asidik çözeltilerle eti pişirmeden önce marine etmek, buhar veya haşlama gibi yöntemler kullanmak, pişirme süresini azaltmak oluşan AGE miktarını azaltır.
Çorba ve soslar: Bir ürünün tadının şekerli olmaması, almadan önce etiketine bakmayacağınız anlamına gelmiyor. Bazı ürünler bir avuç çikolatadan bile fazla şeker içeriyor olabilir.
Paketli gıdalar: Kraker, cips ve bisküvi gibi ürünlerde kullanılan margarin, yağ ve peynirler ve sonra bu ürünlerin kuru ısı sterilizasyon sürecinden geçmesi de aşırı miktarda AGE oluşumuna sebep oluyor. Trans yağ, yüksek şeker, kolesterol ve tuz zarardan başka bir şey değil.
Alkol: Alkol vücudumuzda işlendiğinde çeşitli yerlerde reaktis oksijen türleri yani serbest radikal üretimi artış gösterir. Bu da cildimizde oksidatif hasara yol açabilir. Ne yazık ki ciltte daha az antioksidan olması da cildin UV ışınlarına karşı daha az koruma sağlaması anlamına gelir. Güneş yanığı ise cildin erken yaşlanması demektir.
Stres nedir?
Vücudun tehlikeye verdiği tepkidir. İlk insanlarda bu tehlike neredeyse her zaman fizikseldi. Avcı/yırtıcı hayvanın sesini duyduktan sonra sempatik sinir sistemine hormon seli gerçekleşir, kalp ve nefes alışverişi hızlanır, beyne giden oksijen de artardı. Bu tepki insanın daha hızlı koşmasına ve tehlike anında daha iyi savaşmasına vesile olurdu.
Günümüzde ise aç avcı hayvanlardan korkmuyoruz tabii ama vücudumuz bunu bilmiyor. Her şey strese yol açabilir. San Jose Yerel Tıp Merkezi kardiyoloğu Dr. Thirupathi Reddy, “Stres zihnin olayıdır. Bir dış etkenden çok, iç etkendir. Dış stres faktörleri zaten her zaman var ve her şey onlarla nasıl başa çıktığınızla alakalı” diyor.
Kalp krizi nasıl olur?
Kalbe giden kan akışı tıkandığında, kalbin oksijensiz kalıp kalp kas dokusunun ölümüne yol açtığı zaman meydana gelir. Bu kan akışı tıkanmasının en yaygın sebebi pıhtıdır. Pıhtı çoğu zaman damarlardaki plak oluşumunun bir sonucudur. Damar çeperinden plak parçası koptuğunda etrafında kan hücreleri oluşur ve pıhtı damarda sıkışarak kan akışını engeller.
Dr. Reddy, stres söz konusu olduğunda vücudun adrenalin gibi katekolamin hormonlarıyla dolduğunu söylüyor: “Vücutta yüksek seviyede katekolamin olduğunda kanın pıhtılaşma mekanizması biraz daha hızlanır ve kalp daha hızlı atmaya başlar. Birçok yükü aynı anda kaldırabilmek için birinci viteste çalışır. Koroner damarlarınızda plak oluşumu varsa tüm bunlar plak yırtılmasına yol açabilir” diyor.
2016’da Circulation’da yayımlanan ve 12 bin 400’den fazla kişiyi kapsayan bir çalışma, kalp krizi semptomları başlamadan bir saat önce kişilerin yüzde 13.6’sının fiziksel olarak aktif, yüzde 14.4’ününse üzgün veya sinirli olduğunu ortaya koydu.
Yoksa çok mu hızlı yiyorsunuz?
Acıktığınız zaman bir an önce doymak için bir lokmada önünüzdekileri mideye indirmeye kalkışıyor olabilirsiniz. Ancak yemeğinizi yeteri kadar çiğnemediğinizde sindiriminiz yavaşlar. Midedeki enzimler büyük lokmaları o kadar hızlı parçalayamaz ve bu da hem sindirim sürecini azaltır hem de yediğinizden aldığınız besin değerini düşürür.
Yavaş ve sakin yemek neden önemli?
Yemek yerken yavaş olmak hem siz hem de sindiriminiz için faydalıdır. Yemeğe yalnızca yemek için değil, tadını çıkarmak için de vakit ayırın. Lokmanızı 25-50 defa çiğnemek sindiriminize yardımcı olabilir çünkü çok çiğnediğiniz zaman lokmanız iyice küçük parçalara ayrılır ve mideniz tarafından çok daha kolay emilir.
Devamlı şişkinlik ve gaz probleminiz mi var?
Bazen şişkinliğiniz ne yaparsanız geçmiyormuş gibi görünebilir. Bu problem günlük hayatınızı etkilemeye ve yavaşlatmaya başlayabilir. Bu ‘hava dolu’ olma hissi beslenmenizi değiştirmeniz veya bir sindirim enziminden ufak bir yardım almanız gerektiğinin işareti olabilir. Yeteri kadar lif almaya ve su içmeye özen gösterin.
Probiyotiklerin bilinmeyen faydaları
Sağlıklı bağırsak ve sindirim sistemi için çok önem taşıyan probiyotiklerin genel sağlık üzerinde de büyük etkisi var. 2016’da ve bu yıl yayımlanan çalışmalar, probiyotiğin beyin, böbrek, kalp hastalıklarında etkili olabileceğine dair sinyaller verdi. Ayrıca ruh hali ve cilt rahatsızlıklarında da olumlu faydaları yoğun biçimde araştırılıyor.
Günlük egzersizi atlamayın
Yaşlanmanın etkilerini yavaşlatmak için kalbinizi ve kaslarınızı devamlı çalıştırmalısınız. Ama her gün saatlerinizi spor salonunda geçirmeniz gerekmiyor. Yürüyüş, yavaş koşu ve hafif egzersizler vücudunuzun kuvvetlenmesi için yeterli.
Suyu ihmal etmeyin
Her sabah su içmek yaşlanma karşıtı bakımın en önemli parçalarından biri. Su, vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasına yardımcı olurken aynı zamanda gereksiz açlık krizlerinizi de önler. Yatağınızın yanına bir bardak su koyarak sabah için kendinize bir hatırlatma yapabilirsiniz.
Sağlıklı beslenin
İşlenmiş gıdalar yüksek oranda yağ ve şeker içerdiğinden en iyi halinizde olmanızı engeller. Eğer harika bir şekilde yaşlanmak istiyorsanız, işlenmiş gıdalarla vedalaşın. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yabanmersini, somon gibi sağlıklı besinler tüketerek vücudunuzu arındırın.
Orta yaş krizini atlayın
Kan basıncınızı düzenleme ve kalp sağlığınızı koruma konularında yaşam tarzınız büyük rol oynar. Yüksek tansiyon tanısı konmuş kişilerin kan basınçlarını düşürebilmek ve hatta kullandıkları ilaçları azaltabilmek, belki tamamen ilaçtan kurtulabilmek adına yaşam tarzlarını değiştirebilecekleri birçok yöntem mevcut... Yüksek tansiyon olsun veya olmasın sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına herkesin bu önemli tavsiyeleri dikkate alması lazım. Gün sonunda, doğru beslenme hipertansiyonun ortaya çıkmasını önlemek için büyük önem taşır.
Hayat kurtaran kurallar
1- Şefin mönüsü belli: Beslenmenizin bol meyve, sebze ve tam tahıl içermesine özen gösterin. Bu sisteme göre öğünlerinizi ayarlayın.
İyi haber: Badem ezmesi düzenli tüketilmeli!
2- Etobursanız sorun yok! Ama kırmızı et tüketirken haftada bir veya iki porsiyonu geçmeyin.
3- İşlenmiş mi, asla! Minimum derecede işlenmiş veya işlenmemiş besinler tüketin.
1) Meme kanseri, memeyi oluşturan ve her birinin kontrolsüz büyüme için ayrı tanısı ve tedavisi bulunan birçok doku türünde oluşan hastalıkları kapsar.
2) Kadınlar arasındaki en yaygın kanser türüdür. Yaklaşık her sekiz kadından biri çevre dokuları ele geçiren bu kansere yakalanır.
3) Teşhis konan kadınların çoğu bu hastalıktan kurtulur. Son yıllarda teşhis sayısı aynı kaldı ama son beş yılda ölüm oranı azaldı ve kurtulma oranı arttı.
4) Daha çok yaşı ilerlemiş kadınlarda görülse de aslında genç kadınları da etkiler.
5) Genç kadınlarda meme dokusu daha yoğun olduğundan mamogramla görüntülemede hastalığı teşhis etmek daha zordur.
6) Teşhis konmuş genç kadınların yaklaşık yüzde 80’i memedeki anormalliği kendileri fark ediyor.
7) Genç kadınlarda daha nadir görüldüğü için genelde araştırmalarda onlara pek ağırlık verilmez; hatta çoğu zaman araştırma dışı bırakılırlar.
NASIL ÇALIŞIR?
Karaciğerin birçok fonksiyonu bulunuyor. Bunlardan biri de toksin atımı. Zararlı ve toksik olabilecek maddeleri, safra veya böbreklerin filtreleme sistemiyle vücuttan dışarı atılabilecek forma dönüştürür.
YENİLEMEYE İHTİYACINIZ OLDUĞUNU NASIL ANLARSINIZ?
Kek, pasta, alkol gibi şekerli gıdalardan fazlaca tüketiyorsanız veya obezite, diyabet gibi hastalıklarınız varsa karaciğerinizde yağ dolaşmaya başlar. Bu enflamasyon evresi, karaciğerin artık toksik maddeleri vücuttan atma görevini yerine getiremeyeceği ve zararlı maddelerin de vücuttan atılamadığı anlamına gelir. Bu duruma ‘karaciğer yağlanması’ denir ve genellikle herhangi bir semptom göstermez. İleri seviyelerinde karaciğerin şişmesi, ağrı veya karında şişlik, sarılık gibi belirtiler görülebilir.
KİLONUZA DİKKAT EDİN
Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirin ve düzenli egzersiz yapın. Aşırı kilolu olmak, ‘alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanması’ riskini artırabilir.
NE YEDİĞİNİZİ ÖNEMSEYİN
Dengeli ve sağlıklı beslenmek, vücudun toksinlerden arınma süreci için çok önemlidir. Karaciğeri yağlı yiyecekler ve alkolden uzak tutarak; yeşillik, sağlıklı protein ve sebze bakımından zengin beslenmeye çalışın.